2016-01-28 15:36

2016-01-28 15:36

Ett gemensamt ansvar

SUNNE: "Det började inte med gaskammare dag ett"

”Dig hade doktor Mengele skickat i döden direkt”. Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson glömde aldrig vad som sades till henne när hon besökte Auschwitz-Birkenau; gift med en judisk man, gravid och liberal politiker. På Förintelsens minnesdag föreläste hon i Frykensalen i Sunne om vad vi alla bör lära av oss Förintelsen.

Att sprida kunskap om Förintelsen är något som hon har arbetat med i många år – men tyvärr har ämnet kommit närmare de senaste åren.

– Jag undrar hur de människor som befriades från koncentrationslägren för 71 år sedan skulle reagera om de fått veta att det i dag sitter människor i Europaparlamentet som bestämmer över folks civila rättigheter och som hävdar att Förintelsen inte ägt rum? Vad skulle de säga om att synagogan i Malmö tvingas ha polisiär bevakning dygnet runt och att judiska förskolor vaktas av internationella insatsstyrkan? Det är vårt Sverige 2016.

Demokratimätare

Birgitta berättar att man kan se ett tydligt mönster i hets mot folkgrupper. När ett land eller en hel värld befinner sig i ekonomisk kris vill man ha någon att skylla på. Då är det bekvämast att sparka på den som redan ligger. Redan utsatta grupper blir mer utsatta – oavsett om de är judar, muslimer, romer, homosexuella eller på annat sätt sticker ut från normen.

– Hur moget ett lands demokrati är kan mätas i hur majoriteten behandlar minoriteten. Utsatta människor ska inte behöva försvara sig själva; det är allas ansvar att ha en värdig människosyn.

Det innebär att man inte blundar för när någon i ens närhet utsätts för kränkningar relaterade till att man inte är som normen.

– Den dag man är likgiltig inför att någon på jobbet säger något kränkande om homosexuella, eller man inte reagerar när ett barn på skolan blir retat för att det kommer från ett annat land. Då ska man se upp.

Bästa försvar

Hon uppmanar alla föräldrar i publiken att följa med när deras barns skola får besök av en Förintelse-överlevare.

– Prata sedan med ditt barn om föreläsningen, och återkom till ämnet. Det är kanske inte vaccin mot rasism, men den bästa grunden du kan lägga.

Att sprida kunskap om Förintelsen är något som hon har arbetat med i många år – men tyvärr har ämnet kommit närmare de senaste åren.

– Jag undrar hur de människor som befriades från koncentrationslägren för 71 år sedan skulle reagera om de fått veta att det i dag sitter människor i Europaparlamentet som bestämmer över folks civila rättigheter och som hävdar att Förintelsen inte ägt rum? Vad skulle de säga om att synagogan i Malmö tvingas ha polisiär bevakning dygnet runt och att judiska förskolor vaktas av internationella insatsstyrkan? Det är vårt Sverige 2016.

Demokratimätare

Birgitta berättar att man kan se ett tydligt mönster i hets mot folkgrupper. När ett land eller en hel värld befinner sig i ekonomisk kris vill man ha någon att skylla på. Då är det bekvämast att sparka på den som redan ligger. Redan utsatta grupper blir mer utsatta – oavsett om de är judar, muslimer, romer, homosexuella eller på annat sätt sticker ut från normen.

– Hur moget ett lands demokrati är kan mätas i hur majoriteten behandlar minoriteten. Utsatta människor ska inte behöva försvara sig själva; det är allas ansvar att ha en värdig människosyn.

Det innebär att man inte blundar för när någon i ens närhet utsätts för kränkningar relaterade till att man inte är som normen.

– Den dag man är likgiltig inför att någon på jobbet säger något kränkande om homosexuella, eller man inte reagerar när ett barn på skolan blir retat för att det kommer från ett annat land. Då ska man se upp.

Bästa försvar

Hon uppmanar alla föräldrar i publiken att följa med när deras barns skola får besök av en Förintelse-överlevare.

– Prata sedan med ditt barn om föreläsningen, och återkom till ämnet. Det är kanske inte vaccin mot rasism, men den bästa grunden du kan lägga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.