2015-12-03 16:14

2015-12-03 16:14

"Det var fantastiskt!"

SUNNE: Hejdlöst sväng med musikaliska ungdomar från tre kontinenter

Älskar man sitt jobb kan man göra det även en ledig dag. Så resonerade Världens band när de klämde in en extra konsert på sin turné för att de så gärna ville spela i Sunne. Och tur var väl det, för temperaturen var lika varm i sinnet som inne på Västanå teater när det i onsdags kväll spelades musik från hela världen.

Världens band består av fjorton ungdomar från tre kontinenter, som alla bidrar med sina musikaliska och kulturella bakgrunder för att ge publiken ett smörgåsbord av världens musik och i nya tappningar. Vad sägs om till exempel ”Swurkish song” – en fusion av en svensk och en turkisk folkmelodi – eller en skotsk visa som fått förstärkning av afrikanska trummor och indisk sång?

Lägervänner

Världens band startade 2012 som ett projekt av bröderna Erik och Arvid Rask. De bjöd in musikervänner som de träffat på internationella musikläger genom åren för att tillsammans med deras grupp Kolonien bilda ett jätteband av musikalisk mångkultur.

– Det var tänkt som ett engångsprojekt, men det gick så bra att vi har kört en ny turné varje år sedan dess, säger Erik Rask.

I fem intensiva dagar träffas alla och gör ett program efter idéer som var och en har tagit med sig hemifrån. Erik Rask menar att Världens band är lika mycket ett socialt projekt som musikaliskt.

– Hela syftet är att vi ska vara olika och vi är. Vi har alla respekt för varandras olikheter och bakgrunder och det har fungerat otroligt bra. Alla ska känna sig hörda och att de har en plats i gänget.

Dansant publik

För Erik Rask kändes det givet att de skulle passa på att åka till Sunne och Västanå teater.

– Min familj känner familjen Stinnerbom och jag kände att jag måste låta mina bandkamrater få uppleva den här vackra platsen. Och det var helt fantastiskt att få spela här! Ett stort tack till alla som kom, för att de var med oss och för att de dansade!

Världens band består av fjorton ungdomar från tre kontinenter, som alla bidrar med sina musikaliska och kulturella bakgrunder för att ge publiken ett smörgåsbord av världens musik och i nya tappningar. Vad sägs om till exempel ”Swurkish song” – en fusion av en svensk och en turkisk folkmelodi – eller en skotsk visa som fått förstärkning av afrikanska trummor och indisk sång?

Lägervänner

Världens band startade 2012 som ett projekt av bröderna Erik och Arvid Rask. De bjöd in musikervänner som de träffat på internationella musikläger genom åren för att tillsammans med deras grupp Kolonien bilda ett jätteband av musikalisk mångkultur.

– Det var tänkt som ett engångsprojekt, men det gick så bra att vi har kört en ny turné varje år sedan dess, säger Erik Rask.

I fem intensiva dagar träffas alla och gör ett program efter idéer som var och en har tagit med sig hemifrån. Erik Rask menar att Världens band är lika mycket ett socialt projekt som musikaliskt.

– Hela syftet är att vi ska vara olika och vi är. Vi har alla respekt för varandras olikheter och bakgrunder och det har fungerat otroligt bra. Alla ska känna sig hörda och att de har en plats i gänget.

Dansant publik

För Erik Rask kändes det givet att de skulle passa på att åka till Sunne och Västanå teater.

– Min familj känner familjen Stinnerbom och jag kände att jag måste låta mina bandkamrater få uppleva den här vackra platsen. Och det var helt fantastiskt att få spela här! Ett stort tack till alla som kom, för att de var med oss och för att de dansade!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.