2016-01-21 19:15

2016-01-21 21:08

Giftet verkar sprida sig

SUNNE: "Extremt höga halter av föroreningar"

Den senaste undersökningen indikerar att de allvarliga föroreningarna efter den nedlagda kemtvätten i centrala Sunne sprider sig.
– Vi måste sanera. Detta försvinner inte av sig självt, säger Lotta Dunås, miljöinspektör på Sunne kommun.

Grundvattnet i kvarteret Salla kontrollerades i oktober förra året på kommunens uppdrag. Rapporten blev klar i veckan.

Resultatet var ingen källa till glädje – halterna av klorerade kolväten och oljeföroreningar har ökat.

– Det är extremt höga halter på innergården vid den före detta kemtvätten. De två senaste provomgångarna indikerar dessutom att det sker en viss spridning. Det är inte bra och därför måste vi gå vidare. Om vi inte gör något är risken stor att det fortsätter att sprida sig, säger miljöinspektören Lotta Dunås.

Vad händer nu?

– Konsulten föreslår åtgärdsförberedande undersökningar för en fördjupad miljö- och hälsoriskbedömning. Vi behöver utreda kostnaden för en sanering, säger Lotta Dunås.

På Salla i Sunne har det funnits en kemtvätt sedan 1930-talet med verksamhet på Kvarngatan. Tvättvätskan trikloretylen användes fram till 1970-talet då tvätteriet flyttade till en mindre byggnad på gården. I samband med detta började perkloretylen användas i stället. Byggnaden revs tidigt 1990-tal.

– Det är ingen risk att vistas på innergården. Men om det ska göras grävarbeten nära det värst drabbade området ska miljöenheten på kommunen kontaktas för att förhindra ytterligare föroreningsspridning och så att ingen kommer till skada, säger Lotta Dunås.

Grundvattnet i kvarteret Salla kontrollerades i oktober förra året på kommunens uppdrag. Rapporten blev klar i veckan.

Resultatet var ingen källa till glädje – halterna av klorerade kolväten och oljeföroreningar har ökat.

– Det är extremt höga halter på innergården vid den före detta kemtvätten. De två senaste provomgångarna indikerar dessutom att det sker en viss spridning. Det är inte bra och därför måste vi gå vidare. Om vi inte gör något är risken stor att det fortsätter att sprida sig, säger miljöinspektören Lotta Dunås.

Vad händer nu?

– Konsulten föreslår åtgärdsförberedande undersökningar för en fördjupad miljö- och hälsoriskbedömning. Vi behöver utreda kostnaden för en sanering, säger Lotta Dunås.

På Salla i Sunne har det funnits en kemtvätt sedan 1930-talet med verksamhet på Kvarngatan. Tvättvätskan trikloretylen användes fram till 1970-talet då tvätteriet flyttade till en mindre byggnad på gården. I samband med detta började perkloretylen användas i stället. Byggnaden revs tidigt 1990-tal.

– Det är ingen risk att vistas på innergården. Men om det ska göras grävarbeten nära det värst drabbade området ska miljöenheten på kommunen kontaktas för att förhindra ytterligare föroreningsspridning och så att ingen kommer till skada, säger Lotta Dunås.

Kraftig påverkan

Senaste undersökningen av grundvattnet i Salla visar på mycket höga halter av både klorerade kolväten och petroleumkolväten, liksom vid tidigare mätningar. Trikloreten- och tetrakloretenhalterna har ökat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.