2016-02-22 16:27

2016-02-22 17:18

"Det är kultur i den här kullen"

SUNNE: Brobytornet i ny upplaga

Nu är Brobytornet på plats igen! I fredags reste Anders Magnusson en modell av det ursprungliga utsiktstornet uppe på Hea, i skala 1:5.
– Det är kultur i den här kullen, och jag vill visa det förgångna för de unga som inte sett tornet i verkligheten, berättar Anders Magnusson.

Det ursprungliga tornet stod uppe på kulle, där Anders i dag har sitt garage. Modellen, som är 3,6 meter hög, står nere vid vägen och är till för att folk ska få en uppfattning om hur tornet en gång såg ut. För Anders Magnusson är det nämligen viktigt att bevara och berätta historien för de som är unga i dag och inte har upplevt Brobytornet och caféet i Brobystugan.

Kulturell plats

– En gång i tiden var Åmbergsvägen en del av genomfartsleden genom Sunne och den väg man åkte när man skulle till Oslo. Då var det naturligt att stanna till här. Eminenta personer som Greta Garbo och Dag Hammarskiöld har druckit kaffe i serveringen, berättar Anders.

För ganska precis ett år sedan köpte Anders tomten, byggde hus och flyttade hit i höstas. Han är både stolt och glad över att bo på denna kulturella plats.

– Det är fint läge, centralt men ändå avskilt. Terrängen och utsikten härifrån är superfin.

Byggt en trappa

Men för den skull vill inte Anders Magnusson helt stänga Sunneborna ute från den fina platsen. Därför lät han i höstas gjuta en trappa från elljusbanan upp till en kulle nära huset, där det står en björn i trä som Arvikakonstnären Urpo Granath i höstas snidade med motorsåg. Och där kan Anders avslöja att det är småttingar på gång.

– Jodå, det är en hane som har betäckt henne. Jag förstår inte hur det har gått till, men det kommer att bli två björnungar i sommar, säger han med ett leende.

Det ursprungliga tornet stod uppe på kulle, där Anders i dag har sitt garage. Modellen, som är 3,6 meter hög, står nere vid vägen och är till för att folk ska få en uppfattning om hur tornet en gång såg ut. För Anders Magnusson är det nämligen viktigt att bevara och berätta historien för de som är unga i dag och inte har upplevt Brobytornet och caféet i Brobystugan.

Kulturell plats

– En gång i tiden var Åmbergsvägen en del av genomfartsleden genom Sunne och den väg man åkte när man skulle till Oslo. Då var det naturligt att stanna till här. Eminenta personer som Greta Garbo och Dag Hammarskiöld har druckit kaffe i serveringen, berättar Anders.

För ganska precis ett år sedan köpte Anders tomten, byggde hus och flyttade hit i höstas. Han är både stolt och glad över att bo på denna kulturella plats.

– Det är fint läge, centralt men ändå avskilt. Terrängen och utsikten härifrån är superfin.

Byggt en trappa

Men för den skull vill inte Anders Magnusson helt stänga Sunneborna ute från den fina platsen. Därför lät han i höstas gjuta en trappa från elljusbanan upp till en kulle nära huset, där det står en björn i trä som Arvikakonstnären Urpo Granath i höstas snidade med motorsåg. Och där kan Anders avslöja att det är småttingar på gång.

– Jodå, det är en hane som har betäckt henne. Jag förstår inte hur det har gått till, men det kommer att bli två björnungar i sommar, säger han med ett leende.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.