2015-09-10 11:49

2015-09-10 11:49

"All kärlek är bra kärlek"

SUNNE: Värmland Pride firades på Megafon

Den här veckan firas Värmland Pride över hela länet, i syfte att öka kunskapen om och toleransen för alla människor vars sexualitet och könsidentitet inte följer normen. I måndags bjöds det in till frågestund på hbtq-tema med kommunstyrelsens ordförande Tobias Eriksson och oppositionsråd Gunilla Ingemyr på Megafon.

– Det kan aldrig finnas för mycket information i dessa frågor, säger Gunilla Ingemyr.

För henne och Tobias Eriksson är Pride ett viktigt evenemang och ett självklart led i kampen för jämlikhet.

– För mig betyder Pride alla människors lika värde och att kunna få vara där man finns utan att bli trakasserad för den man är. Även om vi har kommit långt är det fortfarande långt kvar i Sverige och Sunne. Vi har ett gemensamt uppdrag över partierna att driva upplysningen vidare, säger Tobias Eriksson.

– Jag håller med fullständigt, kan inte tillägga något. Vi är ingalunda i mål, men vi har frågorna på bordet och det finns flera bra instanser i kommunen, som skolorna och Demokraticentrum, som jobbar aktivt för detta, säger Gunilla Ingemyr.

Okunskap

De skillnader som framför allt behöver göras, och som gör störst avtryck i längden, är att sprida och ta del av information om sexuella minoriteter.

– Folk behöver förstå vad det faktiskt innebär att vara en hbtq-person. Det finns fortfarande stora luckor inom det området och det är då oförståelse och fördomar kommer, säger Gunilla Ingemyr.

Kärlekens flagga

Lene Olsson, projektledare på Megafon, vill helst sammanfatta Pride som en manifestation för kärleken.

– Jag hade en workshop med nyanlända flyktingar, som aldrig varit i kontakt med konceptet Pride förut. Många flyktingar kommer från länder där det till exempel kan vara dödsstraff att vara homosexuell. De frågade vilken flagga det var, och för att göra det enkelt för mig sa jag att det var kärlekens flagga som symboliserar att kärlek aldrig är fel, oavsett vilka vi är eller vem vi älskar.

För alla

I dag har så väl små som stora orter egna prideparader och andra evenemang för att belysa hbtq. Att alla kan göra skillnad oavsett vem man är och var man är, tycker Lene Olsson är det viktigaste.

– Jag var stolt på nationaldagen här i Sunne, när så många trotsade regnet för att gå i prideparaden som anordnades då. Jag känner att vi har ett ansvar inte bara för där vi bor utan för hela världen. Det vi gör här vill vi ju ska sprida sig över världen.

Fotnot:

HBTQ står för homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner. Homosexuell innebär att man är sexuellt och/eller emotionellt attraherad av samma kön som man själv har. Bisexuell innebär att man attraheras av båda könen. Transsexuell handlar om att man identifierar sig själv som motsatt kön än det man biologiskt har, och kan i övrigt ha vilken sexuell läggning som helst. Queer står för alla minoriteter av sexualitet och könsidentitet, och representerar även bland annat de som inte anser sig ha något sexuellt intresse alls.

För henne och Tobias Eriksson är Pride ett viktigt evenemang och ett självklart led i kampen för jämlikhet.

– För mig betyder Pride alla människors lika värde och att kunna få vara där man finns utan att bli trakasserad för den man är. Även om vi har kommit långt är det fortfarande långt kvar i Sverige och Sunne. Vi har ett gemensamt uppdrag över partierna att driva upplysningen vidare, säger Tobias Eriksson.

– Jag håller med fullständigt, kan inte tillägga något. Vi är ingalunda i mål, men vi har frågorna på bordet och det finns flera bra instanser i kommunen, som skolorna och Demokraticentrum, som jobbar aktivt för detta, säger Gunilla Ingemyr.

Okunskap

De skillnader som framför allt behöver göras, och som gör störst avtryck i längden, är att sprida och ta del av information om sexuella minoriteter.

– Folk behöver förstå vad det faktiskt innebär att vara en hbtq-person. Det finns fortfarande stora luckor inom det området och det är då oförståelse och fördomar kommer, säger Gunilla Ingemyr.

Kärlekens flagga

Lene Olsson, projektledare på Megafon, vill helst sammanfatta Pride som en manifestation för kärleken.

– Jag hade en workshop med nyanlända flyktingar, som aldrig varit i kontakt med konceptet Pride förut. Många flyktingar kommer från länder där det till exempel kan vara dödsstraff att vara homosexuell. De frågade vilken flagga det var, och för att göra det enkelt för mig sa jag att det var kärlekens flagga som symboliserar att kärlek aldrig är fel, oavsett vilka vi är eller vem vi älskar.

För alla

I dag har så väl små som stora orter egna prideparader och andra evenemang för att belysa hbtq. Att alla kan göra skillnad oavsett vem man är och var man är, tycker Lene Olsson är det viktigaste.

– Jag var stolt på nationaldagen här i Sunne, när så många trotsade regnet för att gå i prideparaden som anordnades då. Jag känner att vi har ett ansvar inte bara för där vi bor utan för hela världen. Det vi gör här vill vi ju ska sprida sig över världen.

Fotnot:

HBTQ står för homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner. Homosexuell innebär att man är sexuellt och/eller emotionellt attraherad av samma kön som man själv har. Bisexuell innebär att man attraheras av båda könen. Transsexuell handlar om att man identifierar sig själv som motsatt kön än det man biologiskt har, och kan i övrigt ha vilken sexuell läggning som helst. Queer står för alla minoriteter av sexualitet och könsidentitet, och representerar även bland annat de som inte anser sig ha något sexuellt intresse alls.