2016-01-11 13:53

2016-01-11 13:53

Jan – en av vägens hjältar

PÅ JOBBET: Han röjer våra vägar i tätorten

En av de som ser till att våra vägar är körbara under vintern är Jan Arnfeldt.
Varannan vecka har han jour, och då är det fokus på att röja snö. Och det trivs han med.
– Det är bra att det finns jobb under vintern när marken är frusen, konstaterar han.

Snöröjning är nämligen inte Jan Arnfeldts huvudsakliga syssla. Han är anställd sedan drygt tjugo år av NAO entreprenad och har flera olika arbetsuppgifter. Mestadels jobbar han som markarbetare, traktorförare och lastbilschaufför.

– När jag är markarbetare går jag bredvid en grävmaskin. Ibland lägger jag rör, och ibland rycker jag in med spade när grävmaskinen inte kommer åt. Vi dikar en del och byter trummor också, och åtgärdar trafikskador. Mestadels handlar det om vägjobb i Sunnetrakten.

Styr sin tid

Ibland kör han traktor, och då hjälper han bland annat till med att lossa gods från långtradare på byggarbetsplatser, för att nämna ett exempel. Och så är det då snöröjning under vintern. Han kör hjullastare och har jour från mitten av november och sedan fortsätter det fram tills vintern är över.

– Jag plogar gator, parkeringar, utanför affärer och i bostadsområden. Det funkar bra, folk är nöjda när de får röjt.

Något annat han ser som en fördel med att röja i tätorten är att han kan styra sin tid till viss del. Så var det inte förr, när han plogade större vägar med lastbil.

Börjar tidigt

– Blev jag inkallad, var jag tvungen att åka direkt. Jag tror att det är två centimeter snö som är gränsen. När jag kör hjullastare tar vi först reda på hur länge man räknar med att det ska snöa. Visar prognosen att det snart kommer att sluta, avvaktar vi. Ska det fortsätta, får vi köra flera varv.

Vilken tid på dygnet Jan börjar, beror förstås också på snömängden.

– I morse började jag klockan sju. Ibland börjar jag redan 2–3-tiden på natten. Vi måste göra det för att hinna röja undan innan folk börjar jobba. Nu har jag nog jobb en bit in på dagen. Sedan blir det andra arbetsuppgifter. Vilka de är vet jag inte än. Kanske ska jag serva hjullastaren så att den funkar som den ska nästa gång det är dags att ploga.

Snöröjning är nämligen inte Jan Arnfeldts huvudsakliga syssla. Han är anställd sedan drygt tjugo år av NAO entreprenad och har flera olika arbetsuppgifter. Mestadels jobbar han som markarbetare, traktorförare och lastbilschaufför.

– När jag är markarbetare går jag bredvid en grävmaskin. Ibland lägger jag rör, och ibland rycker jag in med spade när grävmaskinen inte kommer åt. Vi dikar en del och byter trummor också, och åtgärdar trafikskador. Mestadels handlar det om vägjobb i Sunnetrakten.

Styr sin tid

Ibland kör han traktor, och då hjälper han bland annat till med att lossa gods från långtradare på byggarbetsplatser, för att nämna ett exempel. Och så är det då snöröjning under vintern. Han kör hjullastare och har jour från mitten av november och sedan fortsätter det fram tills vintern är över.

– Jag plogar gator, parkeringar, utanför affärer och i bostadsområden. Det funkar bra, folk är nöjda när de får röjt.

Något annat han ser som en fördel med att röja i tätorten är att han kan styra sin tid till viss del. Så var det inte förr, när han plogade större vägar med lastbil.

Börjar tidigt

– Blev jag inkallad, var jag tvungen att åka direkt. Jag tror att det är två centimeter snö som är gränsen. När jag kör hjullastare tar vi först reda på hur länge man räknar med att det ska snöa. Visar prognosen att det snart kommer att sluta, avvaktar vi. Ska det fortsätta, får vi köra flera varv.

Vilken tid på dygnet Jan börjar, beror förstås också på snömängden.

– I morse började jag klockan sju. Ibland börjar jag redan 2–3-tiden på natten. Vi måste göra det för att hinna röja undan innan folk börjar jobba. Nu har jag nog jobb en bit in på dagen. Sedan blir det andra arbetsuppgifter. Vilka de är vet jag inte än. Kanske ska jag serva hjullastaren så att den funkar som den ska nästa gång det är dags att ploga.

Många olika sysslor

Namn: Jan Arnfeldt

Ålder: 45

Bor: Rottneros

Yrke: anställd av NAO entreprenad sedan drygt 20 år.

Fördel med yrket: man sköter sig själv

Nackdel med yrket: det är svårt att planera min tid eftersom jag har jour varannan vecka.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.