2015-12-28 17:20

2015-12-28 17:20

Traditionsrik julotta med stilla ro och mysstämning

TOMTHULTS MISSIONSHUS: Sedan början av 1880-talet

Julottan är en gammal tradition i Tomthults missionshus. I år lyste snön med sin frånvaro, men i allt övrigt fanns den rätta julkänslan.

Allt sedan Nils Frykmans tid har man varje år firat julotta i Tomthults missionshus sedan 1881. Då lysten lokalen upp av många levande ljus. Vilken stämning det måste ha varit, och trångt, för säkert var många i bygden angelägna om att vara med på julottan.

Lysande inspiration

Nils Frykman var skollärare, predikant och sångförfattare. Till den första julottan skrev han sången ”Fröjdas vart sinne, julen är inne, Frälsaren kommen är. Se huru ljusen brinna i husen, prisande vännen kär”. Han hade säkert fått inspiration till sångtexten, när han såg de tända ljusen i stugornas fönster i Östanbjörke och Tomthult.

Lars-Åke Larsson hälsade välkommen till årets julotta, Frykmans sång sjöngs och sedan lät Sölve Larsson besökarna ta del av Koppångens ”Här är stillhet och tystnad...”.

Många medverkande

Det är många traditioner vid julfirandet. En sådan är att Bygdekören med förstärkning sjunger på ottan. Bland annat sjöngs Jul, jul, strålande jul, Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus. Frida Boisen, som varit med vid många julottor, sjöng bland annat O helga natt. Ina Forsberg ackompanjerade även i år. Sölve Larsson var körledare.

Herdens perspektiv

Dave Boomsma predikade genom att gå in i en herdes tankar och upplevelser av vad som hände den gången i Betlehem. Herden beskrev den fantastiska änglasynen och budskapet om Gudasonens födelse. Han berättade om sin förundran och att allt förändrades över en natt.

Till sist sjöngs ”Härlig är jorden” och sedan var ännu en julotta lagd till de andra i den goda traditionsraden.

Allt sedan Nils Frykmans tid har man varje år firat julotta i Tomthults missionshus sedan 1881. Då lysten lokalen upp av många levande ljus. Vilken stämning det måste ha varit, och trångt, för säkert var många i bygden angelägna om att vara med på julottan.

Lysande inspiration

Nils Frykman var skollärare, predikant och sångförfattare. Till den första julottan skrev han sången ”Fröjdas vart sinne, julen är inne, Frälsaren kommen är. Se huru ljusen brinna i husen, prisande vännen kär”. Han hade säkert fått inspiration till sångtexten, när han såg de tända ljusen i stugornas fönster i Östanbjörke och Tomthult.

Lars-Åke Larsson hälsade välkommen till årets julotta, Frykmans sång sjöngs och sedan lät Sölve Larsson besökarna ta del av Koppångens ”Här är stillhet och tystnad...”.

Många medverkande

Det är många traditioner vid julfirandet. En sådan är att Bygdekören med förstärkning sjunger på ottan. Bland annat sjöngs Jul, jul, strålande jul, Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus. Frida Boisen, som varit med vid många julottor, sjöng bland annat O helga natt. Ina Forsberg ackompanjerade även i år. Sölve Larsson var körledare.

Herdens perspektiv

Dave Boomsma predikade genom att gå in i en herdes tankar och upplevelser av vad som hände den gången i Betlehem. Herden beskrev den fantastiska änglasynen och budskapet om Gudasonens födelse. Han berättade om sin förundran och att allt förändrades över en natt.

Till sist sjöngs ”Härlig är jorden” och sedan var ännu en julotta lagd till de andra i den goda traditionsraden.

  • Siv Larsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.