2015-10-28 11:34

2015-10-28 11:34

Linda tar över i tufft läge

SUNNE: Johansson ersätter Eriksson

Linda Johansson har en tid setts som det naturliga andranamnet inom S i Sunne. Därför är det ingen större skräll att det är hon som tar över nu när Tobias Eriksson får lägga kommunstyrelseklubban åt sidan ett slag på grund av sjukdom.
– Jag kommer att göra mitt allra bästa och kan bara hoppas att det räcker, säger hon.

Tobias Eriksson är i första hand sjukskriven till den 17 november; datumet för nästa sammanträde med kommunstyrelsen.

– Då kan vi ta beslut om förlängning om det behövs, säger Linda Johansson, som tagit tjänstledigt från jobbet som handledare inom extern sysselsättning LSS för att vara ordförande i kommunstyrelsen och som sådan finnas på plats i kommunhuset.

Tvekade du?

– Jag tycker inte att man kan tänka ”det där får någon annan ta”. Mycket känner jag att jag har för lite erfarenhet av, men jag är övertygad om att jag kommer att få all den uppbackning jag behöver. Från mitt eget parti, kommunens tjänstemän och av Tobias också, säger hon.

Och tidpunkten för inhoppet?

– Det kunde ha varit en lugnare fas i kommunpolitiken, om man säger så. Men jag ska verkligen försöka sätta mig in i allt jag behöver ha kunskap om.

Hur ser du på turerna kring Selmaköpet i dag?

– Jag kan inte säga att jag ångrar att kommunstyrelsen föreslog köpet. Vi hade en vision, och den behöver inte vara borta. Mycket av det vi ville åstadkomma kan bli verklighet längre fram.

Nu måste Linda snabbt sätta sig in kommunen förberedelser för mottagande av upp till 350 asylsökande på hotell Selma.

– Vi har ännu inte fått alla uppgifter som krävs. Hur många barn som kommer och i vilka åldrar de är. Det tar tid att ordna lokaler och personal och vi måste få mycket information för att kunna göra ett bra jobb. Kommunchefen Berit Westergrens ledningsplan, som bland annat omfattar en särskild beredningsgrupp för de här frågorna, är en väldigt bra början, säger Linda Johansson.

Den politiska majoriteten fick skarp kritik från oppositionen under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige.

– Fler frågor än asylboendet på Selma måste få en bra lösning så nu är det viktigt att vi lägger käbblet åt sidan och jobbar gemensamt.

Till exempel vill Linda Johansson genast starta processen som ska titta på utvecklingen för Kolsnäsområdet. Något som nu fått ändrade förutsättningar genom nya ägardirektiv för Sunne Turism AB, som bäddar bättre för samarbete med externa aktörer. Några som redan visat intresse är Grönklittgruppen och Branäs.

– Det ligger väl nära till hands att valet faller på någon av dem till slut. Men det kanske dyker upp fler intressenter nu när förutsättningarna har ändrats, säger hon.

Linda Johansson är den andra kvinnan på den högsta politiska posten i Sunne kommun. Den första var Inga-Lill Junedahl som tillfälligt tog över när Karl-Johan Adolfsson var sjukskriven.

Tobias Eriksson är i första hand sjukskriven till den 17 november; datumet för nästa sammanträde med kommunstyrelsen.

– Då kan vi ta beslut om förlängning om det behövs, säger Linda Johansson, som tagit tjänstledigt från jobbet som handledare inom extern sysselsättning LSS för att vara ordförande i kommunstyrelsen och som sådan finnas på plats i kommunhuset.

Tvekade du?

– Jag tycker inte att man kan tänka ”det där får någon annan ta”. Mycket känner jag att jag har för lite erfarenhet av, men jag är övertygad om att jag kommer att få all den uppbackning jag behöver. Från mitt eget parti, kommunens tjänstemän och av Tobias också, säger hon.

Och tidpunkten för inhoppet?

– Det kunde ha varit en lugnare fas i kommunpolitiken, om man säger så. Men jag ska verkligen försöka sätta mig in i allt jag behöver ha kunskap om.

Hur ser du på turerna kring Selmaköpet i dag?

– Jag kan inte säga att jag ångrar att kommunstyrelsen föreslog köpet. Vi hade en vision, och den behöver inte vara borta. Mycket av det vi ville åstadkomma kan bli verklighet längre fram.

Nu måste Linda snabbt sätta sig in kommunen förberedelser för mottagande av upp till 350 asylsökande på hotell Selma.

– Vi har ännu inte fått alla uppgifter som krävs. Hur många barn som kommer och i vilka åldrar de är. Det tar tid att ordna lokaler och personal och vi måste få mycket information för att kunna göra ett bra jobb. Kommunchefen Berit Westergrens ledningsplan, som bland annat omfattar en särskild beredningsgrupp för de här frågorna, är en väldigt bra början, säger Linda Johansson.

Den politiska majoriteten fick skarp kritik från oppositionen under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige.

– Fler frågor än asylboendet på Selma måste få en bra lösning så nu är det viktigt att vi lägger käbblet åt sidan och jobbar gemensamt.

Till exempel vill Linda Johansson genast starta processen som ska titta på utvecklingen för Kolsnäsområdet. Något som nu fått ändrade förutsättningar genom nya ägardirektiv för Sunne Turism AB, som bäddar bättre för samarbete med externa aktörer. Några som redan visat intresse är Grönklittgruppen och Branäs.

– Det ligger väl nära till hands att valet faller på någon av dem till slut. Men det kanske dyker upp fler intressenter nu när förutsättningarna har ändrats, säger hon.

Linda Johansson är den andra kvinnan på den högsta politiska posten i Sunne kommun. Den första var Inga-Lill Junedahl som tillfälligt tog över när Karl-Johan Adolfsson var sjukskriven.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.