2015-12-14 16:05

2015-12-14 16:05

"En styrka och elegans"

SUNNE: Länsmansgården tillbaka till rötterna med nygammalt namn

Länsmansgården har haft många gäster genom åren. Men det är inte många som har varit på Ulvsby herrgård. Nu blir det ändring på det, då Länsmansgården återupptar gårdens ursprungliga namn. Det är ett sätt att båda värna om gårdens historiska arv och att sticka ut mer på kartan.
– Googlar man på Länsmansgården får man 120 000 träffar. Men det finns bara en Ulvsby herrgård, säger Marianne Krönsjö, vd.

Hon berättar att hon länge tänkt på vad man skulle kunna göra för att utveckla Länsmansgården på ett bra sätt. Och hon fastnade för det att gästerna ofta är nyfikna på att veta mer om gårdens historia.

– Den genuina miljön här innebär både en styrka och en lantlig elegans. Mer än bara ett vanligt hotell ska man känna att man flyttar ut till landet och herrgården.

Gamla anor

Redan 1530 nämns fastigheten i Jordaboken. Gården utnämndes till herrgård 1630 och strax därefter annekterade drottning Kristina den. Under 1800-talet huserade kronolänsman Anders Wahlstrand på gården, som då kallades Ulvsby herrgård. Redan 1923 etablerades en hotell- och restaurangverksamhet. Namnet Länsmansgården började användas, efter Anders Wahlstrand. Genom Anna-Stina Biörklund utvecklades konferensverksamhet på 60- och 70-talet, och därmed lades grunden för den verksamhet som bedrivs i dag.

Säger mer

Med Ulvsby herrgård stärks det varumärke man värnar så mycket om.

– Överallt i Sverige finns gamla länsmansgårdar, som i dag bedriver olika verksamheter. Googlar man på Länsmansgården får man 120 000 träffar. Men det finns bara en Ulvsby herrgård, säger Marianne Krönsjö.

– Vi är välkända i Sunne, men för folk som kommer utifrån säger Ulvsby herrgård så mycket mer om oss, om verksamheten och platsens historia än vad Länsmansgården gör.

Energikick

Förändringen innebär mer än bara ett namn. Just nu pågår även en renovering av rummen, vars nya utseenden kommer att präglas av tiden då de byggdes. Personalen har även fått nya arbetskläder med företagets nya logga. Transformeringen till Ulvsby herrgård har gett nytt bränsle för verksamheten, som i våras var lite svajig med en konkursansökan från driftsbolaget.

– Men att lägga ner har aldrig funnits i mitt sinne. När man driver en sådan här gård tittar man framåt och ser till kanske en 10-årsekonomi snarare än kvartalsekonomi, säger Marianne Krönsjö.

Ny bekant

Men nytt är inte detsamma som främmande. De trogna gästerna kommer att känna igen maten, servicen och stämningen.

– Man kommer alltid att känna igen sig här, även om det förändras lite och ska göra det.

Hon berättar att hon länge tänkt på vad man skulle kunna göra för att utveckla Länsmansgården på ett bra sätt. Och hon fastnade för det att gästerna ofta är nyfikna på att veta mer om gårdens historia.

– Den genuina miljön här innebär både en styrka och en lantlig elegans. Mer än bara ett vanligt hotell ska man känna att man flyttar ut till landet och herrgården.

Gamla anor

Redan 1530 nämns fastigheten i Jordaboken. Gården utnämndes till herrgård 1630 och strax därefter annekterade drottning Kristina den. Under 1800-talet huserade kronolänsman Anders Wahlstrand på gården, som då kallades Ulvsby herrgård. Redan 1923 etablerades en hotell- och restaurangverksamhet. Namnet Länsmansgården började användas, efter Anders Wahlstrand. Genom Anna-Stina Biörklund utvecklades konferensverksamhet på 60- och 70-talet, och därmed lades grunden för den verksamhet som bedrivs i dag.

Säger mer

Med Ulvsby herrgård stärks det varumärke man värnar så mycket om.

– Överallt i Sverige finns gamla länsmansgårdar, som i dag bedriver olika verksamheter. Googlar man på Länsmansgården får man 120 000 träffar. Men det finns bara en Ulvsby herrgård, säger Marianne Krönsjö.

– Vi är välkända i Sunne, men för folk som kommer utifrån säger Ulvsby herrgård så mycket mer om oss, om verksamheten och platsens historia än vad Länsmansgården gör.

Energikick

Förändringen innebär mer än bara ett namn. Just nu pågår även en renovering av rummen, vars nya utseenden kommer att präglas av tiden då de byggdes. Personalen har även fått nya arbetskläder med företagets nya logga. Transformeringen till Ulvsby herrgård har gett nytt bränsle för verksamheten, som i våras var lite svajig med en konkursansökan från driftsbolaget.

– Men att lägga ner har aldrig funnits i mitt sinne. När man driver en sådan här gård tittar man framåt och ser till kanske en 10-årsekonomi snarare än kvartalsekonomi, säger Marianne Krönsjö.

Ny bekant

Men nytt är inte detsamma som främmande. De trogna gästerna kommer att känna igen maten, servicen och stämningen.

– Man kommer alltid att känna igen sig här, även om det förändras lite och ska göra det.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.