2015-09-10 14:13

2015-09-10 14:16

Dagsböter för hotfull åldring

SUNNE: Bråk mellan pensionärer och skolelever

De två åldringar i Sunne som åtalats för att bland annat ha hotat och gjort utfall mot skolelever har nu fått sina domar.
En av männen frias, den andre döms till dagsböter.

NWT har tidigare berättat om händelserna, varav en ledde till att en mellanstadieskola i Sunne beslutade att kalla in väktare för att skydda barnen.

Åtalet gäller totalt fyra händelser, men det är händelsen från den 17 april i år som blivit mest omskriven. Då dök de två pensionärerna upp vid skolan och var förbannade. En av dem bar med sig en knivförsedd pinne vilket ledde till åtal för olaga hot.

Men mannen frias då det enligt domstolen finns för många frågetecken om vem som sagt och gjort vad.

Av domen att döma ifrågasätts också hur åtalet formulerats, då rätten enbart kunnat pröva hotet mot de två lärare som kom till barnens undsättning. ”Omständigheterna talar för att föremålet hade medförts i syfte att skrämma skolbarn, men detta omfattas inte av åtalet” står det bland annat.

Den ene pensionären frias helt. Den andre döms på två punkter. För olaga hot, för att i mars 2014 ha hotat en grupp skolbarn med ett tillhygge. Och för ofredande, för att i maj i år bland annat ha skrikit ”horungar” och ”jävla slödder” till två skolklasser.

Påföljden blir 60 dagsböter.

NWT har tidigare intervjuat en av männen. Han uppgav då att de varit utsatta för trakasserier under många år. Många av de saker som pensionärerna anklagats för har inte bestridits, utan förklarats med att de blivit provocerade och kränkta.

NWT har tidigare berättat om händelserna, varav en ledde till att en mellanstadieskola i Sunne beslutade att kalla in väktare för att skydda barnen.

Åtalet gäller totalt fyra händelser, men det är händelsen från den 17 april i år som blivit mest omskriven. Då dök de två pensionärerna upp vid skolan och var förbannade. En av dem bar med sig en knivförsedd pinne vilket ledde till åtal för olaga hot.

Men mannen frias då det enligt domstolen finns för många frågetecken om vem som sagt och gjort vad.

Av domen att döma ifrågasätts också hur åtalet formulerats, då rätten enbart kunnat pröva hotet mot de två lärare som kom till barnens undsättning. ”Omständigheterna talar för att föremålet hade medförts i syfte att skrämma skolbarn, men detta omfattas inte av åtalet” står det bland annat.

Den ene pensionären frias helt. Den andre döms på två punkter. För olaga hot, för att i mars 2014 ha hotat en grupp skolbarn med ett tillhygge. Och för ofredande, för att i maj i år bland annat ha skrikit ”horungar” och ”jävla slödder” till två skolklasser.

Påföljden blir 60 dagsböter.

NWT har tidigare intervjuat en av männen. Han uppgav då att de varit utsatta för trakasserier under många år. Många av de saker som pensionärerna anklagats för har inte bestridits, utan förklarats med att de blivit provocerade och kränkta.