2016-01-27 16:38

2016-01-28 09:06

Henrik Rundqvist är ny fritidschef

SUNNE: "Jag vill jobba med det som gynnar både turism och lokalbefolkning"

Stortrivs. I november tillträdde Henrik Rundqvist tjänsten som fritidschef i Sunne kommun. Ett jobb som innebär att han är involverad i mycket av det som sker i Sunne.
– Jag brinner för föreningsverksamheten. Men också för att få hit olika evenemang. Jag vill jobba med sånt som gynnar både turismen och lokalbefolkningen, berättar han.

Föreningarna är alltså något som ligger honom extra varmt om hjärtat.

– De är jätteviktiga, inte minst för folkhälsan. Många ungdomar slutar med idrottsaktiviteter redan i 14–15-årsåldern och det är viktigt att se till att de har så roligt att de inte vill sluta, berättar han.

Annat som Henrik har ansvar för är föreningsbidrag, simskolorna samt är delaktig i konstsnöprojektet vid Vintertorp. Dessutom ska beläggningen på löparbanorna vid Fryxellska bytas.

Flera evenemang

Något han tänker jobba med framöver är att Sunne ska bibehålla sitt starka varumärke som turistort. Bland annat genom att fortsätta ta hit olika typer av evenemang.

– Där har konkurrensen hårdnat. Många inser att det finns pengar att tjäna, men vi har bra rykte om oss att vara en duktig arrangör.

Ett antal är redan inplanerade under 2016. Bland annat förlägger Skoghalls cykelklubb två arrangemang hit. Dels en tredagars cykeltävling i slutet av april, då det samtidigt är husbilsträff vid Sparbankshallen. Dels Nordiska veteranmästerskapen på cykel. Sunne Lekland blir det även i år i Sparbankshallen, Inge Bråten memorial i centrum liksom hem- och trädgårdsmässa och jaktmässa i Rottneros park, för att nämna några.

– Det är inte vi som står som arrangörer, men vi är behjälpliga med det vi kan eftersom vi anser att evenemangen är viktiga för Sunne. Vi vill helt enkelt att arrangörer och deltagare ska få sådan positiv bild av Sunne att de får abstinens efter att komma tillbaka, säger Henrik med ett leende.

Vill bygga nytt

En annan viktig uppgift är att fördela tider i kommunens idrottshallar. Och där har de stora problem.

– Det är brist på tider och vi kommer att jobba för att bygga en ny, fullstor idrottshall framöver, och att renovera Fryxellskas idrottshall. Jag ska också se över energiförbrukningen i ishallen samt standarden i ridhuset. Det är eftersatt.

Växte upp i Bäck

Men vem är då Henrik Rundqvist?

– Jag växte upp i Sunne och Bäckalund där jag började spela fotboll. När jag var arton flyttade jag till Arvika, och blev senare värvad till Norrstrand där vi spelade i division två. 1994 rök hälsenan och efter det kände jag att det var svårt att spela på den nivån. Speciellt som jag samtidigt startade företag.

Henrik jobbade med att sälja profilkläder och presentreklam i fyra år tills han sålde företaget och köpte in sig i företaget New Wave profile, som jobbade med samma typ av varor. 2003 flyttade familjen till Östra Ämtervik och 2014 in till Sunne tätort. I samma veva sålde han sin del i företaget och fick senare en projektanställning hos Support Design, med uppdraget att göra en ny hemsida och att ta fram marknadsföringsmaterial. Ganska snart såg han annonsen där Sunne kommun sökte en fritidschef.

– Jag kände direkt att det skulle vara kul. Men så slog jag bort tanken. Jag trodde inte att jag passade in i mallen som kommunalanställd, med tanke på att jag kom utifrån och drivit eget företag i 21 år. Men folk runt mig sa åt mig att söka, så till slut gjorde jag det.

Positiv energi

Något han är glad över i dag.

– Jag tänker bara att jag borde ha gjort det här tidigare. Min bild av hur det är att jobba inom en kommun, att det är trögt, jobbigt och grått var helt fel. Det finns så mycket positiv energi här i kommunhuset, så många hjälpsamma människor. Och när den energin sprids, då blir det lätt att jobba.

Och fotbollen har han inte släppt, även om han själv inte spelar längre.

– Jag har varit ledare i många år. Just nu har jag hand om Mallbackens tjejer födda 04.

Föreningarna är alltså något som ligger honom extra varmt om hjärtat.

– De är jätteviktiga, inte minst för folkhälsan. Många ungdomar slutar med idrottsaktiviteter redan i 14–15-årsåldern och det är viktigt att se till att de har så roligt att de inte vill sluta, berättar han.

Annat som Henrik har ansvar för är föreningsbidrag, simskolorna samt är delaktig i konstsnöprojektet vid Vintertorp. Dessutom ska beläggningen på löparbanorna vid Fryxellska bytas.

Flera evenemang

Något han tänker jobba med framöver är att Sunne ska bibehålla sitt starka varumärke som turistort. Bland annat genom att fortsätta ta hit olika typer av evenemang.

– Där har konkurrensen hårdnat. Många inser att det finns pengar att tjäna, men vi har bra rykte om oss att vara en duktig arrangör.

Ett antal är redan inplanerade under 2016. Bland annat förlägger Skoghalls cykelklubb två arrangemang hit. Dels en tredagars cykeltävling i slutet av april, då det samtidigt är husbilsträff vid Sparbankshallen. Dels Nordiska veteranmästerskapen på cykel. Sunne Lekland blir det även i år i Sparbankshallen, Inge Bråten memorial i centrum liksom hem- och trädgårdsmässa och jaktmässa i Rottneros park, för att nämna några.

– Det är inte vi som står som arrangörer, men vi är behjälpliga med det vi kan eftersom vi anser att evenemangen är viktiga för Sunne. Vi vill helt enkelt att arrangörer och deltagare ska få sådan positiv bild av Sunne att de får abstinens efter att komma tillbaka, säger Henrik med ett leende.

Vill bygga nytt

En annan viktig uppgift är att fördela tider i kommunens idrottshallar. Och där har de stora problem.

– Det är brist på tider och vi kommer att jobba för att bygga en ny, fullstor idrottshall framöver, och att renovera Fryxellskas idrottshall. Jag ska också se över energiförbrukningen i ishallen samt standarden i ridhuset. Det är eftersatt.

Växte upp i Bäck

Men vem är då Henrik Rundqvist?

– Jag växte upp i Sunne och Bäckalund där jag började spela fotboll. När jag var arton flyttade jag till Arvika, och blev senare värvad till Norrstrand där vi spelade i division två. 1994 rök hälsenan och efter det kände jag att det var svårt att spela på den nivån. Speciellt som jag samtidigt startade företag.

Henrik jobbade med att sälja profilkläder och presentreklam i fyra år tills han sålde företaget och köpte in sig i företaget New Wave profile, som jobbade med samma typ av varor. 2003 flyttade familjen till Östra Ämtervik och 2014 in till Sunne tätort. I samma veva sålde han sin del i företaget och fick senare en projektanställning hos Support Design, med uppdraget att göra en ny hemsida och att ta fram marknadsföringsmaterial. Ganska snart såg han annonsen där Sunne kommun sökte en fritidschef.

– Jag kände direkt att det skulle vara kul. Men så slog jag bort tanken. Jag trodde inte att jag passade in i mallen som kommunalanställd, med tanke på att jag kom utifrån och drivit eget företag i 21 år. Men folk runt mig sa åt mig att söka, så till slut gjorde jag det.

Positiv energi

Något han är glad över i dag.

– Jag tänker bara att jag borde ha gjort det här tidigare. Min bild av hur det är att jobba inom en kommun, att det är trögt, jobbigt och grått var helt fel. Det finns så mycket positiv energi här i kommunhuset, så många hjälpsamma människor. Och när den energin sprids, då blir det lätt att jobba.

Och fotbollen har han inte släppt, även om han själv inte spelar längre.

– Jag har varit ledare i många år. Just nu har jag hand om Mallbackens tjejer födda 04.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.