2016-02-16 08:29

2016-02-16 08:29

"Det har varit ett turbulent och händelserikt år"

SUNNE: Tobias Eriksson (S) efter första tiden som kommunalråd:

Det har varit ett turbulent första år för det politiska styret i Sunne med Tobias Eriksson (S) i spetsen.
– Många svåra frågor har krävt sina lösningar. Stundtals har det varit tufft, men det känns ändå bra så här långt, säger han.

Hur har det första året varit?

– Väldigt händelserikt. Vi kom ju in direkt i det här med förändringsarbetet inom skolstrukturen i Sunne. Det slutade med att vi i augusti förra året beslöt att satsa på Skäggebergsskolan och att inte återöppna Rottneros skola. Det här tog väldigt mycket tid och kraft.

Varför då?

– Dels hade vi en ny politisk organisation. Dels ett nytt politiskt minoritetsstyre plus en rockad i just bildningsutskottet. Det bidrog till att ärendet tog tid att utreda.

Eriksson nämner också försäljningen av Slottet och köpet av före detta Uvefalks som rätt ”skakiga” ärenden som ändå fick en bra lösning.

– Sedan tog vi ju itu med nya ägardirektiv och ny bolagsordning för Sunne Bostads och Sunne Turism. Det var ett rejält krafttag som kommer att öppna upp för nya möjligheter.

Föll i trappa

Mitt i allt detta, den 18 september, föll Tobias olyckligt i en trappa i hemmet och ådrog sig rätt allvarliga nackskador.

– Ja, du vet, jag trodde ju att jag skulle kunna vara tillbaka till älgjakten. Men det visade det sig vara för optimistiskt.

Parallellt med fallet i trappan var det dags för nya kullerbyttor. Kommunens snabba beslut om ett köp av före detta Hotell Selma Lagerlöf för 18 miljoner förvånade många.

– Vi såg en bra möjlighet och ville ha en snabb affär. Allt rullade på tills vi fick veta att vårt bud var för lågt. Och plötsligt var allt redan klart med Migrationsverket.

Varierat samarbete

Kommunen agerande fick kraftig kritik och Socialdemokraternas samarbete med Hela Sunne blev kraftigt ifrågasatt i samband med de här turerna.

Hur vill du beskriva samarbetet med Hela Sunne?

– I många frågor är vi helt överens, men visst finns det konfliktytor. Hela Sunne driver andra frågor, reserverar sig och skriver gärna insändare för att påverka opinion. Jag ser gärna samarbete, men ett sådant bygger på dialog, inte en monolog.

Eriksson menar att man får kompromissa i de kärnfrågor där det inte finns majoritet. Detta för att komma fram till så bra lösningar som möjligt.

– Men när vissa saker inte går att tumma på, så blir det ju konflikter.

Det har varit en hel del återremitteringar. Har det varit hanterbart?

– Ja, det tycker jag. Men det är ju viktigt att det finns en politisk stabilitet och saker inte bollas fram och tillbaka för mycket. Så att kommunens tjänstemän och människor och företag som berörs av besluten vet vad som gäller.

Nu har inte Socialdemokraterna varit helt beroende av Hela Sunne. I flera frågor där HS haft en avvikande uppfattning har andra partier anslutit sig till S-förslagen så att de kunnat gå igenom i kommunfullmäktige.

– Ingen har ju egen majoritet. Så det krävs ju fler som röstar med oss än det valtekniska blocket. Allra lättast är det ju när vi och Centern är överens för då blir majoriteten stabil, säger Tobias Eriksson.

Bra utredning

Nyligen presenterades en ny utredning kring handeln i Sunne. Bland annat föreslogs en förtätning av stadskärnan.

– Utredningen är väldigt bra, intressant och konkret. Nu gäller det att ta frågorna vidare. Allt är inte kommunens roll. Fler parter måste vara med och då gäller det att bestämma vem som ska göra vad. Men med det sagt är det viktigt att det verkligen händer något. Vi får sätta ner foten i politiska lägren och visa vad vi vill med olika saker.

Hur ser du och S på frågan?

– Det handlar dels om hela strukturen och dels om torgfrågan. Hur samlar vi handeln och hur löser vi lokalfrågorna? Och hur tänker vi när vi bygger det nya torget. Ska vi lägga tyngdpunkten på Kvarngatan eller Hotell Nilsson- tomten? Eller fokusera på det som händer söder om Järnvägsparken?

Tror på en lösning

Turismen är en het potatis i Sunne just nu. Många känner att ”allt försvinner” från orten.

Vad ska kommunen göra?

– Vi måste se över hur vi ska hantera den vikande turismen. En stor del är ju vad som händer kring olika hotell och där har vi ju inget inflytande. Men mycket annat handlar ju om bärkraft. Det måste löna sig att driva olika uteställen och så vidare. Driver man en verksamhet under tre sommarmånader måste man kanske komplettera med något annat.

Den stora frågan är annars verksamheten på Kolsnäs-området. Tobias Eriksson är optimist och tror att sannolikheten är stor för att det kommer att vara verksamhet på Vattenlandet redan i sommar.

– Ja, möjligheterna finns fortfarande, absolut. Det hänger ju givetvis ihop med hur vi lyckas i förhandlingarna kring att hitta en intressent som kan vara med och utveckla Kolsnäs-området. Vi tror på en bra helhetslösning. Nu finns en huvudkandidat som vi valt ut och förhoppningsvis kan vi besluta om den lösningen redan den här veckan. säger Tobias Eriksson.

Hur har det första året varit?

– Väldigt händelserikt. Vi kom ju in direkt i det här med förändringsarbetet inom skolstrukturen i Sunne. Det slutade med att vi i augusti förra året beslöt att satsa på Skäggebergsskolan och att inte återöppna Rottneros skola. Det här tog väldigt mycket tid och kraft.

Varför då?

– Dels hade vi en ny politisk organisation. Dels ett nytt politiskt minoritetsstyre plus en rockad i just bildningsutskottet. Det bidrog till att ärendet tog tid att utreda.

Eriksson nämner också försäljningen av Slottet och köpet av före detta Uvefalks som rätt ”skakiga” ärenden som ändå fick en bra lösning.

– Sedan tog vi ju itu med nya ägardirektiv och ny bolagsordning för Sunne Bostads och Sunne Turism. Det var ett rejält krafttag som kommer att öppna upp för nya möjligheter.

Föll i trappa

Mitt i allt detta, den 18 september, föll Tobias olyckligt i en trappa i hemmet och ådrog sig rätt allvarliga nackskador.

– Ja, du vet, jag trodde ju att jag skulle kunna vara tillbaka till älgjakten. Men det visade det sig vara för optimistiskt.

Parallellt med fallet i trappan var det dags för nya kullerbyttor. Kommunens snabba beslut om ett köp av före detta Hotell Selma Lagerlöf för 18 miljoner förvånade många.

– Vi såg en bra möjlighet och ville ha en snabb affär. Allt rullade på tills vi fick veta att vårt bud var för lågt. Och plötsligt var allt redan klart med Migrationsverket.

Varierat samarbete

Kommunen agerande fick kraftig kritik och Socialdemokraternas samarbete med Hela Sunne blev kraftigt ifrågasatt i samband med de här turerna.

Hur vill du beskriva samarbetet med Hela Sunne?

– I många frågor är vi helt överens, men visst finns det konfliktytor. Hela Sunne driver andra frågor, reserverar sig och skriver gärna insändare för att påverka opinion. Jag ser gärna samarbete, men ett sådant bygger på dialog, inte en monolog.

Eriksson menar att man får kompromissa i de kärnfrågor där det inte finns majoritet. Detta för att komma fram till så bra lösningar som möjligt.

– Men när vissa saker inte går att tumma på, så blir det ju konflikter.

Det har varit en hel del återremitteringar. Har det varit hanterbart?

– Ja, det tycker jag. Men det är ju viktigt att det finns en politisk stabilitet och saker inte bollas fram och tillbaka för mycket. Så att kommunens tjänstemän och människor och företag som berörs av besluten vet vad som gäller.

Nu har inte Socialdemokraterna varit helt beroende av Hela Sunne. I flera frågor där HS haft en avvikande uppfattning har andra partier anslutit sig till S-förslagen så att de kunnat gå igenom i kommunfullmäktige.

– Ingen har ju egen majoritet. Så det krävs ju fler som röstar med oss än det valtekniska blocket. Allra lättast är det ju när vi och Centern är överens för då blir majoriteten stabil, säger Tobias Eriksson.

Bra utredning

Nyligen presenterades en ny utredning kring handeln i Sunne. Bland annat föreslogs en förtätning av stadskärnan.

– Utredningen är väldigt bra, intressant och konkret. Nu gäller det att ta frågorna vidare. Allt är inte kommunens roll. Fler parter måste vara med och då gäller det att bestämma vem som ska göra vad. Men med det sagt är det viktigt att det verkligen händer något. Vi får sätta ner foten i politiska lägren och visa vad vi vill med olika saker.

Hur ser du och S på frågan?

– Det handlar dels om hela strukturen och dels om torgfrågan. Hur samlar vi handeln och hur löser vi lokalfrågorna? Och hur tänker vi när vi bygger det nya torget. Ska vi lägga tyngdpunkten på Kvarngatan eller Hotell Nilsson- tomten? Eller fokusera på det som händer söder om Järnvägsparken?

Tror på en lösning

Turismen är en het potatis i Sunne just nu. Många känner att ”allt försvinner” från orten.

Vad ska kommunen göra?

– Vi måste se över hur vi ska hantera den vikande turismen. En stor del är ju vad som händer kring olika hotell och där har vi ju inget inflytande. Men mycket annat handlar ju om bärkraft. Det måste löna sig att driva olika uteställen och så vidare. Driver man en verksamhet under tre sommarmånader måste man kanske komplettera med något annat.

Den stora frågan är annars verksamheten på Kolsnäs-området. Tobias Eriksson är optimist och tror att sannolikheten är stor för att det kommer att vara verksamhet på Vattenlandet redan i sommar.

– Ja, möjligheterna finns fortfarande, absolut. Det hänger ju givetvis ihop med hur vi lyckas i förhandlingarna kring att hitta en intressent som kan vara med och utveckla Kolsnäs-området. Vi tror på en bra helhetslösning. Nu finns en huvudkandidat som vi valt ut och förhoppningsvis kan vi besluta om den lösningen redan den här veckan. säger Tobias Eriksson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.