2015-10-21 11:33

2015-10-21 11:33

Sunne kan bli Årets nyföretagarkommun

NÄRINGSLIV: "Vi gör mycket som är bra"

Sunne är en av nio nominerade kommuner som slåss om titeln Årets nyföretagarkommun 2015. Vinnaren får 100 000 kronor för att stärka det lokala entreprenörskapet.
– Verkligen jättekul! Nu ger vi järnet för att vinna, säger Kristina Lundberg, på Sunne kommuns näringslivsenhet.

De nio kommunerna har nominerats utifrån statistik över hur många nya företag per tusen invånare som startats under 18 månader, från nyårsdagen 2014 till den 30 juni 2015. Totalt har det under perioden startats 96 företag i Sunne kommun.

– Så statistiken är ju bra, men nu ska vi själva beskriva hur vi jobbar och vad vi gör för att stärka nyföretagandet. Det är det som blir själva ”tävlingen”, säger Kristina Lundberg, som tror att Sunne har många starka kort att spela ut.

– Till exempel har vår företagarskola för nyanlända fått mycket positiv uppmärksamhet och vi jobbar även med ungas företagande på ett profilerat sätt. Vi gör mycket som är bra, säger Kristina Lundberg.

Bakom utmärkelsen, som i år delas ut för elfte gången, står Visma och NyföretagarCentrum.

– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt nyföretagande fungerar som en motor för det lokala samhället, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs.

Årets nominerade kommuner är, förutom Sunne, Karlstad, Dals-Ed, Knivsta, Lidingö, Ljusnarberg, Orust, Sotenäs och Ystad.

De nominerade kommunerna bedöms även utifrån hur de arbetar för att få fler lokala entreprenörer att starta företag och därmed bidra till fler jobb på orten. En jury med representanter från Visma Spcs och NyföretagarCentrum bedömer kommunernas motiveringar och utser årets vinnare.

– Sverige behöver fler nya företag! Vi vill premiera kommuner som har ett ökat nyföretagande och där människor uppmuntras att förverkliga sina drömmar, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som finns i 215 kommuner för att ge företagare råd och vägledning.

Prissumman på 100 000 kronor kommer ur Vismafonden. Vinnarkommunen delar ut pengarna till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samarbete med instiftarna. Nyföretagande med inriktning på ungdomar och invandrare är exempel på vad prissumman har använts till tidigare år.

Priset delas ut på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 6 november. I fjol blev Simrishamn Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012 och Uppvidinge 2013.

De nio kommunerna har nominerats utifrån statistik över hur många nya företag per tusen invånare som startats under 18 månader, från nyårsdagen 2014 till den 30 juni 2015. Totalt har det under perioden startats 96 företag i Sunne kommun.

– Så statistiken är ju bra, men nu ska vi själva beskriva hur vi jobbar och vad vi gör för att stärka nyföretagandet. Det är det som blir själva ”tävlingen”, säger Kristina Lundberg, som tror att Sunne har många starka kort att spela ut.

– Till exempel har vår företagarskola för nyanlända fått mycket positiv uppmärksamhet och vi jobbar även med ungas företagande på ett profilerat sätt. Vi gör mycket som är bra, säger Kristina Lundberg.

Bakom utmärkelsen, som i år delas ut för elfte gången, står Visma och NyföretagarCentrum.

– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt nyföretagande fungerar som en motor för det lokala samhället, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs.

Årets nominerade kommuner är, förutom Sunne, Karlstad, Dals-Ed, Knivsta, Lidingö, Ljusnarberg, Orust, Sotenäs och Ystad.

De nominerade kommunerna bedöms även utifrån hur de arbetar för att få fler lokala entreprenörer att starta företag och därmed bidra till fler jobb på orten. En jury med representanter från Visma Spcs och NyföretagarCentrum bedömer kommunernas motiveringar och utser årets vinnare.

– Sverige behöver fler nya företag! Vi vill premiera kommuner som har ett ökat nyföretagande och där människor uppmuntras att förverkliga sina drömmar, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som finns i 215 kommuner för att ge företagare råd och vägledning.

Prissumman på 100 000 kronor kommer ur Vismafonden. Vinnarkommunen delar ut pengarna till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samarbete med instiftarna. Nyföretagande med inriktning på ungdomar och invandrare är exempel på vad prissumman har använts till tidigare år.

Priset delas ut på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 6 november. I fjol blev Simrishamn Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012 och Uppvidinge 2013.