2016-01-14 16:55

2016-01-14 16:55

Förintelsens dolda offer förs in i ljuset

SUNNE: Vandringsutställning gästar biblioteket under januari

För snart ett år sedan var det 70 år sedan andra världskriget upphörde och de sista fångarna befriades från koncentrationslägren. Berättelserna om förintelsens offer får aldrig sluta spridas, men en grupp är underrepresenterad i historieböckerna. Vandringsutställningen Romerna under förintelsen visas just nu på Sunne bibliotek.

Pär Wahlund, samhällskunskapslärare på Fryxellska skolan, är initiativtagare till att utställningen, som produceras av Forum för levande historia, visas i Sunne. Han har i många undervisat kontinuerligt om förintelsen och drivit projektarbeten i ämnet. I år har man valt att fokusera särskilt på romernas situation under andra världskriget.

– Förintelsen drabbade ju många fler utsatta grupper än judar, och romerna har hamnat i skymundan när man talar om förintelsen. I Tyskland erkände man överhuvudtaget inte förintelsen av romer förrän 1982, säger han.

Extra aktuellt

Romerna är en samhällsgrupp som förföljts och diskriminerats i århundraden. I Sverige fick romska barn inte rätt att gå i skolan förrän 1959, och 2013 avslöjades det att polisen i Skåne hade en hemlig databas där romer registrerades.

– Romerna som grupp diskuteras ofta, och frågan känns extra aktuell nu i och med de många romer som tigger, säger Pär Wahlund.

Utställningen består av 14 flaggor med text och bild som på ett pedagogiskt sätt berättar om såväl romer som grupp under förintelsen och lyfter fram flera olika livsöden.

Enormt viktigt

Senare i vinter kommer Fryxellska skolan få besök av förintelseöverlevaren Mietek Grocher.

– Han har besökt oss varje år de senaste sju, åtta åren och det tycker vi är fantastiskt. Han är en av få koncentrationslägerfångar som ännu är i livet och som orkar åka runt och berätta. Snart finns inga förstahandsvittnen kvar, och då är det enormt viktigt att andra för deras historier vidare.

Pär Wahlund, samhällskunskapslärare på Fryxellska skolan, är initiativtagare till att utställningen, som produceras av Forum för levande historia, visas i Sunne. Han har i många undervisat kontinuerligt om förintelsen och drivit projektarbeten i ämnet. I år har man valt att fokusera särskilt på romernas situation under andra världskriget.

– Förintelsen drabbade ju många fler utsatta grupper än judar, och romerna har hamnat i skymundan när man talar om förintelsen. I Tyskland erkände man överhuvudtaget inte förintelsen av romer förrän 1982, säger han.

Extra aktuellt

Romerna är en samhällsgrupp som förföljts och diskriminerats i århundraden. I Sverige fick romska barn inte rätt att gå i skolan förrän 1959, och 2013 avslöjades det att polisen i Skåne hade en hemlig databas där romer registrerades.

– Romerna som grupp diskuteras ofta, och frågan känns extra aktuell nu i och med de många romer som tigger, säger Pär Wahlund.

Utställningen består av 14 flaggor med text och bild som på ett pedagogiskt sätt berättar om såväl romer som grupp under förintelsen och lyfter fram flera olika livsöden.

Enormt viktigt

Senare i vinter kommer Fryxellska skolan få besök av förintelseöverlevaren Mietek Grocher.

– Han har besökt oss varje år de senaste sju, åtta åren och det tycker vi är fantastiskt. Han är en av få koncentrationslägerfångar som ännu är i livet och som orkar åka runt och berätta. Snart finns inga förstahandsvittnen kvar, och då är det enormt viktigt att andra för deras historier vidare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.