2016-01-28 15:37

2016-01-28 15:38

Ljus i mörkret för offren

SUNNE: En rofylld stund av ljus, musik och stilla gemenskap

I onsdag var det Förintelsens minnesdag. På Teatertorget arrangerade Megafon Tänd ett ljus den 27 januari – ett tillfälle att gemensamt tända ett ljus för Förintelsens offer och visa att man själv tar avstånd från rasism och förtryck.

Det kanske inte känns som att det gör någon skillnad mitt i all världens hemskheter, att man tänder ett ljus. Men när ett hundratal personer gjorde just den lilla gesten tillsammans på Teatertorget blev effekten desto större, med hundratals ljus som symboliserade medmänsklighet.

Alla räknas

– Tillsammans kan man göra skillnad och alla räknas. Jag vill att ni tar med det och kommer ihåg det. Att ni är viktiga och gör skillnad i ert ställningstagande, sa Cecilia Ramström.

Pågående kamp

För även om onsdagen var minnesdag för Förintelsen som avser andra världskrigets offer, är förintelsen i stort långt ifrån över. Folkgrupper mördas, förföljs och förtrycks ständigt runt om i världen också 2016.

– Jag blir påmind om andra världskriget och Förintelsen varje dag när jag läser tidningen, sa Cecilia Ramström.

Måste berättas

Jessica Persson deltog i minnesstunden tillsammans med sin guddotter Alma Vålvik och hennes bror Nils Vålvik.

– Det är viktigt att vi för historien vidare till barnen och nästa generation. Man får aldig sluta berätta om Förintelsen. Det är när man glömt bort det som det kan hända igen. Och jag tror tyvärr att det är dit vi är på väg.

Det kanske inte känns som att det gör någon skillnad mitt i all världens hemskheter, att man tänder ett ljus. Men när ett hundratal personer gjorde just den lilla gesten tillsammans på Teatertorget blev effekten desto större, med hundratals ljus som symboliserade medmänsklighet.

Alla räknas

– Tillsammans kan man göra skillnad och alla räknas. Jag vill att ni tar med det och kommer ihåg det. Att ni är viktiga och gör skillnad i ert ställningstagande, sa Cecilia Ramström.

Pågående kamp

För även om onsdagen var minnesdag för Förintelsen som avser andra världskrigets offer, är förintelsen i stort långt ifrån över. Folkgrupper mördas, förföljs och förtrycks ständigt runt om i världen också 2016.

– Jag blir påmind om andra världskriget och Förintelsen varje dag när jag läser tidningen, sa Cecilia Ramström.

Måste berättas

Jessica Persson deltog i minnesstunden tillsammans med sin guddotter Alma Vålvik och hennes bror Nils Vålvik.

– Det är viktigt att vi för historien vidare till barnen och nästa generation. Man får aldig sluta berätta om Förintelsen. Det är när man glömt bort det som det kan hända igen. Och jag tror tyvärr att det är dit vi är på väg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.