2015-12-03 16:20

2015-12-03 16:20

Samarbetar för barnen

SUNNE: Värdefulla idéer för ett mer integrerat samhälle

Intresset är stort, men resurserna är få. Det var det allmänna konstaterandet när HVB-samordnarna Anki Hedman och Jonas Marcusson i onsdags bjöd in representanter från Sunnes föreningsliv för att diskutera hur man kan integrera flyktingbarn i verksamheten.
– Det har varit mycket positivt för oss, men det finns en gräns för hur mycket man klarar med de resurser som finns, säger Kenneth Holm, IFK Sunne.

Anki Hedman och Jonas Marcusson märker varje dag på jobbet att behovet av att få ägna sig åt hobbies är stort bland de ensamkommande flyktingbarnen. Förutom det värde som finns i sig i att göra det man tycker om, ger en stunds fotboll, schackspel, sång eller matlagning sinnesro från de traumatiska minnen som annars härjar i huvudet.

Alla deltagande representanter från Sunnes föreningar ställer sig positiva till att engagera flyktingbarn i verksamheten, men det kräver mycket arbete. I IFK Sunne har man redan lång erfarenhet av detta.

– Det har varit mycket positivt för oss som förening, men tyvärr finns det också en gräns för hur mycket man klarar av med de resurser som finns. Vi behöver fler ledare och framför allt en tydlig struktur hur man ska integrera barnen och ungdomarna i verksamheten på bästa sätt för alla, säger Kenneth Holm, IFK Sunne.

Går vidare

Förutom brist på folk och svårigheter med språket, kan det också behövas upplysning om vad en förening faktiskt är.

– Många kanske tidigare bara har spelat fotboll på gatan, säger Anki Hedman.

Slutsatsen av mötet blev att en mindre grupp bestående av Anki Hedman och Jonas Marcusson, IFK Sunne, Sunne IK, kommunens hälsokonsulent Mats Svärdsén samt Värmlands idrottsförbund ska gå vidare med frågan och jobba fram konkreta handlingar för att uppfylla de önskningar som föreningarna har för att integrationen ska fungera optimalt.

Prova på

På listan står bland annat bidrag till att utbilda fler ledare och arrangera en mässa där barnen presenteras för Sunnes föreningsutbud och får chans att prova på olika grenar.

– Vi kommer så snart som möjligt att boka in ett nytt möte med en mindre grupp för att diskutera hur vi ska gå vidare i nästa steg. Det känns mycket positivt, säger Anki Hedman.

Anki Hedman och Jonas Marcusson märker varje dag på jobbet att behovet av att få ägna sig åt hobbies är stort bland de ensamkommande flyktingbarnen. Förutom det värde som finns i sig i att göra det man tycker om, ger en stunds fotboll, schackspel, sång eller matlagning sinnesro från de traumatiska minnen som annars härjar i huvudet.

Alla deltagande representanter från Sunnes föreningar ställer sig positiva till att engagera flyktingbarn i verksamheten, men det kräver mycket arbete. I IFK Sunne har man redan lång erfarenhet av detta.

– Det har varit mycket positivt för oss som förening, men tyvärr finns det också en gräns för hur mycket man klarar av med de resurser som finns. Vi behöver fler ledare och framför allt en tydlig struktur hur man ska integrera barnen och ungdomarna i verksamheten på bästa sätt för alla, säger Kenneth Holm, IFK Sunne.

Går vidare

Förutom brist på folk och svårigheter med språket, kan det också behövas upplysning om vad en förening faktiskt är.

– Många kanske tidigare bara har spelat fotboll på gatan, säger Anki Hedman.

Slutsatsen av mötet blev att en mindre grupp bestående av Anki Hedman och Jonas Marcusson, IFK Sunne, Sunne IK, kommunens hälsokonsulent Mats Svärdsén samt Värmlands idrottsförbund ska gå vidare med frågan och jobba fram konkreta handlingar för att uppfylla de önskningar som föreningarna har för att integrationen ska fungera optimalt.

Prova på

På listan står bland annat bidrag till att utbilda fler ledare och arrangera en mässa där barnen presenteras för Sunnes föreningsutbud och får chans att prova på olika grenar.

– Vi kommer så snart som möjligt att boka in ett nytt möte med en mindre grupp för att diskutera hur vi ska gå vidare i nästa steg. Det känns mycket positivt, säger Anki Hedman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.