2015-12-11 16:26

2015-12-14 06:51

Malak fast i glesbygden

BJÄLVERUD: Pappan: "Hon behöver bo centralt"

Trebarnspappan Zahed Dalati från Syrien fick uppehållstillstånd i våras.
Nu söker han desperat efter centralt boende för sin handikappade dotter Malaks skull.
– Andra flyktingfamiljer prioriteras före oss. Vi behandlas olika, säger han.

Zahed Dalati tycker att hans familj har blivit orättvist behandlad.

– Tre andra grannfamiljer som har fått uppehållstillstånd efter oss har blivit erbjudna hus i Karlstad, Stockholm och Lidköping, säger han.

– Jag har gjort allt rätt, men vi får inget centralt boende som min dotter behöver för att vi ska klara av vardagen med hennes handikapp. Vi är fast i Migrationsverkets lägenhet i Bjälverud.

Behöver aktiviteter

Dottern Malak är 22 år gammal och har en grav utvecklingsstörning sedan födseln. Hon kan inte tala och har mycket svårt att gå.

– Malak är handikappad och behöver bo centralt och ha nära till aktiviteter, som rehabiliteringsträning och badhus. På landet är det svårt att ta sig någonstans. Och att promenera här på vintern i halkan blir omöjligt för henne, säger Zahed Dalati.

Fick nobben

Han tycker att Arbetsförmedlingen borde göra mer för att hjälpa familjen med en kommunplacering.

– Vi vill komma i gång med ett normalt liv. Jag hittade ett ledigt hus i centrala Sunne, men det gick till en annan familj. I Karlstad säger de att vi tillhör Sunne kommun, men nu vill jag inte bo kvar här efter allt som vi har gått igenom, säger Zahed Dalati uppgivet.

Kommunerna väljer

När en nyanländ har fått uppehållstillstånd upprättar Arbetsförmedlingen ett bosättningsunderlag. Man blir anvisad en kommunplacering alternativt bosätter sig själv. Kommunerna själva väljer vem de tar emot när de anmält lediga lägenheter till Arbetsförmedlingens bosättningsenhet.

Väntan kan bli en segdragen historia.

”Lång process”

– Det är en lång process att få bostad, det här fallet sticker inte ut. Jag vet personer som har varit kvar drygt två år på anläggningsboenden efter att de har fått uppehållstillstånd, säger arbetsförmedlingschefen Torbjörn Johansson.

Utbildar fler

Bostadsbristen och långa handläggningstider är ett generellt problem.

– Vår största utmaning är att försöka jobba ner tiderna från permanent uppehållstillstånd till bosättningsunderlag. Vi försöker jobba av listan utifrån olika språkgrupper. Just nu utbildar vi fler etableringshandläggare som kan jobba med bosättningsunderlagen. De flesta kommer att vara på plats nästa år, säger Torbjörn Johansson.

Zahed Dalati tycker att hans familj har blivit orättvist behandlad.

– Tre andra grannfamiljer som har fått uppehållstillstånd efter oss har blivit erbjudna hus i Karlstad, Stockholm och Lidköping, säger han.

– Jag har gjort allt rätt, men vi får inget centralt boende som min dotter behöver för att vi ska klara av vardagen med hennes handikapp. Vi är fast i Migrationsverkets lägenhet i Bjälverud.

Behöver aktiviteter

Dottern Malak är 22 år gammal och har en grav utvecklingsstörning sedan födseln. Hon kan inte tala och har mycket svårt att gå.

– Malak är handikappad och behöver bo centralt och ha nära till aktiviteter, som rehabiliteringsträning och badhus. På landet är det svårt att ta sig någonstans. Och att promenera här på vintern i halkan blir omöjligt för henne, säger Zahed Dalati.

Fick nobben

Han tycker att Arbetsförmedlingen borde göra mer för att hjälpa familjen med en kommunplacering.

– Vi vill komma i gång med ett normalt liv. Jag hittade ett ledigt hus i centrala Sunne, men det gick till en annan familj. I Karlstad säger de att vi tillhör Sunne kommun, men nu vill jag inte bo kvar här efter allt som vi har gått igenom, säger Zahed Dalati uppgivet.

Kommunerna väljer

När en nyanländ har fått uppehållstillstånd upprättar Arbetsförmedlingen ett bosättningsunderlag. Man blir anvisad en kommunplacering alternativt bosätter sig själv. Kommunerna själva väljer vem de tar emot när de anmält lediga lägenheter till Arbetsförmedlingens bosättningsenhet.

Väntan kan bli en segdragen historia.

”Lång process”

– Det är en lång process att få bostad, det här fallet sticker inte ut. Jag vet personer som har varit kvar drygt två år på anläggningsboenden efter att de har fått uppehållstillstånd, säger arbetsförmedlingschefen Torbjörn Johansson.

Utbildar fler

Bostadsbristen och långa handläggningstider är ett generellt problem.

– Vår största utmaning är att försöka jobba ner tiderna från permanent uppehållstillstånd till bosättningsunderlag. Vi försöker jobba av listan utifrån olika språkgrupper. Just nu utbildar vi fler etableringshandläggare som kan jobba med bosättningsunderlagen. De flesta kommer att vara på plats nästa år, säger Torbjörn Johansson.