2015-11-17 14:03

2015-11-17 14:03

Lågorna brann för offren

SUNNE: Stund av gemenskap mitt i världens sorg

Tanken var att utrikeskorrespondenten och Syrienexperten Vladislav Savic skulle föreläsa specifikt om Syrien, övriga Mellanöstern och dess flyktingars situation. Men i och med terrorattackerna i Paris natten innan fick lördagens program i Frykensalen utökas, och uppföljdes också av en minnesstund i kyrkan.
– Vi måste tro på att ljuset är större än mörkret, sa Felix Egegren, initiativtagare till minnesstunden.

Terrororganisationen IS, Islamiska staten, har redan skördat åtskilliga hundra människoliv. Men sedan helgens massaker i Paris, som de tagit på sig ansvaret för, har terrorn känts mycket närmare för många.

Farlig splittring

Dagens föreläsare Vladislav Savics hade följt rapporteringarna på radion hela resan från Göteborg till Sunne under lördagsförmiddagen. Precis som många andra beskrev han känslor av chock, bestörtning och oro.

– Men den verkligt stora faran är att bruna krafter drar i gång på detta, vilket är precis vad IS önskar. De ger näring åt varandra; splittringar i samhället gynnar IS helt och hållet.

Många reagerar på terrorattackerna som att Sverige bör stänga gränserna för asylsökande. Något som Vladislav Savic menar är förkastligt på flera sätt i den situation som råder.

Beroende av Mellanöstern

– Vi kan prata om att stänga gränser, eller ta till plånboksargumentet om att vi inte skulle ha råd. Men vad händer om det smäller i till exempel Jordanien? Det kommer att få ekonomiska påfrestningar som är långt mycket större än vad det är att ge asyl. Vad händer om det blir ett stort krig där majoriteten av världens oljeproduktion ligger? Hela Sveriges och världens välfärd är beroende av olja. Det är något som svenska politiker borde suga på.

IS är den gemensamma fienden för hela världen. Det är något som vi inte får glömma.

– Jag tror att IS börjar känna sig hotade som intog en stor och viktig central stad. Det var en desperat handling att vinna tid och att försöka splittra Europa. Världens ledare måste stå enade för att stoppa IS.

Övervinna rädslan

Efter föreläsningen bjöds det in till en minnesstund i Sunne kyrka på initiativ av Felix Egegren, integrationshandläggare i kommunen.

– Det är fruktansvärt för dem som är i Paris nu, men detta händer också hela tiden i Bagdad, Damaskus och Kabul. Det är den verklighet som människor flyr ifrån just nu.

Felix Egegren höll ett tal, ledde en bön och läste en dikt ur Dag Hammarskjölds bok Vägmärken om värdet att trotsa och övervinna den egna rädslan.

– Att slå blint mot oskyldiga människor, det är terrorns verkliga ansikte. Rädsla kan slå ut medmänsklighet och solidaritet. Vi måste tro på att ljuset är större än mörkret.

Terrororganisationen IS, Islamiska staten, har redan skördat åtskilliga hundra människoliv. Men sedan helgens massaker i Paris, som de tagit på sig ansvaret för, har terrorn känts mycket närmare för många.

Farlig splittring

Dagens föreläsare Vladislav Savics hade följt rapporteringarna på radion hela resan från Göteborg till Sunne under lördagsförmiddagen. Precis som många andra beskrev han känslor av chock, bestörtning och oro.

– Men den verkligt stora faran är att bruna krafter drar i gång på detta, vilket är precis vad IS önskar. De ger näring åt varandra; splittringar i samhället gynnar IS helt och hållet.

Många reagerar på terrorattackerna som att Sverige bör stänga gränserna för asylsökande. Något som Vladislav Savic menar är förkastligt på flera sätt i den situation som råder.

Beroende av Mellanöstern

– Vi kan prata om att stänga gränser, eller ta till plånboksargumentet om att vi inte skulle ha råd. Men vad händer om det smäller i till exempel Jordanien? Det kommer att få ekonomiska påfrestningar som är långt mycket större än vad det är att ge asyl. Vad händer om det blir ett stort krig där majoriteten av världens oljeproduktion ligger? Hela Sveriges och världens välfärd är beroende av olja. Det är något som svenska politiker borde suga på.

IS är den gemensamma fienden för hela världen. Det är något som vi inte får glömma.

– Jag tror att IS börjar känna sig hotade som intog en stor och viktig central stad. Det var en desperat handling att vinna tid och att försöka splittra Europa. Världens ledare måste stå enade för att stoppa IS.

Övervinna rädslan

Efter föreläsningen bjöds det in till en minnesstund i Sunne kyrka på initiativ av Felix Egegren, integrationshandläggare i kommunen.

– Det är fruktansvärt för dem som är i Paris nu, men detta händer också hela tiden i Bagdad, Damaskus och Kabul. Det är den verklighet som människor flyr ifrån just nu.

Felix Egegren höll ett tal, ledde en bön och läste en dikt ur Dag Hammarskjölds bok Vägmärken om värdet att trotsa och övervinna den egna rädslan.

– Att slå blint mot oskyldiga människor, det är terrorns verkliga ansikte. Rädsla kan slå ut medmänsklighet och solidaritet. Vi måste tro på att ljuset är större än mörkret.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.