2015-10-03 06:00

2015-10-03 06:00

Runar Filper talar ut om Sverigedemokraterna

SUNNE/STOCKHOLM: "Vi växer tack vare flyktingströmmen"

För ett år sedan tog värmlänningen Runar Filper (SD) klivet in i riksdagen.
NWT tar upp frågan som berör många starkt just nu.
Varför växer Sverigedemokraterna – samtidigt som alltfler vill ta emot fler flyktingar?

Vi backar först till 25 september 2015, före detta Selma Lagerlöf hotell i Sunne:

Runar Filper är på utförsäljning av lösöret efter nedlagda hotell Selma Lagerlöf. Han håller i ett paket ölglas och en skärbräda. Det kommer fram ett äldre par. De hälsar och pratar bekymrat med riksdagsledamoten Runar Filper (SD) om hur mycket sämre allt har blivit i samhället. ”Här har man varit med och byggt upp välfärden och så ska allt gå till flyktingar. Jag var inte rasist förut, men nu har jag blivit det”, säger den äldre mannen.

”Det blir snart uppror”, svarar Runar Filper.

”Är det din nya?” frågar den äldre kvinnan och tittar åt NWT:s håll. Jag presenterar mig som Sunnes lokalredaktör. Och svarar; ”Nej, jag är inte Runars nya”.

”Oj”, säger kvinnan och ångrar genast att de varit så rättframma. Att deras frustration delas av andra kan Runar Filper skriva under på.

– Det tar väldigt lång tid när man är i Sunne, alla vill prata hela tiden, säger han.

Vi möts några dagar senare, i Riksdagshuset i Stockholm. Runar Filper visar runt och tar sig tid för ett samtal över en kopp kaffe.

Varför bemöter du inte folk när de säger att de är rasister?

– De menar det inte så ordagrant. Det är ju bara en följd av att media målar upp att man är rasist om man vill minska invandringen.

Du sa att ”det blir snart uppror”. Hur menar du?

– Uppror i olika länder ter sig på olika vis. Vi går inte till handgripligheter. Ett uppror kan ju till exempel vara att opinionen ökar i en viss riktning.

Statistiken ger skiftande besked om SD:s ökning. Enligt sammanvägda resultat från Novus, Sifo och Ipsos ökade SD 2,1 procent till 18, 6 procent vid senaste mätningen i augusti. Varför tror du att SD växer?

– Enligt en norsk mätning har vi 27,3 procent stöd nu. Det är rekord tack vare flyktingkatastrofen. Folk ser att vi har lösningar som de håller med om. När jag började 1998 hade vi cirka 500 i partiet och sju i Värmland. Nu ligger det på 500 i Värmland och cirka 19 000 i landet. För ett halvår sedan hade jag inte trott att vi skulle bli största parti redan 2018. Men det har gått fort. Vi ökar när det är negativa skriverier. Vi hade en topp i november 2012 när det skrevs om järnrör. Så länge den svaga regeringen sitter kvar med Stefan Löfven, som är ett historiskt svagt kort, kommer vi att växa. Inte en enda moderat politiker tycker att Decemberöverenskommelsen är bra. Det finns ju bara ett oppositionsparti, det andra är bara spel för gallerierna.

Varför tror du att så få kvinnor röstar på eller engagerar sig i SD?

– Från början hade vi bara 15 procent kvinnliga medlemmar, nu är det ungefär 70/30. Det kan ju vara iögonfallande och känsligt att som kvinna och mamma med stort ansvar för barnen att organisera sig, man har mer att förlora. Det är inte få kvinnor som röstar på SD, de röstar på oss i tredje störst omfattning i vissa mätningar.

Vad anser du om att cirka 1 000 flyktingar per dygn söker asyl i Sverige nu?

– Vår kultur kommer i framtiden inte att vara den dominerande längre. Att vara rädd om sin kultur, traditioner, seder och bruk är viktigt i våra nordiska grannländer, men har inget värde i de svenska politiska finrummen. De dödas röst måste värderas, alla som har skapat det fina samhälle som vi lever i, eller levde i för några decennier sedan. Vi har ett arv att förvalta efter dem och att lämna efter oss till våra barn och barnbarn Den dagen kulturerna blandas och allt luckras upp och vi blir ett mångkulturellt samhälle kommer vår ursprungskultur att vara borta för alltid.

Vad är ”det svenska” för dig?

– Det svenska är det omistliga, som man inte kan sätta ord på. Vår trosuppfattning, attityder, det som skiljer oss från andra människor. Man ska ta seden dit man kommer för att smälta in och bli accepterad. Man blir mer patriotisk när man är utomlands.

Den flyktingvänliga opinionen har stärkts kraftigt på bara ett halvår, visar DN/Ipsos. 44 procent av de tillfrågade anser att Sverige ska ta emot fler flyktingar, en ökning med 18 procentenheter sedan februari.

Hur påverkas du av den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, till exempel bilden på Alan eller rapporterna från ungerska gränsen?

– Så klart finns människor som är utsatta och måste fly. Själv berörs jag av bilderna, det gör man ju om man har någon empati i kroppen. Vi tror ju att öppnar man portarna än mer om det nu är för ekonomiska migranter eller för att de flyr från krig så hjälper det inte de som har det sämst ställt. Fler kommer att dö i Medelhavet så länge lockbetet är att det är fritt fram att komma in i Sverige. Man ska komma in på legal väg. Kommer man till grannlandet är man egentligen inte flykting. Vi måste ha det reglerat vid gränsen och skärpa kontrollerna. Det enda land som har lyckats få stopp på farliga båtfärder är Australien, som har stängt gränserna. Vi har ju redan stor bostadsbrist och hög arbetslöshet.

Är SD för stängda gränser?

– Nej. inte helt. Vi vill minska invandringen med 95 procent. Vi har våra kvotflyktingar, som det är i dag har vi 1 500 – 2 000. SD kan dubblera den siffran.

Förre SD-toppen Erik Almqvist, som bor i Ungern numera, ifrågasatte nyligen att SD nu ofta talar om hur partiet vill hjälpa flyktingar istället för att fokusera på hur invandringen ska strypas. Partisekreteraren Richard Jomshof svarade då bland annat ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.” Har SD en dold agenda?

– Nej, det finns det inte. Vi kör med raka puckar.

EU lägger mer pengar på gränskontrollerande åtgärder än på åtgärder som har att göra med mottagning och asylprövning. Borde Europa ta större gemensamt ansvar för att skydda flyktingar?

– Ja, ett gemensamt ansvar är ju såklart att föredra.

Är det en politisk kris snarare än en flyktingkris?

– Ja, problemet är att det är fritt fram att komma genom Europa.

Vad händer i praktiken med flyktingar som sökt asyl, anhöriginvandring om SD får inflytande?

– Anknytningspersonen måste ha fixat bostad, försörjning och försäkring. De som har kommit hit på lagliga skäl och rättar sig och assimileras i hela den västerländska livsstilen får vara kvar. Det är viktigt med gemensamma normer, värderingar, gemensamhetsskapande traditioner. När människor inte kan identifiera sig med varandra leder det till en bristande solidaritet människor emellan, ett hårdare, råare samhälle. Gruppvåldtäkter, gängkriminalitet, bilbränder i förorterna och ligor som åker runt och rånar äldre var ett okänt begrepp förr.

Partiledningen har nyligen anklagats internt för toppstyre och utfrysning, av Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson, som lämnade SD och blev politisk vilde. Vad ligger bakom era interna konflikter?

– Det ligger såklart mer bakom det här, men det ska inte jag svara på.

Hur nära står du partitoppen?

– Den absoluta partitoppen är ju verkställande utskottet, där är inte jag med.

Vi backar först till 25 september 2015, före detta Selma Lagerlöf hotell i Sunne:

Runar Filper är på utförsäljning av lösöret efter nedlagda hotell Selma Lagerlöf. Han håller i ett paket ölglas och en skärbräda. Det kommer fram ett äldre par. De hälsar och pratar bekymrat med riksdagsledamoten Runar Filper (SD) om hur mycket sämre allt har blivit i samhället. ”Här har man varit med och byggt upp välfärden och så ska allt gå till flyktingar. Jag var inte rasist förut, men nu har jag blivit det”, säger den äldre mannen.

”Det blir snart uppror”, svarar Runar Filper.

”Är det din nya?” frågar den äldre kvinnan och tittar åt NWT:s håll. Jag presenterar mig som Sunnes lokalredaktör. Och svarar; ”Nej, jag är inte Runars nya”.

”Oj”, säger kvinnan och ångrar genast att de varit så rättframma. Att deras frustration delas av andra kan Runar Filper skriva under på.

– Det tar väldigt lång tid när man är i Sunne, alla vill prata hela tiden, säger han.

Vi möts några dagar senare, i Riksdagshuset i Stockholm. Runar Filper visar runt och tar sig tid för ett samtal över en kopp kaffe.

Varför bemöter du inte folk när de säger att de är rasister?

– De menar det inte så ordagrant. Det är ju bara en följd av att media målar upp att man är rasist om man vill minska invandringen.

Du sa att ”det blir snart uppror”. Hur menar du?

– Uppror i olika länder ter sig på olika vis. Vi går inte till handgripligheter. Ett uppror kan ju till exempel vara att opinionen ökar i en viss riktning.

Statistiken ger skiftande besked om SD:s ökning. Enligt sammanvägda resultat från Novus, Sifo och Ipsos ökade SD 2,1 procent till 18, 6 procent vid senaste mätningen i augusti. Varför tror du att SD växer?

– Enligt en norsk mätning har vi 27,3 procent stöd nu. Det är rekord tack vare flyktingkatastrofen. Folk ser att vi har lösningar som de håller med om. När jag började 1998 hade vi cirka 500 i partiet och sju i Värmland. Nu ligger det på 500 i Värmland och cirka 19 000 i landet. För ett halvår sedan hade jag inte trott att vi skulle bli största parti redan 2018. Men det har gått fort. Vi ökar när det är negativa skriverier. Vi hade en topp i november 2012 när det skrevs om järnrör. Så länge den svaga regeringen sitter kvar med Stefan Löfven, som är ett historiskt svagt kort, kommer vi att växa. Inte en enda moderat politiker tycker att Decemberöverenskommelsen är bra. Det finns ju bara ett oppositionsparti, det andra är bara spel för gallerierna.

Varför tror du att så få kvinnor röstar på eller engagerar sig i SD?

– Från början hade vi bara 15 procent kvinnliga medlemmar, nu är det ungefär 70/30. Det kan ju vara iögonfallande och känsligt att som kvinna och mamma med stort ansvar för barnen att organisera sig, man har mer att förlora. Det är inte få kvinnor som röstar på SD, de röstar på oss i tredje störst omfattning i vissa mätningar.

Vad anser du om att cirka 1 000 flyktingar per dygn söker asyl i Sverige nu?

– Vår kultur kommer i framtiden inte att vara den dominerande längre. Att vara rädd om sin kultur, traditioner, seder och bruk är viktigt i våra nordiska grannländer, men har inget värde i de svenska politiska finrummen. De dödas röst måste värderas, alla som har skapat det fina samhälle som vi lever i, eller levde i för några decennier sedan. Vi har ett arv att förvalta efter dem och att lämna efter oss till våra barn och barnbarn Den dagen kulturerna blandas och allt luckras upp och vi blir ett mångkulturellt samhälle kommer vår ursprungskultur att vara borta för alltid.

Vad är ”det svenska” för dig?

– Det svenska är det omistliga, som man inte kan sätta ord på. Vår trosuppfattning, attityder, det som skiljer oss från andra människor. Man ska ta seden dit man kommer för att smälta in och bli accepterad. Man blir mer patriotisk när man är utomlands.

Den flyktingvänliga opinionen har stärkts kraftigt på bara ett halvår, visar DN/Ipsos. 44 procent av de tillfrågade anser att Sverige ska ta emot fler flyktingar, en ökning med 18 procentenheter sedan februari.

Hur påverkas du av den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, till exempel bilden på Alan eller rapporterna från ungerska gränsen?

– Så klart finns människor som är utsatta och måste fly. Själv berörs jag av bilderna, det gör man ju om man har någon empati i kroppen. Vi tror ju att öppnar man portarna än mer om det nu är för ekonomiska migranter eller för att de flyr från krig så hjälper det inte de som har det sämst ställt. Fler kommer att dö i Medelhavet så länge lockbetet är att det är fritt fram att komma in i Sverige. Man ska komma in på legal väg. Kommer man till grannlandet är man egentligen inte flykting. Vi måste ha det reglerat vid gränsen och skärpa kontrollerna. Det enda land som har lyckats få stopp på farliga båtfärder är Australien, som har stängt gränserna. Vi har ju redan stor bostadsbrist och hög arbetslöshet.

Är SD för stängda gränser?

– Nej. inte helt. Vi vill minska invandringen med 95 procent. Vi har våra kvotflyktingar, som det är i dag har vi 1 500 – 2 000. SD kan dubblera den siffran.

Förre SD-toppen Erik Almqvist, som bor i Ungern numera, ifrågasatte nyligen att SD nu ofta talar om hur partiet vill hjälpa flyktingar istället för att fokusera på hur invandringen ska strypas. Partisekreteraren Richard Jomshof svarade då bland annat ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.” Har SD en dold agenda?

– Nej, det finns det inte. Vi kör med raka puckar.

EU lägger mer pengar på gränskontrollerande åtgärder än på åtgärder som har att göra med mottagning och asylprövning. Borde Europa ta större gemensamt ansvar för att skydda flyktingar?

– Ja, ett gemensamt ansvar är ju såklart att föredra.

Är det en politisk kris snarare än en flyktingkris?

– Ja, problemet är att det är fritt fram att komma genom Europa.

Vad händer i praktiken med flyktingar som sökt asyl, anhöriginvandring om SD får inflytande?

– Anknytningspersonen måste ha fixat bostad, försörjning och försäkring. De som har kommit hit på lagliga skäl och rättar sig och assimileras i hela den västerländska livsstilen får vara kvar. Det är viktigt med gemensamma normer, värderingar, gemensamhetsskapande traditioner. När människor inte kan identifiera sig med varandra leder det till en bristande solidaritet människor emellan, ett hårdare, råare samhälle. Gruppvåldtäkter, gängkriminalitet, bilbränder i förorterna och ligor som åker runt och rånar äldre var ett okänt begrepp förr.

Partiledningen har nyligen anklagats internt för toppstyre och utfrysning, av Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson, som lämnade SD och blev politisk vilde. Vad ligger bakom era interna konflikter?

– Det ligger såklart mer bakom det här, men det ska inte jag svara på.

Hur nära står du partitoppen?

– Den absoluta partitoppen är ju verkställande utskottet, där är inte jag med.