2015-09-14 16:00

2015-09-16 12:26

"Alla vill resa som Nils!"

ÖSTRA ÄMTERVIK: Vill presentera Selma Lagerlöfs författarskap för en ny generation

I morgon intar Nils Holgersson tidningsställ över hela landet, och den här gången är den förkrympte fjortonåringen näbbigare än någonsin. Kalle Anka & C:o tolkar Selma Lagerlöfs klassiska barnbok i serieform, med ankan i sjömanskostym i huvudrollen. Serien är ett samarbete mellan författaren Göran Hägg och den norske Kalle Anka-tecknaren Arild Midthun.
– Alla vill ut på den fantastiska resan som Nils gör. Så enkelt är det! säger Arild Midthun.

I år är det 75 år sedan Selma Lagerlöfs bortgång, vilket Kalle Anka & C:o uppmärksammar genom en tolkning av världens kanske mest kända geografibok. Serien är framtagen av tidningsförlaget Egmont i samarbete med Läsrörelsen och kommer att publiceras även i övriga nordiska länders Kalle Anka-tidning.

– Historien om Nils Holgersson är en underbar svensk klassiker, men som det tyvärr talas allt mer sällan om. Med vår version hoppas vi på att kunna väcka våra unga läsares intresse för originalverket och inspirera till vidare läsning, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o, i ett pressmeddelande.

En nåd

I Kalle Holgerssons underbara resa genom Sverige besöker Kalle Anka en släkting i Skåne och blir förvandlad till en mini-Kalle av en gårdstomte. Sedan följer den klassiska berättelsen, men i kraftigt komprimerad version. För Göran Hägg, som omvandlat originalbokens cirka 600 sidor till en 14 sidors serieversion, har projektet varit ”en nåd”.

– Det har varit jättekul att få jobba med Selma och Nils, som jag älskat sen jag var liten, och Kalle som jag älskat ungefär lika länge. Jag hoppas att min bearbetning ska roa och skapa nyfikenhet, säger Göran Hägg i ett pressmeddelande.

Alla vill flyga

Arild Midthun beskriver arbetet som ”fantastiskt”.

– När jag fick förfrågan om att göra den här ”ankifieringen” tänkte jag genast tillbaka på den berättelse som min lärare läste för oss i skolan. Det är en fantastisk historia som håller än; alla har väl drömt om att kunna flyga och vara med om ett sådant äventyr som Nils får göra.

Ser du några paralleller mellan Kalle Anka och Nils Holgersson?

– Massor! De styrs bägge av känslor, agerar på impuls och använder inte hjärnan särskilt mycket. Så det finns en jättestor gemenskap. Hade jag inte känt det hade nog inte gått att göra serien.

Vad önskar du att läsarna ska få ut av den?

– Läslust! Det är det enda det här handlar om. Att kunna och vilja läsa, vare sig det är serier eller klassiska romaner, är det viktigaste verktyget i livet. Har man inte det har man förlorat stort.

I år är det 75 år sedan Selma Lagerlöfs bortgång, vilket Kalle Anka & C:o uppmärksammar genom en tolkning av världens kanske mest kända geografibok. Serien är framtagen av tidningsförlaget Egmont i samarbete med Läsrörelsen och kommer att publiceras även i övriga nordiska länders Kalle Anka-tidning.

– Historien om Nils Holgersson är en underbar svensk klassiker, men som det tyvärr talas allt mer sällan om. Med vår version hoppas vi på att kunna väcka våra unga läsares intresse för originalverket och inspirera till vidare läsning, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o, i ett pressmeddelande.

En nåd

I Kalle Holgerssons underbara resa genom Sverige besöker Kalle Anka en släkting i Skåne och blir förvandlad till en mini-Kalle av en gårdstomte. Sedan följer den klassiska berättelsen, men i kraftigt komprimerad version. För Göran Hägg, som omvandlat originalbokens cirka 600 sidor till en 14 sidors serieversion, har projektet varit ”en nåd”.

– Det har varit jättekul att få jobba med Selma och Nils, som jag älskat sen jag var liten, och Kalle som jag älskat ungefär lika länge. Jag hoppas att min bearbetning ska roa och skapa nyfikenhet, säger Göran Hägg i ett pressmeddelande.

Alla vill flyga

Arild Midthun beskriver arbetet som ”fantastiskt”.

– När jag fick förfrågan om att göra den här ”ankifieringen” tänkte jag genast tillbaka på den berättelse som min lärare läste för oss i skolan. Det är en fantastisk historia som håller än; alla har väl drömt om att kunna flyga och vara med om ett sådant äventyr som Nils får göra.

Ser du några paralleller mellan Kalle Anka och Nils Holgersson?

– Massor! De styrs bägge av känslor, agerar på impuls och använder inte hjärnan särskilt mycket. Så det finns en jättestor gemenskap. Hade jag inte känt det hade nog inte gått att göra serien.

Vad önskar du att läsarna ska få ut av den?

– Läslust! Det är det enda det här handlar om. Att kunna och vilja läsa, vare sig det är serier eller klassiska romaner, är det viktigaste verktyget i livet. Har man inte det har man förlorat stort.