2016-01-28 16:24

2016-01-28 16:24

Wiklanderska kan rivas

SUNNE: Politiker vill häva rivningsförbud

Skydda inte Wiklanderska gården från 1920-talet i Sunne med rivningsförbud.
Det föreslår nu kommunstyrelsens arbetsutskott.
Bakgrunden är att fastighetsägaren vill bygga nytt och få bättre ekonomi i projektet.

Wiklanderska gården på Kvarngatan i Sunne har i gällande detaljplan rivningsförbud.

– Förslaget blir att rivningsförbudet utgår ur gällande detaljplan. Rivningsförbudet har hittills satt stopp på utbyggnadsprojektet som fastighetsägaren och två andra parter har, säger Sunnes kommunalråd Tobias Eriksson (S).

Länsstyrelsen mot

Länsstyrelsen skriver i ett yttrande att det är ”märkligt” att så stora underhållsbehov har uppstått att byggnadens kulturhistoriska värden nu äventyras och anser att de ekonomiska argumenten för att riva huset är ”mycket svaga”.

Enligt den kulturhistoriska värderingen utgör gården en viktig och identitetsskapande del av miljön. Byggnaden med tillhörande packbod beskrivs som närmast ”helt autentisk” och av ”stort värde”. Gården omfattas av förbud mot förvanskning enligt Plan- och bygglagen.

I den före detta affären såldes förr ”den finaste sillen i Sunne”, enligt kulturmiljöprogrammet från 1989.

Wiklanderska gården på Kvarngatan i Sunne har i gällande detaljplan rivningsförbud.

– Förslaget blir att rivningsförbudet utgår ur gällande detaljplan. Rivningsförbudet har hittills satt stopp på utbyggnadsprojektet som fastighetsägaren och två andra parter har, säger Sunnes kommunalråd Tobias Eriksson (S).

Länsstyrelsen mot

Länsstyrelsen skriver i ett yttrande att det är ”märkligt” att så stora underhållsbehov har uppstått att byggnadens kulturhistoriska värden nu äventyras och anser att de ekonomiska argumenten för att riva huset är ”mycket svaga”.

Enligt den kulturhistoriska värderingen utgör gården en viktig och identitetsskapande del av miljön. Byggnaden med tillhörande packbod beskrivs som närmast ”helt autentisk” och av ”stort värde”. Gården omfattas av förbud mot förvanskning enligt Plan- och bygglagen.

I den före detta affären såldes förr ”den finaste sillen i Sunne”, enligt kulturmiljöprogrammet från 1989.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.