2015-12-10 17:49

2015-12-10 17:50

Så upplever tiggaren Mario sin dag

SUNNE: Mario Peter, 34 år, tigger i ur och skur

Mario Peter är 34 år och kommer från Rumänien. Många hälsar glatt på honom och skänker en slant där han sitter på gatan, en grådaskig torsdag i december.

Mario Peter lämnade staden Pitești i södra Rumänien för att tigga i Sverige.

– Det var dåligt och fattigt i Rumänien. Nu har jag varit i Sunne ett år. Här trivs jag väldigt bra, människor hjälper mig med pengar och med kläder, säger han på lite knagglig engelska, som blandas med en del rumänska och svenska ord.

Sopar och vimlar

Torsdagen ägnade han som vanligt åt att sopa trottoaren utanför Systembolaget i Sunne – och att tigga. Iklädd röda skänkta byxor och tomteluva med skägg ler han och vinkar åt alla som passerar. Väldigt många hälsar på honom, växlar några ord och lägger mynt i hans lilla korg.

– Jag kommer hit varje dag och brukar få ihop 100 till 200 kronor. Fredagar är bäst, då kan det bli uppåt 300 kronor, säger han.

”Folk är snälla”

En butiksanställd kommer ut på gatan med en kopp varm kaffe, som Mario tacksamt tar emot.

– Folk är snälla i Sunne, säger han.

Var bor du någonstans?

– Jag bor i Gettjärn utanför Sunne hemma hos en svensk vän, Mikael.

Han berättar att tillvaron i Rumänien var tuff, på alla sätt. Han hade ett jobb som dörrvakt på ett diskotek och var gift – men allt gick åt skogen.

Skilda världar

– En dag stack min fru med en av mina vänner. Hon är prostituerad i dag, jag vet inte var hon finns. Min mamma som bor kvar i Rumänien tar hand om hennes barn, säger Mario Peter. Han tar en dag i taget och har inga högtflygande planer för framtiden.

– Drömmar? Jag vet inte... Jag trivs bra här och tänker fortsätta tigga i vinter också.

Mario Peter lämnade staden Pitești i södra Rumänien för att tigga i Sverige.

– Det var dåligt och fattigt i Rumänien. Nu har jag varit i Sunne ett år. Här trivs jag väldigt bra, människor hjälper mig med pengar och med kläder, säger han på lite knagglig engelska, som blandas med en del rumänska och svenska ord.

Sopar och vimlar

Torsdagen ägnade han som vanligt åt att sopa trottoaren utanför Systembolaget i Sunne – och att tigga. Iklädd röda skänkta byxor och tomteluva med skägg ler han och vinkar åt alla som passerar. Väldigt många hälsar på honom, växlar några ord och lägger mynt i hans lilla korg.

– Jag kommer hit varje dag och brukar få ihop 100 till 200 kronor. Fredagar är bäst, då kan det bli uppåt 300 kronor, säger han.

”Folk är snälla”

En butiksanställd kommer ut på gatan med en kopp varm kaffe, som Mario tacksamt tar emot.

– Folk är snälla i Sunne, säger han.

Var bor du någonstans?

– Jag bor i Gettjärn utanför Sunne hemma hos en svensk vän, Mikael.

Han berättar att tillvaron i Rumänien var tuff, på alla sätt. Han hade ett jobb som dörrvakt på ett diskotek och var gift – men allt gick åt skogen.

Skilda världar

– En dag stack min fru med en av mina vänner. Hon är prostituerad i dag, jag vet inte var hon finns. Min mamma som bor kvar i Rumänien tar hand om hennes barn, säger Mario Peter. Han tar en dag i taget och har inga högtflygande planer för framtiden.

– Drömmar? Jag vet inte... Jag trivs bra här och tänker fortsätta tigga i vinter också.