2015-09-17 09:50

2015-09-17 10:05

"Att byta namn har varit 100 procent positivt"

SUNNE: En förändring som gjorde livet lite roligare

Tycker du att ditt efternamn är lite trist eller önskar att dina föräldrar gett dig ett snyggare förnamn? Det är du i så fall inte ensam om – rekordmånga byter namn. Förra året ansökte 8500 svenskar om namnbyte. En nöjd bytare är Sunnebon Enriko Eriksson.
– Det är bokstavligt talat ett tillägg i både namnet och tillvaron.

Direkt då man kliver in hemma hos Enriko Eriksson känner man italienska vibbar. Modellfiatsamlingen på väggen, doften från espressomaskinen och ljudet av italiensk opera ur högtalarna.

– Jag har alltid gillat Italien, ända sedan jag såg de första italienska bilarna när jag var liten. Det kan ha varit så jag inspirerades till att heta Enriko, som är vanligt där. Enrico Piaggio hette till exempel han som uppfann vespan. Och så har vi operasångaren Enrico Caruso.

Unik stavning

Enriko hette från början Lars–Göran. För fyra år sedan lade han till Enriko som ett andra förnamn, men för ett par år sedan bestämde han sig för att ta det som tilltalsnamn. Först tänkte han stava Enrico med c, och då även ändra efternamnet från Eriksson till Ericsson. När det visade sig att det skulle kosta 1800 kronor bara för att ändra en bokstav beslöt han sig för att i stället stava det nya förnamnet med k.

– Då passar det bättre ihop med Eriksson, men blir även lite försvenskat och unikt på det sättet. Jag vet inte om det finns någon mer Enriko med k.

Roligare liv

För -och efternamn kan bytas av många anledningar. En del som byter gör det för att de har dåliga associationer till det ursprungliga namnet. Så var det dock inte för Enriko.

– Jag har trivts jättebra med Lars–Göran, men det kan vara kul att förnya sig lite när man är över 60 år. Göra livet lite roligare.

Blev det det då?

– Ja, det får jag nog säga. Jag får många roliga kommentarer om mitt namn. Ingen har någonsin sagt att det är dumt, det har varit 100 procent positivt. Men de som känner mig sedan gammalt kallar mig fortfarande för Lars–Göran, och det är helt okej för mig.

Varför tror du att så många byter namn?

– Det har jag ingen förklaring på. Men det finns säkert lika många anledningar som det finns personer som byter.

Direkt då man kliver in hemma hos Enriko Eriksson känner man italienska vibbar. Modellfiatsamlingen på väggen, doften från espressomaskinen och ljudet av italiensk opera ur högtalarna.

– Jag har alltid gillat Italien, ända sedan jag såg de första italienska bilarna när jag var liten. Det kan ha varit så jag inspirerades till att heta Enriko, som är vanligt där. Enrico Piaggio hette till exempel han som uppfann vespan. Och så har vi operasångaren Enrico Caruso.

Unik stavning

Enriko hette från början Lars–Göran. För fyra år sedan lade han till Enriko som ett andra förnamn, men för ett par år sedan bestämde han sig för att ta det som tilltalsnamn. Först tänkte han stava Enrico med c, och då även ändra efternamnet från Eriksson till Ericsson. När det visade sig att det skulle kosta 1800 kronor bara för att ändra en bokstav beslöt han sig för att i stället stava det nya förnamnet med k.

– Då passar det bättre ihop med Eriksson, men blir även lite försvenskat och unikt på det sättet. Jag vet inte om det finns någon mer Enriko med k.

Roligare liv

För -och efternamn kan bytas av många anledningar. En del som byter gör det för att de har dåliga associationer till det ursprungliga namnet. Så var det dock inte för Enriko.

– Jag har trivts jättebra med Lars–Göran, men det kan vara kul att förnya sig lite när man är över 60 år. Göra livet lite roligare.

Blev det det då?

– Ja, det får jag nog säga. Jag får många roliga kommentarer om mitt namn. Ingen har någonsin sagt att det är dumt, det har varit 100 procent positivt. Men de som känner mig sedan gammalt kallar mig fortfarande för Lars–Göran, och det är helt okej för mig.

Varför tror du att så många byter namn?

– Det har jag ingen förklaring på. Men det finns säkert lika många anledningar som det finns personer som byter.