2015-09-29 06:00

2015-09-29 09:53

"En hattbärare ser det vackra i livet"

PÅ JOBBET: Line är modist

”Du har ett väldigt litet huvud. Det är bra, och väldigt orättvist, för då passar du i alla hattar”. Det är en kommentar man sällan hör på jobbet, men så rör det sig också om ett ovanligt yrke.
– Det är ett bra partytrick på fester, när man introducerar sig som det, skrattar Line Malmsten, som alltså är modist – damhattmakare.

Line, som ursprungligen kommer från Lund, har alltid haft ett stort intresse för kläder, smycken och accessoarer. Något som ledde henne in på att studera design och mönsterkonstruktion och sedermera jobba som textillärare. För sex år sedan tog hon tjänstledigt då hon kände ett behov av att göra annat ett tag. Något som mer tilltalade hennes egen kreativitet.

– Först tänkte jag på att göra klänningar, men så kom min syster på det här med hattar. På gymnasiet praktiserade jag hos en modist i Lund, och redan då gjorde jag tre hattar som jag än i dag tycker är riktigt fina. Jag hade så väldigt positiva minnen från de veckorna, så då kändes det självklart att prova modistyrket.

Bästa kombinationen

Så kom det sig att hon spenderade två år på modistutbildningen på Tillskärarakademien i Göteborg. Sedan dess har hon jobbat som modist med egna företaget Linekka, som hon driver paralllellt med jobbet som textillärare i Karlstad.

– Det är så himla mysigt att göra hattar, och en helt annan sak än mitt andra jobb. Att vara lärare är ju väldigt socialt, och som modist får jag arbeta själv och ta pauser när jag vill. Jag är väldigt glad att jag får ha båda delarna.

Trogna bärare

För modist är i princip alltid ett deltidsjobb. Som vardagsplagg är hattens glansdagar en svunnen tid, men det har ännu sina trogna fans.

– En viss procent av befolkningen vill ännu ha hatt, i alla fall emellanåt. Där är det precis som med kläder, att en del vill handla på H & M och en del vill ha något mer unikt och är också villiga att betala för det. Och det finns ett ökat intresse hos unga människor.

Ser skönheten

En hattbärare är för Line en person som utstrålar trygghet och stolthet.

– I och med att det inte längre är standard att bära hatt, sticker man ut om man gör det. Det signalerar att man är självsäker och okej med att folk ser en. Jag tror också att människor som bär hatt ofta är den sortens människor som ser det vackra i livet. Alla gör inte det. Jag själv såg till exempel inte olika bilmärken förrän jag själv köpte en bil

Är det lite som med hönan och ägget då; bär man hatt för att man är självsäker, eller blir man självsäker för att man bär hatt?

– Ja! Och jag tror att det är mer det sista. Att man kan växa i självförtroende med en hatt. Man får ofta mycket positiv respons när man har något annorlunda på sig. Och vet du, ofta säger folk att ”åh, den här hatten är så himla fin och rolig, men på vilken fest skulle jag bli bjuden där jag kan ha den?” Då brukar jag säga att ”gör den festen själv, då”.

Finns det någon särskild hatt du fortfarande drömmer om att skapa?

– Nu ska jag faktiskt göra en Selma Lagerlöf-inspirerad hatt! Det måste jag ju göra nu när jag bor så nära Mårbacka.

Line, som ursprungligen kommer från Lund, har alltid haft ett stort intresse för kläder, smycken och accessoarer. Något som ledde henne in på att studera design och mönsterkonstruktion och sedermera jobba som textillärare. För sex år sedan tog hon tjänstledigt då hon kände ett behov av att göra annat ett tag. Något som mer tilltalade hennes egen kreativitet.

– Först tänkte jag på att göra klänningar, men så kom min syster på det här med hattar. På gymnasiet praktiserade jag hos en modist i Lund, och redan då gjorde jag tre hattar som jag än i dag tycker är riktigt fina. Jag hade så väldigt positiva minnen från de veckorna, så då kändes det självklart att prova modistyrket.

Bästa kombinationen

Så kom det sig att hon spenderade två år på modistutbildningen på Tillskärarakademien i Göteborg. Sedan dess har hon jobbat som modist med egna företaget Linekka, som hon driver paralllellt med jobbet som textillärare i Karlstad.

– Det är så himla mysigt att göra hattar, och en helt annan sak än mitt andra jobb. Att vara lärare är ju väldigt socialt, och som modist får jag arbeta själv och ta pauser när jag vill. Jag är väldigt glad att jag får ha båda delarna.

Trogna bärare

För modist är i princip alltid ett deltidsjobb. Som vardagsplagg är hattens glansdagar en svunnen tid, men det har ännu sina trogna fans.

– En viss procent av befolkningen vill ännu ha hatt, i alla fall emellanåt. Där är det precis som med kläder, att en del vill handla på H & M och en del vill ha något mer unikt och är också villiga att betala för det. Och det finns ett ökat intresse hos unga människor.

Ser skönheten

En hattbärare är för Line en person som utstrålar trygghet och stolthet.

– I och med att det inte längre är standard att bära hatt, sticker man ut om man gör det. Det signalerar att man är självsäker och okej med att folk ser en. Jag tror också att människor som bär hatt ofta är den sortens människor som ser det vackra i livet. Alla gör inte det. Jag själv såg till exempel inte olika bilmärken förrän jag själv köpte en bil

Är det lite som med hönan och ägget då; bär man hatt för att man är självsäker, eller blir man självsäker för att man bär hatt?

– Ja! Och jag tror att det är mer det sista. Att man kan växa i självförtroende med en hatt. Man får ofta mycket positiv respons när man har något annorlunda på sig. Och vet du, ofta säger folk att ”åh, den här hatten är så himla fin och rolig, men på vilken fest skulle jag bli bjuden där jag kan ha den?” Då brukar jag säga att ”gör den festen själv, då”.

Finns det någon särskild hatt du fortfarande drömmer om att skapa?

– Nu ska jag faktiskt göra en Selma Lagerlöf-inspirerad hatt! Det måste jag ju göra nu när jag bor så nära Mårbacka.

Må bra-grej

Namn: Line Malmsten.

Yrke: Modist.

Fördel med yrket: En må bra- grej! Mysig stämning och härligt att få skapa. Dessutom blir det något vackert utav det.

Nackdel med yrket: Svårt att gå runt ekonomiskt.