2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:00

Jul i två våningar på bygdegård

MALLBACKEN: Juligt värre

Klädd gran med juleljus i entrén och lotterier med julvinster alldeles intill. Lägg till hantverk, prylar och hembakt i två våningar och det blir en alldeles vanlig julmarknad i Mallbacken. Ja, plussa på utställningen de cirka 60 kakburkarna som också förgyllde besöket.

25 utställare samsades på två våningar och gjorde jul i hela bygdegården i Mallbacken. Traditionsenligt är sjätteklasserna från skolorna i Bäckalund och Lysvik inbjudna att vara med och sälja inför sina skolresor. Sexan i Lysvik gillar tanken på skolresa, men har inte bestämt resmålet än.

Utökade reskassan

– Vi vet inte, det är mycket som kan vara kul att se. Kanske det kan bli Boda Borg, sa lysviksungdomarna som sålde muffins, julsaker och granristomtar för att öka på reskassan.

Flitiga säljare

Ingrid Edlund hade sin stickmaskin med sig och visade hur varma ullsockar tog sin form.

– Det blir strumpor i alla färger, att sticka sockor har gått i arv i familjen. Min far såg till att få hemstickade strumpor, men varken beställde eller köpte dem utan stickade själv, och det var på 1920-talet. I dag stickar jag till husbehov men det är också en hobby där jag säljer sockorna jag gör.

Stearinpynt

Ljushållarna i stearin var en av marknadens produkter som stack ut mer än andra.

– De har blivit populära. De går inte att tända utan blir som en lykta där man ställer exempelvis ett värmeljus, vilket blir effektfullt, sa Monicka Lindberg som tillverkat lyktorna av hönsnät och ljusmassa.

Kakburkar ställdes ut

Varje år brukar marknadens arrangör, Mallbackens byalag också ha någon form av utställning i anslutning till caféet. Förra året var det hattar som visades, i år var det kakburkar. Ett 60-tal olika modeller hade vaskats fram i bygden, något som uppskattades av besökarna.

– Det är mycket roligt att vi kan visa så många burkar, alla har sin charm. Utställningen har varit ett fint blickfång när man suttit här och druckit kaffe, säger Gunilla Eriksson från byalaget.

Flera hundra röster hade lagts på utställningen. Flest röster fick Fanny Nygrens plåtburk med glaslock från Thule konfektyr.

– Jag gillar de gamla burkarna och har börjat samla på dem. Jag använder dem dels för inredning, men också till kakor eller godis. Det var roligt att mitt senaste inköp vann här i dag.

25 utställare samsades på två våningar och gjorde jul i hela bygdegården i Mallbacken. Traditionsenligt är sjätteklasserna från skolorna i Bäckalund och Lysvik inbjudna att vara med och sälja inför sina skolresor. Sexan i Lysvik gillar tanken på skolresa, men har inte bestämt resmålet än.

Utökade reskassan

– Vi vet inte, det är mycket som kan vara kul att se. Kanske det kan bli Boda Borg, sa lysviksungdomarna som sålde muffins, julsaker och granristomtar för att öka på reskassan.

Flitiga säljare

Ingrid Edlund hade sin stickmaskin med sig och visade hur varma ullsockar tog sin form.

– Det blir strumpor i alla färger, att sticka sockor har gått i arv i familjen. Min far såg till att få hemstickade strumpor, men varken beställde eller köpte dem utan stickade själv, och det var på 1920-talet. I dag stickar jag till husbehov men det är också en hobby där jag säljer sockorna jag gör.

Stearinpynt

Ljushållarna i stearin var en av marknadens produkter som stack ut mer än andra.

– De har blivit populära. De går inte att tända utan blir som en lykta där man ställer exempelvis ett värmeljus, vilket blir effektfullt, sa Monicka Lindberg som tillverkat lyktorna av hönsnät och ljusmassa.

Kakburkar ställdes ut

Varje år brukar marknadens arrangör, Mallbackens byalag också ha någon form av utställning i anslutning till caféet. Förra året var det hattar som visades, i år var det kakburkar. Ett 60-tal olika modeller hade vaskats fram i bygden, något som uppskattades av besökarna.

– Det är mycket roligt att vi kan visa så många burkar, alla har sin charm. Utställningen har varit ett fint blickfång när man suttit här och druckit kaffe, säger Gunilla Eriksson från byalaget.

Flera hundra röster hade lagts på utställningen. Flest röster fick Fanny Nygrens plåtburk med glaslock från Thule konfektyr.

– Jag gillar de gamla burkarna och har börjat samla på dem. Jag använder dem dels för inredning, men också till kakor eller godis. Det var roligt att mitt senaste inköp vann här i dag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.