2016-02-19 09:36

2016-02-19 12:16

Viqingatiden har kommit för näringslivet

SUNNE: "Snabba leveranser och hög kvalité är vårt signum"

Det går bra för Sunneföretaget Viqing, och det markerar händelser för hela året. Till hösten firar man tre år, under våren kommer man att nyanställa en person och vid sommarens slut planerar man att ha utökat personalstyrkan från nio till minst tolv.
– Vi har alla möjligheter att expandera, säger vd:n Jan-Olof Nilsson.

Viqing är ett verkstadsföretag inom borrbranschen och tillverkar borrör för bland annat energiborrning, entreprenad och gruvindustrin. Företaget startade 2013 av Jan-Olof Nilsson, som tidigare varit med och startat Driconeq.

– Sedan dess har utvecklingen gått framåt väldigt väl, skulle jag vilja påstå. Men det har också varit en tuff tid. En har ju ingenting när man startar, så vi fick börja med att riva väggar, bryta upp golv, gjuta fundament och ta in maskiner. Sen har vi gradvis köpt fler maskiner och utvidgat verksamheten, säger Jan-Olof Nilsson.

Mer personal

I dag har företaget en omsättning på mellan 25 och 30 miljoner kronor. Störst fokus ligger just nu på att rekrytera.

– Nu är vi nio stycken heltidsanställda som jobbar i skift. I mars kommer vi att anställa en ny person, och vi planerar att anställa minst två till innan sommaren. Vi har nyligen investerat i en stor svarvmaskin, som bara den kommer att kräva ett större personalunderlag.

Jan–Olof Nilsson spår att företaget kommer att fortsätta expandera mycket under de närmsta åren.

– Vi har ju en väldigt fin lokal att tillgå här. Hela kåken är nästan 4 000 kvadratmeter, och vi har ytterligare cirka 1 200-1 300 kvadrat att röra oss med. Så plats finns det.

Snabba leveranser

Viqing har sin främsta kundbas i Sverige och övriga Europa.

– Men vi har sålt i alla världsdelar. I USA, Ryssland, Australien och Afrika, bland annat. Så vi har en god kundbas.

Nyckeln bakom företagets snabba utveckling och framgångar tror Jan–Olof Nilsson är rätt kombination av produktkännedom och snabba leveranser.

– En leverans tar mellan en till tre, fyra dagar. Och kvalitén är väldigt hög. Har du dålig kvalité har du inget i den här branschen att göra. Då säljer du en gång och aldrig mer.

Nytta av varandra

Verkstadsföretag är ingen bristvara i Sunne. Men Jan–Olof ser dem som draghjälp snarare än konkurrens.

– Om något går sönder på verkstaden, vare sig det är elektriskt eller hydrauliskt eller vad som helst, behöver man oftast bara ringa ett samtal och så kommer en som kan fixa det. Nittionio procent av alla fel kan lösas inom en timme och bara genom den hjälp som finns att tillgå lokalt. Så Sunne är väldigt bra på det sättet, och har alltid varit.

Varför tror du att det har gått så bra för Viqing?

– Vet inte vad det beror på, men vi har ju alla ett gediget verkstadskunnande. Så har jag folk omkring mig som kan sälja produkten, det är A och O. Jag har väldigt duktiga säljare och medarbetare. Jag själv är bara en spindel i nätet som hjälper till lite här och där.

Hur ska man vara för att jobba på Viqing, då?

– Man ska tycka att det här med verkstad är kul. Sen ska man vara glad och positiv, som på alla andra arbetsplatser. Vi har väldigt roligt här – jag har i alla fall roligt varje dag jag är på jobbet.

Viqing är ett verkstadsföretag inom borrbranschen och tillverkar borrör för bland annat energiborrning, entreprenad och gruvindustrin. Företaget startade 2013 av Jan-Olof Nilsson, som tidigare varit med och startat Driconeq.

– Sedan dess har utvecklingen gått framåt väldigt väl, skulle jag vilja påstå. Men det har också varit en tuff tid. En har ju ingenting när man startar, så vi fick börja med att riva väggar, bryta upp golv, gjuta fundament och ta in maskiner. Sen har vi gradvis köpt fler maskiner och utvidgat verksamheten, säger Jan-Olof Nilsson.

Mer personal

I dag har företaget en omsättning på mellan 25 och 30 miljoner kronor. Störst fokus ligger just nu på att rekrytera.

– Nu är vi nio stycken heltidsanställda som jobbar i skift. I mars kommer vi att anställa en ny person, och vi planerar att anställa minst två till innan sommaren. Vi har nyligen investerat i en stor svarvmaskin, som bara den kommer att kräva ett större personalunderlag.

Jan–Olof Nilsson spår att företaget kommer att fortsätta expandera mycket under de närmsta åren.

– Vi har ju en väldigt fin lokal att tillgå här. Hela kåken är nästan 4 000 kvadratmeter, och vi har ytterligare cirka 1 200-1 300 kvadrat att röra oss med. Så plats finns det.

Snabba leveranser

Viqing har sin främsta kundbas i Sverige och övriga Europa.

– Men vi har sålt i alla världsdelar. I USA, Ryssland, Australien och Afrika, bland annat. Så vi har en god kundbas.

Nyckeln bakom företagets snabba utveckling och framgångar tror Jan–Olof Nilsson är rätt kombination av produktkännedom och snabba leveranser.

– En leverans tar mellan en till tre, fyra dagar. Och kvalitén är väldigt hög. Har du dålig kvalité har du inget i den här branschen att göra. Då säljer du en gång och aldrig mer.

Nytta av varandra

Verkstadsföretag är ingen bristvara i Sunne. Men Jan–Olof ser dem som draghjälp snarare än konkurrens.

– Om något går sönder på verkstaden, vare sig det är elektriskt eller hydrauliskt eller vad som helst, behöver man oftast bara ringa ett samtal och så kommer en som kan fixa det. Nittionio procent av alla fel kan lösas inom en timme och bara genom den hjälp som finns att tillgå lokalt. Så Sunne är väldigt bra på det sättet, och har alltid varit.

Varför tror du att det har gått så bra för Viqing?

– Vet inte vad det beror på, men vi har ju alla ett gediget verkstadskunnande. Så har jag folk omkring mig som kan sälja produkten, det är A och O. Jag har väldigt duktiga säljare och medarbetare. Jag själv är bara en spindel i nätet som hjälper till lite här och där.

Hur ska man vara för att jobba på Viqing, då?

– Man ska tycka att det här med verkstad är kul. Sen ska man vara glad och positiv, som på alla andra arbetsplatser. Vi har väldigt roligt här – jag har i alla fall roligt varje dag jag är på jobbet.