2016-01-12 14:38

2016-01-12 14:38

"Det är ett stort svek"

MALLBACKEN: Silverforsens framtid väntar ännu på svar

I våras skrev Fryksdalsbygden om Gunnar Eriksson i Mallbacken, vars kraftverk Silverforsen hotas av utrivning då det saknar verksamhetstillstånd enligt miljöbalken. Efter ett möte med bland annat dåvarande länsrådet Robert Andrén blev Gunnar lovad att ärendet skulle ses över igen. Hoppet tändes, men sedan dess har det varit tyst.
– Inget av det som utlovats har hänt, säger Eva Nilsson, miljö -och vattenrådgivare på Hushållningssällskapet.

Det är hon som varit Gunnar Erikssons talesperson och drivit ärendet med Silverforsen. Ett ärende som verkar ha fastnat i en återvändsgränd.

– Sedan mötet har inget av det som länsstyrelsen lovat hänt och ingen verkar ha tagit över ärendet sedan Robert Andrén slutat, säger hon.

För kostsamt

Silverforsens kraftverk har drivits av Gunnar Eriksson sedan 1966. Förra året krävdes han att ansöka om ett nytt verksamhetstillstånd, då det han har inte gäller enligt miljöbalken från 1998. Anläggningen anses vara för omodern, dock fungerar den felfritt och utan att inverka negativt på djur eller natur. Utan ett nytt tillstånd hotas Gunnar att stänga och riva kraftverket, som funnits sedan 1794.

– Vi har nu ansökt om ett nytt tillstånd och jag tror att Gunnar kommer att få det. Problemet är att kostnaden på cirka 500 000 inte någonstans står i proportion till vad han tjänar på kraftverket.

Tystnad

I maj höll Mallbackens byalag ett möte med Gunnar och länsstyrelsen. Under mötet framhöll bland annat representanter från Värmlands museum Silverforsens betydelse som kulturminne samt värdet av den småskaliga vattenkraften. Efter mötet blev Gunnar lovad att ärendet skulle ses över igen. Men efter sju månader har inget hänt.

– Det vi har fått höra är att länsstyrelsen inte kan göra något efter att det avgjorts i domstolen, men det hände ju innan vi hade mötet och Robert lovade att ta upp ärendet på nytt, säger Eva Nilsson.

Att kraftverket är olagligt för att det fanns innan den nya miljöbalken är ett argument som hon inte köper.

– Tänk om man skulle riva alla hus som står längs strandkanterna för att de byggdes innan lagen om strandskyddet kom. Det funkar ju inte så. Det finns ingen miljövinst om kraftverket försvinner, som möjlighet för fisk att vandra, eftersom det finns ytterligare ett kraftverk 800 meter bort med tillstånd men utan krav på fiskväg.

Ett sår

Hon upplever det som att Silverforsen är viktigt för hela Mallbacken.

– Det kom 75 personer till mötet med byalaget, det är jättemycket för att vara en sådan liten ort. Det har funnits så länge att miljön i och kring vattnet har anpassat sig efter det. River du ut dammen blir det som ett sår i naturen. En fin damm blir en gyttjepöl och vattnet i grannarnas brunnar riskerar att sina.

Den 21 januari kommer Gunnar Eriksson och Eva Nilsson ha ett möte med länsstyrelsen. Tills dess vägrar kraftverkets ägare att ge upp hoppet.

– Att riva dammen finns inte på hans karta.

Fryksdalsbygden har försökt att nå ansvariga på länsstyrelsen utan framgång.

Det är hon som varit Gunnar Erikssons talesperson och drivit ärendet med Silverforsen. Ett ärende som verkar ha fastnat i en återvändsgränd.

– Sedan mötet har inget av det som länsstyrelsen lovat hänt och ingen verkar ha tagit över ärendet sedan Robert Andrén slutat, säger hon.

För kostsamt

Silverforsens kraftverk har drivits av Gunnar Eriksson sedan 1966. Förra året krävdes han att ansöka om ett nytt verksamhetstillstånd, då det han har inte gäller enligt miljöbalken från 1998. Anläggningen anses vara för omodern, dock fungerar den felfritt och utan att inverka negativt på djur eller natur. Utan ett nytt tillstånd hotas Gunnar att stänga och riva kraftverket, som funnits sedan 1794.

– Vi har nu ansökt om ett nytt tillstånd och jag tror att Gunnar kommer att få det. Problemet är att kostnaden på cirka 500 000 inte någonstans står i proportion till vad han tjänar på kraftverket.

Tystnad

I maj höll Mallbackens byalag ett möte med Gunnar och länsstyrelsen. Under mötet framhöll bland annat representanter från Värmlands museum Silverforsens betydelse som kulturminne samt värdet av den småskaliga vattenkraften. Efter mötet blev Gunnar lovad att ärendet skulle ses över igen. Men efter sju månader har inget hänt.

– Det vi har fått höra är att länsstyrelsen inte kan göra något efter att det avgjorts i domstolen, men det hände ju innan vi hade mötet och Robert lovade att ta upp ärendet på nytt, säger Eva Nilsson.

Att kraftverket är olagligt för att det fanns innan den nya miljöbalken är ett argument som hon inte köper.

– Tänk om man skulle riva alla hus som står längs strandkanterna för att de byggdes innan lagen om strandskyddet kom. Det funkar ju inte så. Det finns ingen miljövinst om kraftverket försvinner, som möjlighet för fisk att vandra, eftersom det finns ytterligare ett kraftverk 800 meter bort med tillstånd men utan krav på fiskväg.

Ett sår

Hon upplever det som att Silverforsen är viktigt för hela Mallbacken.

– Det kom 75 personer till mötet med byalaget, det är jättemycket för att vara en sådan liten ort. Det har funnits så länge att miljön i och kring vattnet har anpassat sig efter det. River du ut dammen blir det som ett sår i naturen. En fin damm blir en gyttjepöl och vattnet i grannarnas brunnar riskerar att sina.

Den 21 januari kommer Gunnar Eriksson och Eva Nilsson ha ett möte med länsstyrelsen. Tills dess vägrar kraftverkets ägare att ge upp hoppet.

– Att riva dammen finns inte på hans karta.

Fryksdalsbygden har försökt att nå ansvariga på länsstyrelsen utan framgång.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.