2016-02-12 09:27

2016-02-12 09:27

Boendeplatser byggs vid Sparbankshallen

SUNNE: Intensivt arbete med lösningar för ensamkommande barn

Arbetet med att ordna boendeplatser för ensamkommande barn fortsätter i Sunne. Men planerna på ett HVB-hem med 18 platser på Bergskog skjuts på framtiden. I stället kan upp till 40 boendeplatser komma att skapas. 20 norr om Sparbankshallen och resten på andra platser.

Tanken var att 18 boendeplatser skulle ordnas på Bergskog medan LSS-boendet där skulle flyttas till Rottneros skola, som fortfarande står tom. Men nu har kommunstyrelsen återemitterat ärendet för inhämtande av mer information.

– Det har inte gjorts en nödvändig konsekvensanalys där alla för- och nackdelar med lösningen kommer fram. Det måste göras först. Sedan ska ärendet upp igen i kommunstyrelsen snarast möjligt, säger Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

Sedan tidigare har planer funnits på modulboende med kapacitet på minst 20 platser som i så fall ska uppföras norr om sporthallen.

– Blir inte Bergskog-lösningen aktuell kanske vi får lägga till minst 18–20 platser. Men inte norr om sporthallen utan på andra ställen, säger Tobias Eriksson.

Aktiviteten är nu stor inom Sunne kommun när det gäller att hitta tillräckligt många boendeplatser för ensamkommande. Ett annat ”intressant objekt”, som Eriksson kallar det, är före detta Tingshuset på Ekebyvägen.

– Det skulle kunna vara en lämplig lösning. Tingshuset är ju också med i diskussionen när det gäller att hitta förskolelokaler så vi får se vilket som är bäst. Och om det går att lösa praktiskt. Huset är ju privatägt och vi måste bestämma om vi ska hyra eller äga i sådana här lösningar, säger Tobias Eriksson.

Inbromsning

Värt att notera i sammanhanget är att Sunne kommun fått en förfrågan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om kommunen har byggbar mark för flyktingboende. Kommunstyrelsen har beslutat att svara nej på den frågan. Trots att mark finns. I praktiken ett sätt att markera att kommun vill lägga i handbromsen när det gäller flyktingmottagande.

– Vi kämpar tappert med att klara de åtaganden vi har. Vi ska göra det på ett bra sätt, men någonstans kommer man till en gräns. Vi måste vara realistiska, säger Tobias Eriksson.

Tanken var att 18 boendeplatser skulle ordnas på Bergskog medan LSS-boendet där skulle flyttas till Rottneros skola, som fortfarande står tom. Men nu har kommunstyrelsen återemitterat ärendet för inhämtande av mer information.

– Det har inte gjorts en nödvändig konsekvensanalys där alla för- och nackdelar med lösningen kommer fram. Det måste göras först. Sedan ska ärendet upp igen i kommunstyrelsen snarast möjligt, säger Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

Sedan tidigare har planer funnits på modulboende med kapacitet på minst 20 platser som i så fall ska uppföras norr om sporthallen.

– Blir inte Bergskog-lösningen aktuell kanske vi får lägga till minst 18–20 platser. Men inte norr om sporthallen utan på andra ställen, säger Tobias Eriksson.

Aktiviteten är nu stor inom Sunne kommun när det gäller att hitta tillräckligt många boendeplatser för ensamkommande. Ett annat ”intressant objekt”, som Eriksson kallar det, är före detta Tingshuset på Ekebyvägen.

– Det skulle kunna vara en lämplig lösning. Tingshuset är ju också med i diskussionen när det gäller att hitta förskolelokaler så vi får se vilket som är bäst. Och om det går att lösa praktiskt. Huset är ju privatägt och vi måste bestämma om vi ska hyra eller äga i sådana här lösningar, säger Tobias Eriksson.

Inbromsning

Värt att notera i sammanhanget är att Sunne kommun fått en förfrågan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om kommunen har byggbar mark för flyktingboende. Kommunstyrelsen har beslutat att svara nej på den frågan. Trots att mark finns. I praktiken ett sätt att markera att kommun vill lägga i handbromsen när det gäller flyktingmottagande.

– Vi kämpar tappert med att klara de åtaganden vi har. Vi ska göra det på ett bra sätt, men någonstans kommer man till en gräns. Vi måste vara realistiska, säger Tobias Eriksson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.