2016-01-18 16:09

2016-01-20 14:24

Fest med ukulelespel

MALLBACKEN: Varmt gemyt i Mallbackens bygdegård

I söndags var det ukulelefest i Mallbacken. Älvenäs ukulelesällskap från Vålberg underhöll och glädjen och gemytet stod högt i tak.
– Väldigt trevligt att få komma hit. Vi älskar att uppträda. Och att dricka kaffe! säger sällskapets Gunnar Halldin, med ukulelen i högsta hugg.

I bygdegården hade Mallbackens byalag dukat upp för rejält söndagsmys med trevlig musikunderhållning. Ett 30-tal personer kom och fick höra en mängd fina låtar med sång och ukulelekomp. Efter kaffet blev det dragspelsunderhållning med lokala musiker.

– Väldigt roligt att så många kommer. Vi brinner för att bygden ska leva och arrangerar så mycket tillställningar som vi bara hinner och orkar, säger byalagets ordförande Kjell-Åke Larsson.

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Tipspromenader vid Ramhea, aftaskaffe, cirkelträning, filmvisning och en tacokväll och kolbulleafton varje vår respektive höst. Dessutom kör man frukost med Melodikrysset en lördag varje månad och Etter arbet på Ramhea första fredagen varje månad.

– Byalaget, som förresten fyller 30 år i år, är spindeln i nätet här i bygden. Tillsammans med Mallbackens IF förstås som ju har sitt kansli här i bygdegården. Det är den så kallade Mallbackenandan. Ingen annan gör det åt oss så vi gör det själva, säger Kjell-Åke som nu även ser fram emot ”hotellgäster”.

– Det är alltid folk som bor här under Svenska rallyt. I år kommer gästerna från Blekinge och Finspång.

Och alla möjligheter till inkomster behövs.

– Det är tufft att dra runt alltihop. Bara uppvärmningen av den före detta skolan kostar cirka 65 000 kronor varje år. Men det går tack vare folket här. De är suveräna på att ställa upp. Vare sig det handlar om arbetsdagar eller olika punktinsatser.

Till ukulelefesten togs entré och under kaffepausen gick lottringarna runt. Så några sköna slantar kom det nog in även denna söndag, till glädje för gästerna från södra Värmland.

– Vi samlar ju in pengar till vår egen bygdegård i Älvenäs. Det är viktigt att sådan här verksamhet finns och fint om vi kan hjälpa varandra, säger den snart 80-årige Gunnar Halldin som skojade friskt från scenen.

– Nån är ju tvungen att förstöra Idas sommarvisa så här kommer Idas äldrevisa, vitsade han till exempel när han påannonserade den svenska klassikern som fått en ny, fyndig text.

I övrigt framförde det 10 man och kvinnor starka gänget idel pärlor som Börja om från början, Jag hade en gång en båt och Gunnar Vägman.

– Tänk att få komma ut så här och spela. Och på ett sådant här trevligt ställe också. Ja, man är lyckligt lottad, säger Gunnar Halldin och ansluter sig till det varma gemytet vid kaffeborden.

Och har det så där mysigt som det nästan bara kan bli i Mallbackens bygdegård.

I bygdegården hade Mallbackens byalag dukat upp för rejält söndagsmys med trevlig musikunderhållning. Ett 30-tal personer kom och fick höra en mängd fina låtar med sång och ukulelekomp. Efter kaffet blev det dragspelsunderhållning med lokala musiker.

– Väldigt roligt att så många kommer. Vi brinner för att bygden ska leva och arrangerar så mycket tillställningar som vi bara hinner och orkar, säger byalagets ordförande Kjell-Åke Larsson.

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Tipspromenader vid Ramhea, aftaskaffe, cirkelträning, filmvisning och en tacokväll och kolbulleafton varje vår respektive höst. Dessutom kör man frukost med Melodikrysset en lördag varje månad och Etter arbet på Ramhea första fredagen varje månad.

– Byalaget, som förresten fyller 30 år i år, är spindeln i nätet här i bygden. Tillsammans med Mallbackens IF förstås som ju har sitt kansli här i bygdegården. Det är den så kallade Mallbackenandan. Ingen annan gör det åt oss så vi gör det själva, säger Kjell-Åke som nu även ser fram emot ”hotellgäster”.

– Det är alltid folk som bor här under Svenska rallyt. I år kommer gästerna från Blekinge och Finspång.

Och alla möjligheter till inkomster behövs.

– Det är tufft att dra runt alltihop. Bara uppvärmningen av den före detta skolan kostar cirka 65 000 kronor varje år. Men det går tack vare folket här. De är suveräna på att ställa upp. Vare sig det handlar om arbetsdagar eller olika punktinsatser.

Till ukulelefesten togs entré och under kaffepausen gick lottringarna runt. Så några sköna slantar kom det nog in även denna söndag, till glädje för gästerna från södra Värmland.

– Vi samlar ju in pengar till vår egen bygdegård i Älvenäs. Det är viktigt att sådan här verksamhet finns och fint om vi kan hjälpa varandra, säger den snart 80-årige Gunnar Halldin som skojade friskt från scenen.

– Nån är ju tvungen att förstöra Idas sommarvisa så här kommer Idas äldrevisa, vitsade han till exempel när han påannonserade den svenska klassikern som fått en ny, fyndig text.

I övrigt framförde det 10 man och kvinnor starka gänget idel pärlor som Börja om från början, Jag hade en gång en båt och Gunnar Vägman.

– Tänk att få komma ut så här och spela. Och på ett sådant här trevligt ställe också. Ja, man är lyckligt lottad, säger Gunnar Halldin och ansluter sig till det varma gemytet vid kaffeborden.

Och har det så där mysigt som det nästan bara kan bli i Mallbackens bygdegård.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.