2015-10-22 16:46

2015-10-23 10:27

Gratis påsar för miljön

SUNNE: Skitbra nyheter för Sunnes fyrfota invånare sparar 75 000–100 000 kronor om året

Under vintern kommer lyktstolpar i Sunne att förses med lådor med miljövänliga hundbajspåsar. Och de kostar varken husse och matte eller kommunen en krona. Tvärtom sparar det upp till 100 000 kronor om året.
– När jag först hörde talas om det tänkte jag att ”vad är haken?”. Men det finns ingen, säger Sten-Åke Ramström, arbetsledare på kommunens avdelning för gator och park.

Sten-Åke Ramström berättar att påsarna i dag kan hämtas gratis i kommunhuset, på kommunförrådet och i butiken Klo & Klös. Men från och med januari kommer de i stället att förvaras i behållare utplacerade på stolpar på 20 olika ställen i kommunen.

Bekvämt och gratis

De finansieras helt genom mediaplatser, som finns på behållarna.

– Påsarna har tidigare kostat kommunen mellan 75 000 och 100 000 kronor om året. Men nu blir det gratis, förutom kostnaden att montera stationerna. Det blir också lättare för användaren, som kan hämta en påse lite varstans och inte behöver ha med sig en när de går ut, säger Sten-Åke Ramström.

Stor skillnad

Tikspac heter företaget som distribuerar påsarna och stationerna. Systemet används i dag i 300 kommuner i Norden samt Storbritannien.

– Våra kunder upplever att det har gjort stor skillnad för renhållningen i kommunen. Förutom att det är väldigt bra för miljön är det också bekvämt för hundägarna och alla som jobbar med parkarbete, säger Bertil Berglund, projektansvarig på Tikspac.

Sten-Åke Ramström berättar att påsarna i dag kan hämtas gratis i kommunhuset, på kommunförrådet och i butiken Klo & Klös. Men från och med januari kommer de i stället att förvaras i behållare utplacerade på stolpar på 20 olika ställen i kommunen.

Bekvämt och gratis

De finansieras helt genom mediaplatser, som finns på behållarna.

– Påsarna har tidigare kostat kommunen mellan 75 000 och 100 000 kronor om året. Men nu blir det gratis, förutom kostnaden att montera stationerna. Det blir också lättare för användaren, som kan hämta en påse lite varstans och inte behöver ha med sig en när de går ut, säger Sten-Åke Ramström.

Stor skillnad

Tikspac heter företaget som distribuerar påsarna och stationerna. Systemet används i dag i 300 kommuner i Norden samt Storbritannien.

– Våra kunder upplever att det har gjort stor skillnad för renhållningen i kommunen. Förutom att det är väldigt bra för miljön är det också bekvämt för hundägarna och alla som jobbar med parkarbete, säger Bertil Berglund, projektansvarig på Tikspac.