2016-01-28 16:24

2016-01-28 16:24

Filper överklagar beslut

SUNNE: Flyktingavtal utan KS kännedom

Sunnes tidigare vikarierande kommunalråd Linda Johansson (S) skrev på ett avtal 10 december 2015 med Migrationsverket om ökat antal platser för ensamkommande barn.
Nu överklagar Runar Filper (SD) ordförandebeslutet till förvaltningsrätten i Karlstad.

Enligt den nya överenskommelsen med Migrationsverket åtar sig Sunne kommun att under 2016 tillhandahålla plats för totalt 100 ensamkommande flyktingbarn, varav 40 riktar sig till både asylsökande och barn med uppehållstillstånd.

Det tidigare avtalet gällde 22 asylplatser.

– Ärendet hemlighölls över kommunfullmäktige 16 december 2015 och kom upp på bordet som ett informationsärende först på kommunstyrelsens sammanträde 12 januari 2016, till ledamöternas förvåning, skriver Runar Filper (SD) i en överklagan till förvaltningsrätten.

Kritik har tidigare framförts av KS-ledamöter inom Moderaterna och Hela Sunne.

”Ansvarslöst”

– Linda Johanssons ordförandebeslut får större ekonomiska konsekvenser för Sunne kommun än något tidigare ordförandebeslut. Beslutet är ansvarslöst och mycket illa skött, skriver Runar Filper (SD).

Som NWT tidigare har skrivit om fick Linda Johansson (S) grönt ljus att agera snabbt av det sjukskrivna kommunalrådet Tobias Eriksson, KS-ledamoten Gunilla Ingemyr (C) och kommunchefen Berit Westergren.

– Linda Johansson gjorde inget fel, har Tanja Ekegren, sakkunnig i ärenden kring integration och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen i Värmland, tidigare sagt till NWT.

Enligt den nya överenskommelsen med Migrationsverket åtar sig Sunne kommun att under 2016 tillhandahålla plats för totalt 100 ensamkommande flyktingbarn, varav 40 riktar sig till både asylsökande och barn med uppehållstillstånd.

Det tidigare avtalet gällde 22 asylplatser.

– Ärendet hemlighölls över kommunfullmäktige 16 december 2015 och kom upp på bordet som ett informationsärende först på kommunstyrelsens sammanträde 12 januari 2016, till ledamöternas förvåning, skriver Runar Filper (SD) i en överklagan till förvaltningsrätten.

Kritik har tidigare framförts av KS-ledamöter inom Moderaterna och Hela Sunne.

”Ansvarslöst”

– Linda Johanssons ordförandebeslut får större ekonomiska konsekvenser för Sunne kommun än något tidigare ordförandebeslut. Beslutet är ansvarslöst och mycket illa skött, skriver Runar Filper (SD).

Som NWT tidigare har skrivit om fick Linda Johansson (S) grönt ljus att agera snabbt av det sjukskrivna kommunalrådet Tobias Eriksson, KS-ledamoten Gunilla Ingemyr (C) och kommunchefen Berit Westergren.

– Linda Johansson gjorde inget fel, har Tanja Ekegren, sakkunnig i ärenden kring integration och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen i Värmland, tidigare sagt till NWT.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.