2016-02-08 17:37

2016-02-08 17:38

Succé när Viktväktarna startade

HÄLSA: Tillbaka i Sunne efter många år

Nu finns Viktväktarna i Sunne igen. Efter många års paus hölls första mötet i Torsbergs bygdegård i torsdags.
– 55 nya anmälde sig. Dessutom har 19 personer som tidigare gått i Kil flyttat hit till Sunne. Så det blev helt klart en succé, berättar viktväktarcoachen Ulrica Sundqvist.

Det var fullsatt lokal i bygdegården och de femtio startpaketen som Viktväktarna skickar ut tog slut.

– Alla coacher får samma antal, oavsett om mötena äger rum i Stockholm, Göteborg eller Sunne. Så visst blev det lyckat, berättar Ulrica som redan utökar från två till tre möten på torsdagar.

– Jag tror att det stora intresset för Viktväktarna beror på att det inte är en diet, utan en livsstil där man kan äta allt, men inte alltid. Att det är fokus på både mat, motion och att må bra. Väljer man bra mat, känner man sig nöjd. Och är man nöjd, då är det lättare att ta den där promenaden. Och då blir det ännu enklare att välja bra mat. Cirkeln sluts och man får till en bra helhet, berättar Ulrica.

Övervikt farligt

Succén beskriver väl också att det är många av oss som går omkring med några kilon för mycket. Det hade även Ulrica, fast hennes omgivning inte tyckte det.

– Jag gick ner 7,5 kilo under hösten. Personligen känner jag att det har blivit så att man anses normalviktig, när man i själva verket dras med tio kilos övervikt och det är förstås inte bra. Och då handlar det inte enbart om utseendet. Det värsta är det som sker invärtes. De inre organen bäddas in i fett och det är farligt med tanke på de hjärt- och kärlsjukdomar som man kan drabbas av.

Drev butik

Viktväktarcoach blev Ulrica av ren tillfällighet. Hon har de senaste tjugo åren drivit affär, först Majorskan där hon hyrde ut bröllopsklänningar, därefter Willebrands och We o We, en affär som hon sålde i somras. Någon plan för vad hon skulle göra i stället hade hon inte.

– Det fanns så många vägar att välja på. Jag hade följt min dröm när jag drev butik, och frågan var vilken dröm jag skulle följa nu? Det var en eurorisk känsla, just det här att veta att jag kan göra precis vad jag vill, berättar hon.

Blev guldmedlem

I höstas bestämde hon sig för att gå ner i vikt, och började på Viktväktarna i Kil. Och det var under en av resorna dit som hennes kompisar uppmanade henne att bli coach i Sunne, eftersom Viktväktarna inte funnits här på många år.

– Jag tänkte ja, varför inte? Det sporrade mig att nå min målvikt och att bli guldmedlem, som man blir om man nått sin målvikt och sedan håller den i minst sex veckor. Att vara guldmedlem är en förutsättning för att få bli viktväktarcoach.

Ulrica gick först en två dagars steg 1-utbildning i Malmö och därefter en fyra dagar lång steg 2-utbildning i Linköping och var färdig den 24 januari. Hon har startat eget företag och i torsdags hölls första mötet i Torsbergs bygdegård.

Viktigt med möten

Men hur lyckas man då som Viktväktare?

– Min uppmaning är att gå på mötena, att avsätta den tiden. Det finns statistik över att de som regelbundet går på möten också brukar hålla vikten. De flesta behöver stödet man får där. Man inspireras av andras framgångar och många känner att kan andra, kan jag.

Det var fullsatt lokal i bygdegården och de femtio startpaketen som Viktväktarna skickar ut tog slut.

– Alla coacher får samma antal, oavsett om mötena äger rum i Stockholm, Göteborg eller Sunne. Så visst blev det lyckat, berättar Ulrica som redan utökar från två till tre möten på torsdagar.

– Jag tror att det stora intresset för Viktväktarna beror på att det inte är en diet, utan en livsstil där man kan äta allt, men inte alltid. Att det är fokus på både mat, motion och att må bra. Väljer man bra mat, känner man sig nöjd. Och är man nöjd, då är det lättare att ta den där promenaden. Och då blir det ännu enklare att välja bra mat. Cirkeln sluts och man får till en bra helhet, berättar Ulrica.

Övervikt farligt

Succén beskriver väl också att det är många av oss som går omkring med några kilon för mycket. Det hade även Ulrica, fast hennes omgivning inte tyckte det.

– Jag gick ner 7,5 kilo under hösten. Personligen känner jag att det har blivit så att man anses normalviktig, när man i själva verket dras med tio kilos övervikt och det är förstås inte bra. Och då handlar det inte enbart om utseendet. Det värsta är det som sker invärtes. De inre organen bäddas in i fett och det är farligt med tanke på de hjärt- och kärlsjukdomar som man kan drabbas av.

Drev butik

Viktväktarcoach blev Ulrica av ren tillfällighet. Hon har de senaste tjugo åren drivit affär, först Majorskan där hon hyrde ut bröllopsklänningar, därefter Willebrands och We o We, en affär som hon sålde i somras. Någon plan för vad hon skulle göra i stället hade hon inte.

– Det fanns så många vägar att välja på. Jag hade följt min dröm när jag drev butik, och frågan var vilken dröm jag skulle följa nu? Det var en eurorisk känsla, just det här att veta att jag kan göra precis vad jag vill, berättar hon.

Blev guldmedlem

I höstas bestämde hon sig för att gå ner i vikt, och började på Viktväktarna i Kil. Och det var under en av resorna dit som hennes kompisar uppmanade henne att bli coach i Sunne, eftersom Viktväktarna inte funnits här på många år.

– Jag tänkte ja, varför inte? Det sporrade mig att nå min målvikt och att bli guldmedlem, som man blir om man nått sin målvikt och sedan håller den i minst sex veckor. Att vara guldmedlem är en förutsättning för att få bli viktväktarcoach.

Ulrica gick först en två dagars steg 1-utbildning i Malmö och därefter en fyra dagar lång steg 2-utbildning i Linköping och var färdig den 24 januari. Hon har startat eget företag och i torsdags hölls första mötet i Torsbergs bygdegård.

Viktigt med möten

Men hur lyckas man då som Viktväktare?

– Min uppmaning är att gå på mötena, att avsätta den tiden. Det finns statistik över att de som regelbundet går på möten också brukar hålla vikten. De flesta behöver stödet man får där. Man inspireras av andras framgångar och många känner att kan andra, kan jag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.