2015-08-28 16:00

2015-08-28 16:27

Avtal för asylboende på Gylleby förlängs inte

GYLLEBY: "Vi kommer att vara med i nästa upphandling"

Migrationsverket förlänger inte avtalet med Gylleby herrgård AB. Därmed kommer asylboendet att avvecklas.
– Jag är bedrövad. Men jag ska göra allt jag kan för att det ska fortsätta vara asylboende här, berättar Lena Sandell Steen.

För ganska precis ett år sedan öppnades asylboendet på Gylleby herrgård. I maj förlängde Migrationsverket avtalet med Gylleby herrgård AB, ett avtal som gäller till och med 15 september.

– När det görs en upphandling kan man göra kompletteringar efteråt, och i det här fallet kompletterade jag med en branddokumentation. Och det fanns vissa punkter där anläggningen inte godkändes. Kraven är hårda, och tyvärr hade vi ingen chans att rätta till felen. Migrationsverket valde att inte förlänga avtalet, berättar Lena Sandell Steen, som förstås är bedrövad över det som hänt.

– Jag tycker så fruktansvärt synd om alla som bor här, och de som jobbar på Gylleby. I dag är vi åtta stycken.

Avveckling

Enligt avtalet kommer Migrationsverket att skicka nya gäster till och med 15 september.

– Efter det kommer vi att jobba med en avvecklingsplan i tre månader, fram till 15 december. Förhoppningsvis får de flesta som bor här uppehållstillstånd och kan skaffa egna bostäder, berättar Lena som inte ger upp på grund av detta.

Ny upphandling

– Jag ska kämpa och göra allt jag kan för att starta asylboendet igen. Det har fungerat så otroligt bra, och vi haft ett väldigt bra samarbete med Sunne kommun. En ny upphandling kommer att göras i mitten av september, och den tänker vi vara med på, berättar Lena.

I dagsläget bor 145 personer på asylboendet på Gylleby herrgård. Av dem är ett fyrtiotal barn.

För ganska precis ett år sedan öppnades asylboendet på Gylleby herrgård. I maj förlängde Migrationsverket avtalet med Gylleby herrgård AB, ett avtal som gäller till och med 15 september.

– När det görs en upphandling kan man göra kompletteringar efteråt, och i det här fallet kompletterade jag med en branddokumentation. Och det fanns vissa punkter där anläggningen inte godkändes. Kraven är hårda, och tyvärr hade vi ingen chans att rätta till felen. Migrationsverket valde att inte förlänga avtalet, berättar Lena Sandell Steen, som förstås är bedrövad över det som hänt.

– Jag tycker så fruktansvärt synd om alla som bor här, och de som jobbar på Gylleby. I dag är vi åtta stycken.

Avveckling

Enligt avtalet kommer Migrationsverket att skicka nya gäster till och med 15 september.

– Efter det kommer vi att jobba med en avvecklingsplan i tre månader, fram till 15 december. Förhoppningsvis får de flesta som bor här uppehållstillstånd och kan skaffa egna bostäder, berättar Lena som inte ger upp på grund av detta.

Ny upphandling

– Jag ska kämpa och göra allt jag kan för att starta asylboendet igen. Det har fungerat så otroligt bra, och vi haft ett väldigt bra samarbete med Sunne kommun. En ny upphandling kommer att göras i mitten av september, och den tänker vi vara med på, berättar Lena.

I dagsläget bor 145 personer på asylboendet på Gylleby herrgård. Av dem är ett fyrtiotal barn.