2015-11-19 06:00

2015-11-20 11:54

Så går det på Selma

SUNNE: Blandade känslor bland boende

Cirka 300 asylsökande bor nu på före detta hotell Selma i Sunne, främst från Syrien och Afghanistan.
NWT möter syriska mamman Reem som berättar om sin oro för att familjer blandas med ensamma asylsökande.
– Det var ett jättebråk häromnatten!

Värmlandspolisen vill inte ”måla upp bilden att det är oroligt” vid asylboendet på nedlagda hotell Selma.

– Det som hände på Selma natt till måndagen var att två olika högljudda grupperingar var oense. När patrullen kom till platsen var det inget handgemäng och ingen var skadad. Generellt kan det naturligtvis hända saker om många med olika åsikter samlas på ett ställe, säger Tomas Sahlström, chef för lokalpolisområde Torsby. Migrationsverkets inhyrda väktare finns på plats dygnet runt, med förstärkt bevakning nattetid.

Trebarnsmamman Reem skulle föredra ett asylboende enbart för familjer.

– Jag blev rädd när jag såg slagsmålet genom mitt fönster på natten. Jag tycker verkligen att familjer ska få bo för sig själva, säger hon. Men bristen på lägenheter är uppenbar – allt är i princip uthyrt.

Hur är det annars på Selma?

– Bra! Fast alla behöver vinterkläder, barnen behöver blöjor. Och jag hoppas att barnen får börja skolan snart. Min tioåriga dotter gråter på nätterna för att hon saknar att gå i skolan, säger Reem.

Intill receptionen går de nyinstallerade tvättmaskinerna för fullt. Barnen leker.

Saknar tillstånd

Knappt en månad har gått sedan Home Properties AB valde att hyra ut nedlagda hotell Selma Lagerlöf till Migrationsverket på tre år – kommunen fick inte köpa Sunnes gamla ”flaggskepp” för 17 miljoner kronor.

Reaktioner har väckts inom Sunne kommun på att Migrationsverket bryter mot plan- och bygglagen, eftersom myndigheten inte har sökt bygglov för ändrad användning av lokalerna.

– Vi förväntar oss att det kommer in en ansökan från Migrationsverket, säger kommunchefen Berit Westergren.

– Det var lite struligt i början, men nu börjar allt sätta sig, säger Göran Svedlund, boendeansvarig på Migrationsverket om läget på Selma. Han får många frågor om när barnen får börja skolan. Uppemot 150 barn med rätt till skolgång finns på boendet, enligt hans uppskattning. Men skolstarten dröjer ett tag till, enligt kommunen.

– Vi väntar på att få listor från Migrationsverket. Alla skolor i kommunen måste användas, säger kommunchefen Berit Westergren.

Värmlandspolisen vill inte ”måla upp bilden att det är oroligt” vid asylboendet på nedlagda hotell Selma.

– Det som hände på Selma natt till måndagen var att två olika högljudda grupperingar var oense. När patrullen kom till platsen var det inget handgemäng och ingen var skadad. Generellt kan det naturligtvis hända saker om många med olika åsikter samlas på ett ställe, säger Tomas Sahlström, chef för lokalpolisområde Torsby. Migrationsverkets inhyrda väktare finns på plats dygnet runt, med förstärkt bevakning nattetid.

Trebarnsmamman Reem skulle föredra ett asylboende enbart för familjer.

– Jag blev rädd när jag såg slagsmålet genom mitt fönster på natten. Jag tycker verkligen att familjer ska få bo för sig själva, säger hon. Men bristen på lägenheter är uppenbar – allt är i princip uthyrt.

Hur är det annars på Selma?

– Bra! Fast alla behöver vinterkläder, barnen behöver blöjor. Och jag hoppas att barnen får börja skolan snart. Min tioåriga dotter gråter på nätterna för att hon saknar att gå i skolan, säger Reem.

Intill receptionen går de nyinstallerade tvättmaskinerna för fullt. Barnen leker.

Saknar tillstånd

Knappt en månad har gått sedan Home Properties AB valde att hyra ut nedlagda hotell Selma Lagerlöf till Migrationsverket på tre år – kommunen fick inte köpa Sunnes gamla ”flaggskepp” för 17 miljoner kronor.

Reaktioner har väckts inom Sunne kommun på att Migrationsverket bryter mot plan- och bygglagen, eftersom myndigheten inte har sökt bygglov för ändrad användning av lokalerna.

– Vi förväntar oss att det kommer in en ansökan från Migrationsverket, säger kommunchefen Berit Westergren.

– Det var lite struligt i början, men nu börjar allt sätta sig, säger Göran Svedlund, boendeansvarig på Migrationsverket om läget på Selma. Han får många frågor om när barnen får börja skolan. Uppemot 150 barn med rätt till skolgång finns på boendet, enligt hans uppskattning. Men skolstarten dröjer ett tag till, enligt kommunen.

– Vi väntar på att få listor från Migrationsverket. Alla skolor i kommunen måste användas, säger kommunchefen Berit Westergren.