2015-12-07 16:06

2015-12-07 16:06

Skoshoppen byter ägare

SUNNE: Roland Nilsson blir pensionär efter 39 år

Efter nästan 39 år säljer Birgitta och Roland Nilsson Nya Skoshoppen. Ny ägare blir Camilla Nilsson som tar över första januari.
– Det känns både pirrigt och nervöst så det känns bra att Birgitta fortsätter jobba ett tag till, berättar hon.

Camilla Nilsson har varit anställd på Järnbolaget och Karl Hedin sedan 2002. Innan dess jobbade hon i familjeföretaget som drev Ulvsbysågen och hon har sedan dess haft en dröm om att en dag återigen driva eget företag. Att det skulle bli just skor var dock en ren tillfällighet.

– Jag har varit trogen kund hos Birgitta och Roland i många år och det var när Roland nämnde att han ska gå i pension, som jag blev intresserad, berättar hon.

Startade 1977

Nya Skoshoppen är den affär i Sunne som haft samma ägare flest antal år, redan 1977 startade Roland Nilsson affären i en lokal på Långgatan. Två år senare började även Birgitta jobba i företaget som i samma veva flyttade till Storgatan, närmare bestämt till lokalen där Antik & Design i dag finns.

Men sälja skor, det började Roland med redan 1972.

– Jag och farsan drev en affär i källaren i hans hus kvällar och helger under några år. Dagtid jobbade vi båda som elektriker.

Valde Sunne

Det gav Roland mersmak. Paret bodde då i Karlstad men eftersom Birgitta är från Sunne och Roland har koppling till Östra Ämtervik valde han att starta affär i Sunne. På den tiden fanns redan två stycken på orten. Den ena, Olssons skor, försvann när fastigheten brann i januari 1982. Ett nytt hus byggdes upp på samma plats och där flyttade Nya Skoshoppen in och öppnade den 6 juni 1983.

Förändringar

I och med att Roland och Birgitta har haft affären i nästan 39 år, har de sett en del förändringar i branschen.

– Framförallt har tanterna försvunnit. Förr hade vi speciella tantskor, men de finns inte längre. Tanten har blivit kvinna och alla vill ha moderna skor, även om de är 90 år. Jag har även märkt att barnen har mer att säga till om när föräldrarna ska köpa skor åt dem, jämfört med förr, berättar Birgitta.

För Roland är det alltså dags att gå i pension. Birgitta däremot, fortsätter jobba ett tag till. Fast då som anställd av nya ägaren Camilla Nilsson som kan lugna alla oroliga kunder med att det inte blir några stora förändringar den närmaste tiden. Alla kommer att känna igen sig i affären.

– Visst vill jag utveckla verksamheten, fast det blir på sikt. Först måste jag landa i det här, berättar hon.

Camilla Nilsson har varit anställd på Järnbolaget och Karl Hedin sedan 2002. Innan dess jobbade hon i familjeföretaget som drev Ulvsbysågen och hon har sedan dess haft en dröm om att en dag återigen driva eget företag. Att det skulle bli just skor var dock en ren tillfällighet.

– Jag har varit trogen kund hos Birgitta och Roland i många år och det var när Roland nämnde att han ska gå i pension, som jag blev intresserad, berättar hon.

Startade 1977

Nya Skoshoppen är den affär i Sunne som haft samma ägare flest antal år, redan 1977 startade Roland Nilsson affären i en lokal på Långgatan. Två år senare började även Birgitta jobba i företaget som i samma veva flyttade till Storgatan, närmare bestämt till lokalen där Antik & Design i dag finns.

Men sälja skor, det började Roland med redan 1972.

– Jag och farsan drev en affär i källaren i hans hus kvällar och helger under några år. Dagtid jobbade vi båda som elektriker.

Valde Sunne

Det gav Roland mersmak. Paret bodde då i Karlstad men eftersom Birgitta är från Sunne och Roland har koppling till Östra Ämtervik valde han att starta affär i Sunne. På den tiden fanns redan två stycken på orten. Den ena, Olssons skor, försvann när fastigheten brann i januari 1982. Ett nytt hus byggdes upp på samma plats och där flyttade Nya Skoshoppen in och öppnade den 6 juni 1983.

Förändringar

I och med att Roland och Birgitta har haft affären i nästan 39 år, har de sett en del förändringar i branschen.

– Framförallt har tanterna försvunnit. Förr hade vi speciella tantskor, men de finns inte längre. Tanten har blivit kvinna och alla vill ha moderna skor, även om de är 90 år. Jag har även märkt att barnen har mer att säga till om när föräldrarna ska köpa skor åt dem, jämfört med förr, berättar Birgitta.

För Roland är det alltså dags att gå i pension. Birgitta däremot, fortsätter jobba ett tag till. Fast då som anställd av nya ägaren Camilla Nilsson som kan lugna alla oroliga kunder med att det inte blir några stora förändringar den närmaste tiden. Alla kommer att känna igen sig i affären.

– Visst vill jag utveckla verksamheten, fast det blir på sikt. Först måste jag landa i det här, berättar hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.