2015-08-04 06:00

2015-08-04 09:13

Sågrund för nya Selmor

MÅRBACKA: "Det viktiga är att väcka lusten att berätta"

Under kulturveckan på Mårbacka ges möjligheten att utveckla kreativiteten, där Selmas gamla berättelser hjälper deltagarna att hitta nya.

Att veckans tema är Selma Lagerlöf är kanske inte förvånande, men genom hennes bredd får deltagarna chans att utvecklas på flera olika plan och får en ny ingång varje dag.

Temat barndomsminnen inledde veckan, med utmaning i att förflytta sig i tid och återskapa gamla minnen. Ingalill Junedahl från Klarälvdalens folkhögskola, som håller i skrivarkursen tillsammans med Mårbackastiftelsen, lägger stor vikt i att berättelser går vidare till efterkommande generationer.

– Jag ångrar så mycket att jag inte pratade mer med mormor eller farfar, och jag tror att det är många som tänker så.

I kursen ingår såväl teoretiska som praktiska övningar.

– Det är ett hantverk vi håller på med. Sen kommer inte alla få Nobelpris; det viktiga är att väcka lusten att berätta.

Skilda erfarenheter

Deltagarna har olika bakgrunder och får individuell handledning. Vissa har skrivit i hela sitt liv medan andra hållit sig till läsningen. Maria Lindquist från Hällekil har jobbat på Karlstads universitet i 20 år som kontaktsekreterare.

– Där har jag lärt mig att skriva korrekt och att väga orden för att det ska bli rätt. Jag har hela tiden gått in i andra men nu får jag gå in i mig själv, berättar hon.

För Susanne Marguerite Arvidsson är kursen till för att komma i gång med skrivandet igen.

– Jag har skrivit krönikor och berättelser men vill utvecklas. Sen skriver jag inget nu och vill se det här som en inspiration att komma i gång. Det är ju fantastiskt att skriva på Mårbacka, det blir ju inte så mycket bättre.

Att veckans tema är Selma Lagerlöf är kanske inte förvånande, men genom hennes bredd får deltagarna chans att utvecklas på flera olika plan och får en ny ingång varje dag.

Temat barndomsminnen inledde veckan, med utmaning i att förflytta sig i tid och återskapa gamla minnen. Ingalill Junedahl från Klarälvdalens folkhögskola, som håller i skrivarkursen tillsammans med Mårbackastiftelsen, lägger stor vikt i att berättelser går vidare till efterkommande generationer.

– Jag ångrar så mycket att jag inte pratade mer med mormor eller farfar, och jag tror att det är många som tänker så.

I kursen ingår såväl teoretiska som praktiska övningar.

– Det är ett hantverk vi håller på med. Sen kommer inte alla få Nobelpris; det viktiga är att väcka lusten att berätta.

Skilda erfarenheter

Deltagarna har olika bakgrunder och får individuell handledning. Vissa har skrivit i hela sitt liv medan andra hållit sig till läsningen. Maria Lindquist från Hällekil har jobbat på Karlstads universitet i 20 år som kontaktsekreterare.

– Där har jag lärt mig att skriva korrekt och att väga orden för att det ska bli rätt. Jag har hela tiden gått in i andra men nu får jag gå in i mig själv, berättar hon.

För Susanne Marguerite Arvidsson är kursen till för att komma i gång med skrivandet igen.

– Jag har skrivit krönikor och berättelser men vill utvecklas. Sen skriver jag inget nu och vill se det här som en inspiration att komma i gång. Det är ju fantastiskt att skriva på Mårbacka, det blir ju inte så mycket bättre.