2015-10-26 10:00

2015-10-26 15:37

Selma snart klart som flyktingboende

SUNNE: Debatten i fullmäktige ställs in

(UPPDATERAD 15.37) Hotell Selma Lagerlöf görs klart för att fungera som flyktingboende. Klockan 19 på måndagskvällen skulle Sunnes politiker ha debatterat ett köp av anläggningen för 17 miljoner kronor, men punkten har strukits från dagordningen.

Det var snabba bud när kommunstyrelsen i Sunne ställde sig positiv till att köpa hotell Selma Lagerlöf. Prislappen sattes då till 17 miljoner kronor. Men för att den stora affären skulle bli verklighet krävdes ett godkännande från kommunfullmäktige.

Inget att diskutera

Men i fredags kom besked om att fastigheten inte längre var till salu. Den skulle i stället hyras ut till Migrationsverket.

– Det blir ingen debatt i fullmäktige. Det finns ju inte mycket mer att diskutera, säger Bengt Larsson (S), fullmäktiges förste vice ordförande.

Snart inflyttning

I stället väntas fullmäktiges ledamöter få information om vad som nu sker i det före detta hotellet. Nämligen att Migrationsverket inom kort kommer att ta emot de första flyktingarna där. Migrationsverkets enhetschef i Värmland, Lotta Anderberg, sa på måndagsmorgonen att boendet kunde komma att öppna redan samma kväll. Men på eftermiddagen kom andra besked.

– Det blir inget öppnande under kvällen eller natten. Varför vill jag inte gå in på annat än att vi inte har några inbokningar. Vår personal har de senaste dagarna satt upp sängar, ställt i ordning möbler och matförsörjningen ska komma igång. Allt som krävs för ett fungerande boende måste komma på plats innan de första asylsökande anländer.

”Ett gäng skojare”

Bengt Larsson är besviken på hur fastighetsägaren, Home Properties AB, skött affären.

– De ville med kort varsel ha ett snabbt besked, det fick de. Sedan tog det stopp. Man kan ju undra vad företaget gjorde. De har mer eller mindre uppfört sig som ett gäng skojare, säger han.

350 asylsökande

Det avtal som Migrationsverket nu tecknat med Home Properties innebär att de kommer att hyra delar av fastigheten. Rummen ska ha plats för fyra personer i två våningssängar. Totalt kan 350 asylsökande komma att bo på hotell Selma. Vilket kommer att leda till ett ökat tryck på exempelvis skola och barnomsorg i Sunne.

– Det blir en utmaning som blir än svårare av det faktum att vi inte har en aning om exempelvis hur många barn som nu kommer till Sunne. Jag önskar att man centralt kunde fatta beslut om ungefär hur många flyktingar Sunne ska ta emot och hur stor andel av dessa som är barn. Då skulle det åtminstone bli lite enklare att planera verksamheten, säger deltidssjukskrivna kommunalrådet Tobias Eriksson (S) vars plats i kommunstyrelsen tillfälligt kommer att ersättas på grund av hans nackskada.

Avtalet mellan Migrationsverket och Home Properties sträcker sig över tre år. Huruvida Sunne kommun kommer att vara spekulant på Selma den dag det inte längre drivs flyktingboende där återstår att se.

– Det är en hypotetisk fråga som det är för tidigt att svara på. Det beror så klart på skick och annat den dagen det eventuell blir aktuellt, säger Bengt Larsson.

Det var snabba bud när kommunstyrelsen i Sunne ställde sig positiv till att köpa hotell Selma Lagerlöf. Prislappen sattes då till 17 miljoner kronor. Men för att den stora affären skulle bli verklighet krävdes ett godkännande från kommunfullmäktige.

Inget att diskutera

Men i fredags kom besked om att fastigheten inte längre var till salu. Den skulle i stället hyras ut till Migrationsverket.

– Det blir ingen debatt i fullmäktige. Det finns ju inte mycket mer att diskutera, säger Bengt Larsson (S), fullmäktiges förste vice ordförande.

Snart inflyttning

I stället väntas fullmäktiges ledamöter få information om vad som nu sker i det före detta hotellet. Nämligen att Migrationsverket inom kort kommer att ta emot de första flyktingarna där. Migrationsverkets enhetschef i Värmland, Lotta Anderberg, sa på måndagsmorgonen att boendet kunde komma att öppna redan samma kväll. Men på eftermiddagen kom andra besked.

– Det blir inget öppnande under kvällen eller natten. Varför vill jag inte gå in på annat än att vi inte har några inbokningar. Vår personal har de senaste dagarna satt upp sängar, ställt i ordning möbler och matförsörjningen ska komma igång. Allt som krävs för ett fungerande boende måste komma på plats innan de första asylsökande anländer.

”Ett gäng skojare”

Bengt Larsson är besviken på hur fastighetsägaren, Home Properties AB, skött affären.

– De ville med kort varsel ha ett snabbt besked, det fick de. Sedan tog det stopp. Man kan ju undra vad företaget gjorde. De har mer eller mindre uppfört sig som ett gäng skojare, säger han.

350 asylsökande

Det avtal som Migrationsverket nu tecknat med Home Properties innebär att de kommer att hyra delar av fastigheten. Rummen ska ha plats för fyra personer i två våningssängar. Totalt kan 350 asylsökande komma att bo på hotell Selma. Vilket kommer att leda till ett ökat tryck på exempelvis skola och barnomsorg i Sunne.

– Det blir en utmaning som blir än svårare av det faktum att vi inte har en aning om exempelvis hur många barn som nu kommer till Sunne. Jag önskar att man centralt kunde fatta beslut om ungefär hur många flyktingar Sunne ska ta emot och hur stor andel av dessa som är barn. Då skulle det åtminstone bli lite enklare att planera verksamheten, säger deltidssjukskrivna kommunalrådet Tobias Eriksson (S) vars plats i kommunstyrelsen tillfälligt kommer att ersättas på grund av hans nackskada.

Avtalet mellan Migrationsverket och Home Properties sträcker sig över tre år. Huruvida Sunne kommun kommer att vara spekulant på Selma den dag det inte längre drivs flyktingboende där återstår att se.

– Det är en hypotetisk fråga som det är för tidigt att svara på. Det beror så klart på skick och annat den dagen det eventuell blir aktuellt, säger Bengt Larsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.