2015-10-05 21:01

2015-10-05 21:01

Mystiska uttag var inte skimning av bankomat

SUNNE/KARLSTAD: Polisen: "Bedragarna har gått ifrån skimning"

Bedragare hittar ständigt nya sätt att lura pengar av folk. Skimning är passé.
– Det har bedragarna gått ifrån eftersom bankerna har höjt säkerheten. I dag lurar de folk att lämna ut sina kortuppgifter, säger Eva-Maria Hallgren vid Värmlandspolisen.

– Man tar en risk varje gång man lämnar ut sina kortuppgifter. En hotellsida kan till exempel ha blivit hackad, säger Eva-Maria Hallgren, förundersökningsledare vid Värmlandspolisen.

Förra veckan skrev NWT om att en Sunnebo förlorat 17 000 kronor på fyra minuter. Dagen efter anmälde en kvinna att 3 000 kronor hade stulits från hennes konto. Polisen i Sunne befarade först att en ny skimningshärva drabbat orten, som 2011 när en bankomat fick skimningsutrustning.

Nu slår man fast att så inte är fallet.

– Nej, jag tror inte att det handlar om skimning. Idag lagras kortuppgifterna oftast i ett kortets chip, krypterat, i stället för i magnetremsan. Därför lönar sig skimning inte längre, säger Eva-Maria Hallgren vid Värmlandspolisen.

Att kort kapas är vardagsmat.

– Vi får in tio liknande anmälningar per dag där folk upptäcker att någon har handlat med deras kort fastän de har kortet kvar hemma. Det är svårt att komma åt när transaktionerna har skett utomlands, säger Eva-Maria Hallgren.

Vanliga bedrägerier

Det finns en mängd olika bedrägerier som många värmlänningar ”fortfarande går på”, varnar polisen:

• Bedragaren kapar ett konto på Facebook, ber vännerna om akut hjälp med ett köp,

• Låtsas ringa från Microsoft om att din dator blivit hackad, vill fjärrstyra den,

• Erbjuder märkesskor för en billig peng på nätet.

Ditt konto blir i regel länsat så snart du lämnat ifrån dig de nödvändiga kort- eller kontouppgifterna.

– I år har det även varit många bedrägerier på Ikeas restaurang. När kunden knappar in kortuppgifterna tittar de över axeln, sedan stjäls kortet. Det är oftast äldre eller handikappade som utsätts, säger Eva-Maria Hallgren.

– Man tar en risk varje gång man lämnar ut sina kortuppgifter. En hotellsida kan till exempel ha blivit hackad, säger Eva-Maria Hallgren, förundersökningsledare vid Värmlandspolisen.

Förra veckan skrev NWT om att en Sunnebo förlorat 17 000 kronor på fyra minuter. Dagen efter anmälde en kvinna att 3 000 kronor hade stulits från hennes konto. Polisen i Sunne befarade först att en ny skimningshärva drabbat orten, som 2011 när en bankomat fick skimningsutrustning.

Nu slår man fast att så inte är fallet.

– Nej, jag tror inte att det handlar om skimning. Idag lagras kortuppgifterna oftast i ett kortets chip, krypterat, i stället för i magnetremsan. Därför lönar sig skimning inte längre, säger Eva-Maria Hallgren vid Värmlandspolisen.

Att kort kapas är vardagsmat.

– Vi får in tio liknande anmälningar per dag där folk upptäcker att någon har handlat med deras kort fastän de har kortet kvar hemma. Det är svårt att komma åt när transaktionerna har skett utomlands, säger Eva-Maria Hallgren.

Vanliga bedrägerier

Det finns en mängd olika bedrägerier som många värmlänningar ”fortfarande går på”, varnar polisen:

• Bedragaren kapar ett konto på Facebook, ber vännerna om akut hjälp med ett köp,

• Låtsas ringa från Microsoft om att din dator blivit hackad, vill fjärrstyra den,

• Erbjuder märkesskor för en billig peng på nätet.

Ditt konto blir i regel länsat så snart du lämnat ifrån dig de nödvändiga kort- eller kontouppgifterna.

– I år har det även varit många bedrägerier på Ikeas restaurang. När kunden knappar in kortuppgifterna tittar de över axeln, sedan stjäls kortet. Det är oftast äldre eller handikappade som utsätts, säger Eva-Maria Hallgren.