2015-10-23 16:18

2015-10-23 17:39

Hotell Selma blir asylboende

SUNNE: Ingen försäljning till kommunen

(UPPDATERAD) Det blir inget köp av hotell Selma för Sunne kommun. Ägarna håller på att teckna avtal med Migrationsverket, enligt P-O Karlsson, vd för Home properties AB.
– Vi är besvikna, vi trodde vi hade med seriöst affärsfolk att göra, säger Björn Gillberg (HS).

Den 11 oktober erbjöds Sunne kommun att köpa Hotell Selma Lagerlöf för 17 miljoner kronor då förhandlingarna mellan ägarna Home properties AB och en intressent gått i stöpet. I samband de förhandlingarna hade kommunen påbörjat en detaljplaneändring.

Det har lagts ner stora pengar för att få till den nödvändiga ändringen från hotellverksamhet till seniorboende då man såg det som ett bra alternativ med tanke på att det är stor efterfrågan på seniorboende.

Handslag per telefon

Efter det sprack mellan ägarna och spekulanten kom Migrationsverket in i bilden. 7 oktober fick kommunen ett mail om att Migrationsverket hade för avsikt att hyra hotellet för asylboende med 620 platser. Kort efter fick kommunen ett erbjudande från ägarna att köpa, något som man snabbt sa ja till.

– Förra söndagen hade vi ett handslag per telefon, säger Gillberg.

Förslaget godkändes av en majoritet i kommunstyrelsen och på måndag var det tänkt komma upp i kommunfullmäktige för beslut. Men under fredagen kom återigen ett mail från Migrationsverket om att man tecknat avtal om att öppna asylboende för 350 platser.

Kan inte säga nej

– Under rådande omständigheter är det svårt för oss avstå när Migrationsverket ringt till både mig och min styrelseordförande och bett om att få använda anläggningen. Hade det varit för tre månader sedan så hade vi inte gjort det men som det ser ut nu kan vi inte säga nej till Migrationsverket, säger P-O Karlsson.

Kommunalråd Tobias Eriksson (S) och kommunstyrelsen förste vice ordförande Björn Gillberg (HS) är mycket besvikna och ser detta som ett avtalsbrott och påpekar:

– Vi var ju överens om pris och köp vid telefonmötet. Nu tar Stordalengruppen inkomsterna och kommunens invånare får stå för byggnation av skolor, förskolor och annat.

Den 11 oktober erbjöds Sunne kommun att köpa Hotell Selma Lagerlöf för 17 miljoner kronor då förhandlingarna mellan ägarna Home properties AB och en intressent gått i stöpet. I samband de förhandlingarna hade kommunen påbörjat en detaljplaneändring.

Det har lagts ner stora pengar för att få till den nödvändiga ändringen från hotellverksamhet till seniorboende då man såg det som ett bra alternativ med tanke på att det är stor efterfrågan på seniorboende.

Handslag per telefon

Efter det sprack mellan ägarna och spekulanten kom Migrationsverket in i bilden. 7 oktober fick kommunen ett mail om att Migrationsverket hade för avsikt att hyra hotellet för asylboende med 620 platser. Kort efter fick kommunen ett erbjudande från ägarna att köpa, något som man snabbt sa ja till.

– Förra söndagen hade vi ett handslag per telefon, säger Gillberg.

Förslaget godkändes av en majoritet i kommunstyrelsen och på måndag var det tänkt komma upp i kommunfullmäktige för beslut. Men under fredagen kom återigen ett mail från Migrationsverket om att man tecknat avtal om att öppna asylboende för 350 platser.

Kan inte säga nej

– Under rådande omständigheter är det svårt för oss avstå när Migrationsverket ringt till både mig och min styrelseordförande och bett om att få använda anläggningen. Hade det varit för tre månader sedan så hade vi inte gjort det men som det ser ut nu kan vi inte säga nej till Migrationsverket, säger P-O Karlsson.

Kommunalråd Tobias Eriksson (S) och kommunstyrelsen förste vice ordförande Björn Gillberg (HS) är mycket besvikna och ser detta som ett avtalsbrott och påpekar:

– Vi var ju överens om pris och köp vid telefonmötet. Nu tar Stordalengruppen inkomsterna och kommunens invånare får stå för byggnation av skolor, förskolor och annat.