2015-10-30 08:17

2015-10-30 17:29

Demonstration inställd efter hot

SUNNE: "Var är yttrandefriheten?"

Den planerade demonstrationen mot ett nytt flyktingboende i Sunne som skulle ha arrangerats i morgon har ställts in. Orsak: Initiativtagaren Daniel Björklund har utsatts för hot.

– Jag vågar inte fullfölja planerna med tanke på min familj, deras säkerhet går först, säger Daniel Björklund, som inte vill inte gå in på hur han blivit hotad.

Hoten har dock skrämt honom så pass mycket att han fattade beslutet att ställa in demonstrationen, som han räknade med skulle ha lockat cirka 200 personer.

– Var finns yttrandefriheten? Den verkar inte gälla längre. Ska man inte kunna få göra sin röst hörd utan att bli hotad, även om det handlar om ett känsligt ämne? frågar sig Daniel Björklund.

Demonstrationen skulle ha hållits mot att Hotell Selma Lagerlöf ska bli ett flyktingboende. En het fråga, och visst har Daniel Björklund tänkt att han skulle kunna stöta på motstånd för sitt initiativ.

– Men inte så här allvarligt. Jag har inget emot flyktingar, eller att folk tar initiativ och hjälper dem, men vi har redan tre flyktingboenden i Sunne kommun, och jag är bekymrad över ekonomin. Jag tänker på äldrevården, skolorna och vården – var ska alla pengar komma ifrån? Och ingen har frågat Sunneborna vad de tycker.

Hoten mot Daniel Björklund polisanmäldes under fredagen, bekräftar Tomas Sahlström, lokalpolisområdeschef i Torsby. Inte heller han vill dock gå in på vad hoten handlade om. Han vill heller inte berätta om hur lokalpolisen hade förberett sig inför demonstrationen.

– Det råder förundersökningssekretess.

– Jag vågar inte fullfölja planerna med tanke på min familj, deras säkerhet går först, säger Daniel Björklund, som inte vill inte gå in på hur han blivit hotad.

Hoten har dock skrämt honom så pass mycket att han fattade beslutet att ställa in demonstrationen, som han räknade med skulle ha lockat cirka 200 personer.

– Var finns yttrandefriheten? Den verkar inte gälla längre. Ska man inte kunna få göra sin röst hörd utan att bli hotad, även om det handlar om ett känsligt ämne? frågar sig Daniel Björklund.

Demonstrationen skulle ha hållits mot att Hotell Selma Lagerlöf ska bli ett flyktingboende. En het fråga, och visst har Daniel Björklund tänkt att han skulle kunna stöta på motstånd för sitt initiativ.

– Men inte så här allvarligt. Jag har inget emot flyktingar, eller att folk tar initiativ och hjälper dem, men vi har redan tre flyktingboenden i Sunne kommun, och jag är bekymrad över ekonomin. Jag tänker på äldrevården, skolorna och vården – var ska alla pengar komma ifrån? Och ingen har frågat Sunneborna vad de tycker.

Hoten mot Daniel Björklund polisanmäldes under fredagen, bekräftar Tomas Sahlström, lokalpolisområdeschef i Torsby. Inte heller han vill dock gå in på vad hoten handlade om. Han vill heller inte berätta om hur lokalpolisen hade förberett sig inför demonstrationen.

– Det råder förundersökningssekretess.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.