2016-01-12 18:30

2016-01-12 18:30

Automatiska larm ökade

SUNNE: 273 insatser gjordes under 2015

Automatiska brandlarm, som inte var utlösta av brand, ökade allra mest under 2015. Totalt ryckte Räddningstjänsten i Sunne ut på den typen av larm 91 gånger, jämfört med 41 året innan.
– Larmen utlöstes nästan uteslutande på flyktingförläggningarna i kommunen, berättar räddningschef Lennart Edvardsson.

Det är främst två orsaker till att de automatiska brandlarmen utlöstes så många gånger.

– Dels har barn tryckt på larmknapparna, och dels beror det på att anläggningarna inte har varit anpassade till de boendes matlagning. Det har blivit kulturkrockar, helt enkelt. Vi hade en ordentlig topp i september och oktober men efter att vi informerat och anpassat den tekniska utrustningen har det planat ut, berättar Lennart Edvardsson.

Soteld vanligt

Totalt ryckte räddningstjänsten i Sunne kommun ut 273 gånger under 2015, varav räddningstjänsten i Gräsmark gjorde 44 insatser och Lysvik 31. Det inträffade 36 trafikolyckor där totalt tre personer omkom, medan två personer omkom i drunkningsolyckor.

I Värmland är soteld enskilt största orsaken till brand i byggnad. För att minska de eldstadsrelaterade bränderna jobbas det sedan några år tillbaka med det länstäckande projektet ”Elda rätt” där bland annat räddningstjänst, sotare, kommuner och försäkringsbolag ingår.

Mer än hälften

Hur stor del detta projekt har i att de eldstadsrelaterade bränderna minskar i Sunne är svårt att säga. Men minskar, det gör de.

– För tre år sedan utgjorde de mer än hälften av alla bränder i byggnad. I dag är vi nere på cirka tjugo procent, berättar Lennart Edvardsson.

För att förebygga brott och olyckor har Trygghetscenter, där räddningstjänsten ingår, även jobbat med att informera om grannsamverkan ute i byarna.

– Jag och Stisse Skyllkvist, som är polis och jobbar på Trygghetscenter, har fått bra respons. Det gäller att stötta varandra och att hålla ögon och öron öppna. Detta är förstås ännu viktigare när man bor längre bort från tätorten och det tar en stund att få hjälp utifrån.

Det är främst två orsaker till att de automatiska brandlarmen utlöstes så många gånger.

– Dels har barn tryckt på larmknapparna, och dels beror det på att anläggningarna inte har varit anpassade till de boendes matlagning. Det har blivit kulturkrockar, helt enkelt. Vi hade en ordentlig topp i september och oktober men efter att vi informerat och anpassat den tekniska utrustningen har det planat ut, berättar Lennart Edvardsson.

Soteld vanligt

Totalt ryckte räddningstjänsten i Sunne kommun ut 273 gånger under 2015, varav räddningstjänsten i Gräsmark gjorde 44 insatser och Lysvik 31. Det inträffade 36 trafikolyckor där totalt tre personer omkom, medan två personer omkom i drunkningsolyckor.

I Värmland är soteld enskilt största orsaken till brand i byggnad. För att minska de eldstadsrelaterade bränderna jobbas det sedan några år tillbaka med det länstäckande projektet ”Elda rätt” där bland annat räddningstjänst, sotare, kommuner och försäkringsbolag ingår.

Mer än hälften

Hur stor del detta projekt har i att de eldstadsrelaterade bränderna minskar i Sunne är svårt att säga. Men minskar, det gör de.

– För tre år sedan utgjorde de mer än hälften av alla bränder i byggnad. I dag är vi nere på cirka tjugo procent, berättar Lennart Edvardsson.

För att förebygga brott och olyckor har Trygghetscenter, där räddningstjänsten ingår, även jobbat med att informera om grannsamverkan ute i byarna.

– Jag och Stisse Skyllkvist, som är polis och jobbar på Trygghetscenter, har fått bra respons. Det gäller att stötta varandra och att hålla ögon och öron öppna. Detta är förstås ännu viktigare när man bor längre bort från tätorten och det tar en stund att få hjälp utifrån.

Insatser under året

( ) = statistik för 2014

Brand i byggnad: 26 (23)

Brand, ej i byggnad: 14 (16)

Trafikolycka: 36 (32)

Utsläpp av farligt ämne: 9 (9)

Drunkning: 2 omkomna (0)

Stormskada: 2 (13)

Ras/skred: 0 (1)

Översvämning: 2 (8)

Automatlarm, ej brand: 91 (41)

IVPA: 35 (55)

Trygghetslarm: 22 (16)

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.