2016-01-04 13:46

2016-01-04 13:46

"Att jag är nördig tar jag som en komplimang"

SUNNE: Alla världars pyssel hemma hos Mikael

Skaparglädje. Mikael Perssons hem på Kvarngatan i Sunne kan med rätta kallas för ett kreativitetens Mekka. Hans skapelser med motiv ur populärkulturens fantasyvärldar framkallar alltid wow-reaktioner, men att han skulle ha en ovanlig gåva går han inte med på.
– Kalla mig naiv, men jag tror verkligen att alla kan hålla på med det här.

Det kreativa sinnet och lusten att skapa har funnits hos Mikael så länge han kan minnas. Pojkrummet i barndomshemmet i Östra Ämtervik fylldes snabbt från golv till tak med saker han gjort själv.

– Jag brukar säga att allting började med silvertejp. Och lådbilar. Jag gjorde en som jag tror vägde 120 kilo.

Hemmautställning

Ett tjugotal år senare går det inte att räkna alla prylar, installationer, tavlor, masker, maskiner och allehanda konstverk som formats av hans händer. Alla populärkulturella områden, som serietidningar, actionfilmer och datorspel, verkar vara av intresse och de flesta material och uttrycksformer har sin plats på hyllan eller väggen.

– Just nu jobbar jag mycket med handfasta saker, som lera och skulpturer. Tidigare hade jag en teknisk period med mycket elinstallationer Men allting får ju inte stå framme, utan det gäller att välja godbitarna.

Alla kan

”Wow”, ”vad häftigt!” och ”oj, vad duktig du är!”. Mikaels skapelser brukar möta stora och positiva reaktioner, oavsett om betraktaren har koll på motiven eller inte.

– Det anses vara lite ”nördigt” det här, men det tar jag som en komplimang, som ett uttryck för att jag är bra på någonting. Och det här med nördiga saker börjar ju bli mainstream. Förr ansågs man vara en udda typ om man höll på med såna här kulturformer, men i dag spelar ju ”alla” fantasydatorspel och ser på superhjältefilmer.

Och Mikael tycker själv inte att skaparförmågan är särskilt unik.

– Kalla mig naiv, men jag tror verkligen att alla kan hålla på med det här. Om det sedan tar en natt eller hundra är en helt annan sak. Men det gäller att sätta ett mål som håller en motiverad.

Är det inte svårt att sätta mål för något man inte är bekant med?

– Absolut. Men jag tror inte att man kan sätta mål direkt fel. Sätter man det för högt har man något att sträva efter. Och ett för lågt mål kommer man i alla fall att lyckas med och få en kick av det. Så jag tycker inte att man egentligen har något att förlora.

Enklare medel

Kultur har definierats som ”allt som människan har skapat”. Och skaparlust har alltid funnits hos människan, däremot är det mycket lättare att utbyta kunskap och idéer i dag än det har varit tidigare.

– Är man sugen på att skapa något men inte vet var man ska börja finns det otroligt mycket hjälp att få bara en klickning bort på nätet, säger Mikael.

Finns det någon konstform eller något material du ännu inte försökt dig på?

– Att sy kläder är en grej som jag alltid har framför mig. Men då får jag väl bygga en symaskin först.

Det kreativa sinnet och lusten att skapa har funnits hos Mikael så länge han kan minnas. Pojkrummet i barndomshemmet i Östra Ämtervik fylldes snabbt från golv till tak med saker han gjort själv.

– Jag brukar säga att allting började med silvertejp. Och lådbilar. Jag gjorde en som jag tror vägde 120 kilo.

Hemmautställning

Ett tjugotal år senare går det inte att räkna alla prylar, installationer, tavlor, masker, maskiner och allehanda konstverk som formats av hans händer. Alla populärkulturella områden, som serietidningar, actionfilmer och datorspel, verkar vara av intresse och de flesta material och uttrycksformer har sin plats på hyllan eller väggen.

– Just nu jobbar jag mycket med handfasta saker, som lera och skulpturer. Tidigare hade jag en teknisk period med mycket elinstallationer Men allting får ju inte stå framme, utan det gäller att välja godbitarna.

Alla kan

”Wow”, ”vad häftigt!” och ”oj, vad duktig du är!”. Mikaels skapelser brukar möta stora och positiva reaktioner, oavsett om betraktaren har koll på motiven eller inte.

– Det anses vara lite ”nördigt” det här, men det tar jag som en komplimang, som ett uttryck för att jag är bra på någonting. Och det här med nördiga saker börjar ju bli mainstream. Förr ansågs man vara en udda typ om man höll på med såna här kulturformer, men i dag spelar ju ”alla” fantasydatorspel och ser på superhjältefilmer.

Och Mikael tycker själv inte att skaparförmågan är särskilt unik.

– Kalla mig naiv, men jag tror verkligen att alla kan hålla på med det här. Om det sedan tar en natt eller hundra är en helt annan sak. Men det gäller att sätta ett mål som håller en motiverad.

Är det inte svårt att sätta mål för något man inte är bekant med?

– Absolut. Men jag tror inte att man kan sätta mål direkt fel. Sätter man det för högt har man något att sträva efter. Och ett för lågt mål kommer man i alla fall att lyckas med och få en kick av det. Så jag tycker inte att man egentligen har något att förlora.

Enklare medel

Kultur har definierats som ”allt som människan har skapat”. Och skaparlust har alltid funnits hos människan, däremot är det mycket lättare att utbyta kunskap och idéer i dag än det har varit tidigare.

– Är man sugen på att skapa något men inte vet var man ska börja finns det otroligt mycket hjälp att få bara en klickning bort på nätet, säger Mikael.

Finns det någon konstform eller något material du ännu inte försökt dig på?

– Att sy kläder är en grej som jag alltid har framför mig. Men då får jag väl bygga en symaskin först.

Mikaels tips till nybörjaren

Man måste inte uppfinna hjulet igen. Man lär sig genom att härma andra.

Ha tålamod. Det är kanske bara en grej av tio som blir bra, men då gillar man den desto mer.

Bestäm först vad du vill göra. Välj sedan material efter det. Sen tar du naturligtvis med dig det du lärt dig av att jobba med till exempel papper om du sedan vill prova lera.

Hämta inspiration och tips från internet. På till exempel Youtube finns ändlöst med instruktionsfilmer från alla sorters hobbypysslare.

Börja billigt. ”Ibland är det kul att lyxa till det, men har du en sax, tejp eller lim och några färgpennor kommer du sjukt långt. Jag använder mig mycket av skräp och återvunna saker”.

Det finns inga måsten. Det är egentligen det viktigaste tipset. Du kan göra vad du vill, av vad du vill, så länge du själv har roligt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.