2015-10-15 20:26

2015-10-15 20:26

Spelet om Selma i gång

SUNNE: Kommunalrådet Tobias Eriksson (S) förhandlar från "sjukstugan"

Spänt läge. Sunnes kommunalråd Tobias Eriksson (S) förhandlar nu om prislappen på hotell Selma Lagerlöf.
Fastigheten kan bli betydligt dyrare än 17 miljoner kronor. Spelet med skattemedlen upprör oppositionen.
– Man köper grisen i säcken, rasar Åsa Rådhström (M).

Efter avslöjandet på nwt.se under onsdagsförmiddagen om att kommunstyrelsen i Sunne vill köpa nedlagda hotell Selma för 17 miljoner kronor har en handfull intressenter lämnat nya bud, enligt Home Properties.

– Jag blev nedringd efter det, men jag har blivit ombedd att inte ge några kommentarer, säger vd:n P-O Karlsson. I ett tidigare skede var Bert Karlsson, entreprenören som har sagt sig vilja bli ”ett IKEA inom asylboenden”, intresserad.

– Jag ville bara hyra hotellet, inte köpa det, säger han.

”Vill ha 50 miljoner”

Reaktionerna i Sunne är blandade efter beslutet i KS.

– Det har varit både ris och ros. Men det värsta hade varit att inte göra något alls. En del har ifrågasatt humanismen. Jag tycker att vi tar vår del av ansvaret med att ta emot flyktingar. Det kan bli viss verksamhet för ensamkommande flyktingbarn i Selma också, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S).

Politikerna kan tänka sig en tredimensionell lösning mellan det privata och offentliga. Nu inväntar kommunalrådet främst besked från norske hotellmagnaten Petter Stordalen, som äger fastigheten via bolaget Home Properties.

Den borgerliga oppositionen är kritisk.

– Jag vet att Petter Stordalen har lämnat ett pris på 50 miljoner kronor. Ingen vet var köpeskillingen landar. Det enda som har gjorts är en okulärbesiktning på 30 minuter. Renoveringen går säkert på minst 100 miljoner kronor, säger Åsa Rådhström (M).

Osäker prislapp

Vem som tog initiativet efter beskedet att Migrationsverket ville starta asylboende med 620 platser på Selma råder delade meningar om.

– Att kommunen erbjöds köpa hotellet är en efterkonstruktion. Man ringde upp och frågade, säger Åsa Rådhström (M).

– Vi fick besked av Home Properties att de kunde släppa det för 17 miljoner vid snabb affär. Säger Stordalen nej och vill ha 35, 55 eller 65 miljoner så får jag kontakta partigrupperna igen. Politiskt finns ingen oenighet om att vi behöver fler bostäder, säger Tobias Eriksson (S).

Prioriteringsfråga

– Det kan vara jättebra, men vi måste få tid att utreda behov, kostnader och konsekvenser. Jag är förvånad att Björn Gillberg som krävt in utredningar för hundratusentals kronor i andra ärenden vill att man ska köpa in en fastighet utan besiktning, säger Åsa Rådhström (M).

– Vi kommer att få skrinlägga prioriterade investeringar som att bygga ut Allégården för att de vill göra ett gammalt hotell till kommunhus. Vi har haft frågan uppe om att köpa hotell Selma tidigare, men valde att avstå eftersom vi prioriterade skola och omsorg, tillägger hon.

Efter avslöjandet på nwt.se under onsdagsförmiddagen om att kommunstyrelsen i Sunne vill köpa nedlagda hotell Selma för 17 miljoner kronor har en handfull intressenter lämnat nya bud, enligt Home Properties.

– Jag blev nedringd efter det, men jag har blivit ombedd att inte ge några kommentarer, säger vd:n P-O Karlsson. I ett tidigare skede var Bert Karlsson, entreprenören som har sagt sig vilja bli ”ett IKEA inom asylboenden”, intresserad.

– Jag ville bara hyra hotellet, inte köpa det, säger han.

”Vill ha 50 miljoner”

Reaktionerna i Sunne är blandade efter beslutet i KS.

– Det har varit både ris och ros. Men det värsta hade varit att inte göra något alls. En del har ifrågasatt humanismen. Jag tycker att vi tar vår del av ansvaret med att ta emot flyktingar. Det kan bli viss verksamhet för ensamkommande flyktingbarn i Selma också, säger kommunalrådet Tobias Eriksson (S).

Politikerna kan tänka sig en tredimensionell lösning mellan det privata och offentliga. Nu inväntar kommunalrådet främst besked från norske hotellmagnaten Petter Stordalen, som äger fastigheten via bolaget Home Properties.

Den borgerliga oppositionen är kritisk.

– Jag vet att Petter Stordalen har lämnat ett pris på 50 miljoner kronor. Ingen vet var köpeskillingen landar. Det enda som har gjorts är en okulärbesiktning på 30 minuter. Renoveringen går säkert på minst 100 miljoner kronor, säger Åsa Rådhström (M).

Osäker prislapp

Vem som tog initiativet efter beskedet att Migrationsverket ville starta asylboende med 620 platser på Selma råder delade meningar om.

– Att kommunen erbjöds köpa hotellet är en efterkonstruktion. Man ringde upp och frågade, säger Åsa Rådhström (M).

– Vi fick besked av Home Properties att de kunde släppa det för 17 miljoner vid snabb affär. Säger Stordalen nej och vill ha 35, 55 eller 65 miljoner så får jag kontakta partigrupperna igen. Politiskt finns ingen oenighet om att vi behöver fler bostäder, säger Tobias Eriksson (S).

Prioriteringsfråga

– Det kan vara jättebra, men vi måste få tid att utreda behov, kostnader och konsekvenser. Jag är förvånad att Björn Gillberg som krävt in utredningar för hundratusentals kronor i andra ärenden vill att man ska köpa in en fastighet utan besiktning, säger Åsa Rådhström (M).

– Vi kommer att få skrinlägga prioriterade investeringar som att bygga ut Allégården för att de vill göra ett gammalt hotell till kommunhus. Vi har haft frågan uppe om att köpa hotell Selma tidigare, men valde att avstå eftersom vi prioriterade skola och omsorg, tillägger hon.