2015-09-04 09:24

2015-09-04 09:46

"Jag tycker om att synas"

SUNNE: Nu har Berit Westergren börjat som kommunchef

Redo. Nu är Sunnes första kvinnliga kommunchef på plats. Den 1 september tillträdde Berit Westergren uppdraget, ett förordnande på fem år.
– Jag tycker om att vara med på många ställen och känner mig väl förberedd, säger hon.

Första dagen på jobbet hade Berit öppet hus med mingel och blomsterkorgarna fyllde snabbt hennes skrivbord. Andra dagen hade allmänna utskottet sammanträde. Direkt in i hetluften, med andra ord. Men behöver hon hjälp, finns den att få.

– Min företrädare Olle Edgren är kvar i huset till sista november och kan hjälpa mig när jag ber om det. Det känns bra att jag kan ställa frågor om pågående ärenden och hur man hanterar olika situationer.

Gillar variation

Berit var kemist från början och jobbade 15–20 år inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Hon är även utbildad till gymnasielärare och har varit såväl lärare som rektor på högstadiet och gymnasiet.

– Jag har alltid gillat variation och det här att kunna gå mellan kommun och näringsliv. Att få jobba med många olika saker är det jag tycker är allra roligast.

Pappa från Sunne

Hon växte upp i Örebro, men Sunneanknytningen fanns med från början.

– Pappa kommer härifrån så jag har vistats här under hela livet på somrar och lediga stunder. Därigenom hade jag redan med mig en genuin känsla för Sunne när jag flyttade hit.

Det skedde 2011 då Berit lämnade Filipstad för att bli rektor för gymnasiet och YH på Brobygrafiska. Tre år senare tog hon ett steg uppåt i hierarkin och blev verksamhetschef för ungdomars och vuxnas lärande på Sunne kommun.

– Jag har varit med en hel del i de politiska processerna vilket jag ser som en stor fördel i det här jobbet. Däremot är kommunchefsrollen i förändring eftersom vi har en ny organisation, där jag är ansvarig för verksamhetscheferna. Det ska bli spännande att se hur vi kan utveckla det samarbetet.

Att hon och företrädaren är ganska olika som personer är hon medveten om.

– Tiden får utvisa hur stor skillnaden blir. Jag är kanske mer offentlig. Jag har ingenting emot att synas och gillar att vara med där det händer. Olle är en oerhört lugn och behaglig person som är väldigt bra på att lyssna. Det ska jag försöka ta efter i den mån jag kan.

Tuffa utmaningar

Visionen av Sunnes framtid kommer raskt när Berit får frågan.

– Befolkningsökningen ska fortsätta. Vi ska ta hand om nyanlända, bygga bostäder, komma högt i näringslivsrankningen och fortsätta ha stora arrangemang och vara en kulturkommun.

En av de tuffaste utmaningarna ser hon inom sitt ”gamla” område, skolan. Att få ungdomarna att stanna kvar i kommunen.

– Med en bra grundskola skapar man en positiv bild av Sunne som skolkommun och då är chansen större att ungdomar väljer att gå ett gymnasieprogram här. Det handlar ju också om utbudet.

Viktig dialog

Ett hett ämne på insändarsidorna den senaste tiden har varit samarbetet mellan tjänstemän och politiker i Sunne.

– Jag tycker att det börjar stabilisera sig. Den politiska processen har sin gång. Som kommunchef kan man naturligtvis driva på och lägga in extramöten och så vidare om något behöver skyndas på, men det viktiga är att beslutsunderlaget är bra och ofta måste det arbetet få ta tid. Det är viktigt att det finns en dialog och ömsesidig respekt.

Något annat Berit brinner för är kommunikationen med kommuninvånarna.

– Medborgarförslagen tycker jag att vi ska fortsätta med. Det är viktigt att folk känner att de kan påverka. Vi vet att det finns ett stort engagemang för många här i Sunne och det är en tillgång för kommunen.

En stor del av Berit första tid på kommunchefsposten kommer att ägnas åt att träffa folk.

– Att besöka de olika verksamheterna känns oerhört angeläget. Jag vill lära mig mer om allting och träffa människorna som jobbar i kommunen. Personlig kontakt är viktig, betonar Berit Westergren.

Första dagen på jobbet hade Berit öppet hus med mingel och blomsterkorgarna fyllde snabbt hennes skrivbord. Andra dagen hade allmänna utskottet sammanträde. Direkt in i hetluften, med andra ord. Men behöver hon hjälp, finns den att få.

– Min företrädare Olle Edgren är kvar i huset till sista november och kan hjälpa mig när jag ber om det. Det känns bra att jag kan ställa frågor om pågående ärenden och hur man hanterar olika situationer.

Gillar variation

Berit var kemist från början och jobbade 15–20 år inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Hon är även utbildad till gymnasielärare och har varit såväl lärare som rektor på högstadiet och gymnasiet.

– Jag har alltid gillat variation och det här att kunna gå mellan kommun och näringsliv. Att få jobba med många olika saker är det jag tycker är allra roligast.

Pappa från Sunne

Hon växte upp i Örebro, men Sunneanknytningen fanns med från början.

– Pappa kommer härifrån så jag har vistats här under hela livet på somrar och lediga stunder. Därigenom hade jag redan med mig en genuin känsla för Sunne när jag flyttade hit.

Det skedde 2011 då Berit lämnade Filipstad för att bli rektor för gymnasiet och YH på Brobygrafiska. Tre år senare tog hon ett steg uppåt i hierarkin och blev verksamhetschef för ungdomars och vuxnas lärande på Sunne kommun.

– Jag har varit med en hel del i de politiska processerna vilket jag ser som en stor fördel i det här jobbet. Däremot är kommunchefsrollen i förändring eftersom vi har en ny organisation, där jag är ansvarig för verksamhetscheferna. Det ska bli spännande att se hur vi kan utveckla det samarbetet.

Att hon och företrädaren är ganska olika som personer är hon medveten om.

– Tiden får utvisa hur stor skillnaden blir. Jag är kanske mer offentlig. Jag har ingenting emot att synas och gillar att vara med där det händer. Olle är en oerhört lugn och behaglig person som är väldigt bra på att lyssna. Det ska jag försöka ta efter i den mån jag kan.

Tuffa utmaningar

Visionen av Sunnes framtid kommer raskt när Berit får frågan.

– Befolkningsökningen ska fortsätta. Vi ska ta hand om nyanlända, bygga bostäder, komma högt i näringslivsrankningen och fortsätta ha stora arrangemang och vara en kulturkommun.

En av de tuffaste utmaningarna ser hon inom sitt ”gamla” område, skolan. Att få ungdomarna att stanna kvar i kommunen.

– Med en bra grundskola skapar man en positiv bild av Sunne som skolkommun och då är chansen större att ungdomar väljer att gå ett gymnasieprogram här. Det handlar ju också om utbudet.

Viktig dialog

Ett hett ämne på insändarsidorna den senaste tiden har varit samarbetet mellan tjänstemän och politiker i Sunne.

– Jag tycker att det börjar stabilisera sig. Den politiska processen har sin gång. Som kommunchef kan man naturligtvis driva på och lägga in extramöten och så vidare om något behöver skyndas på, men det viktiga är att beslutsunderlaget är bra och ofta måste det arbetet få ta tid. Det är viktigt att det finns en dialog och ömsesidig respekt.

Något annat Berit brinner för är kommunikationen med kommuninvånarna.

– Medborgarförslagen tycker jag att vi ska fortsätta med. Det är viktigt att folk känner att de kan påverka. Vi vet att det finns ett stort engagemang för många här i Sunne och det är en tillgång för kommunen.

En stor del av Berit första tid på kommunchefsposten kommer att ägnas åt att träffa folk.

– Att besöka de olika verksamheterna känns oerhört angeläget. Jag vill lära mig mer om allting och träffa människorna som jobbar i kommunen. Personlig kontakt är viktig, betonar Berit Westergren.