2015-08-04 06:00

2015-08-04 09:46

"Kan ni leva utan kulturen?"

ROTTNEROS: Kraftfull öppning av en veckas manifestation för kulturen vi alla behöver

Spegelsalen på Rottneros park var inbäddad i mjuk kvällssol och förväntansfull, nästan lite andäktig stämning när den 32:a Kulturveckan inleddes i söndags kväll. Under det timmeslånga programmet fyllt av musik och tal vidrördes såväl det mest lekfulla som det djupaste allvarsamma om kulturen och dess livsnödvändighet för att människan ska orka fungera.

– Jag tänkte för mig själv att jag inte skulle skriva ett försvarstal. Så fick jag feeling och det blev ett försvarstal ändå, säger poeten Ismael Ataria om uppdraget att skriva ett invigningstal till Kulturveckan.

Överlevnadsexperter

För även om alla människor njuter av kultur i någon form kan den behöva försvaras, menar han. De som jobbar med kultur får ofta brottas med dåliga ersättningar och liten förståelse för hur deras verklighet ser ut.

– Det finns något slags bild av att människor som jobbar med kultur är känsliga, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Vi kulturutövare är hamrade i sten och experter på att överleva. Vi lär oss trolla som den värsta Houdini för att överleva.

Kulturens livskraft

Att få måla kan vara det som gör en människa frisk från en depression. På dansgolvet kanske man träffar sitt livs kärlek. En enda låt av en världsberömd eller kanske okänd artist kan rädda en dålig dag. En bra bok kan få en att glömma sjukdom och misär för en stund. Vad får sådant kosta, menar Ataria.

– Kultur är något som alla vill ha, men som ingen är beredd att betala för. Men vad är priset för ett omplåstrat hjärta? Hur sätter man ett pris på den där låten som får en tonåring att låta bli att hoppa framför tåget? Vilket pris sätter politiker på deras eget barns nallebjörn? Med min penna kan jag göra en näsduk till tårar, mat till svältande barn och rita en olivkvist i munnen på en duva. Kan ni leva med att bara låta era pennor deklarera och göra läxor? Kan ni leva utan kultur?

Värmlands egen skald

Inledningstalet följdes upp av vissångaren Anders Stävarby och skådespelaren Leif Persson, vars inslag Vackert väder - ett Frödingprogram inte var lika allvarsamt betonat, men minst lika passionerat framfört och uppskattat av åhörarna. Anders Stävarby framförde tonsättningar av bland annat Säv, säv susa, Ett fult gammalt bergtroll och Anita – och passade vid den sistnämnda på att inflika en referens till censurfrågan inom kulturen.

– Den här visan tror jag i framtiden kan komma med varningstext för sexistiskt innehåll. Jag framförde den här för ett tag sedan och då sa en ung kvinna att ”så där kan du inte säga”.

Flera språk

Leif Persson såg å sin sida till att låta både rikssvenskan och värmländskan ta plats när han med stor inlevelse läste valda bitar ur Räggler och paschaser – med en lite förvarning för utomsocknes besökare att det eventuellt kunde bli lite krävande att hänga med.

Värmland du sköna

Efter stämningsfull allsång i Värmlandsvisan, inledd av flöjtkvartetten Qveggen, var såväl artister som publik redo att gå ut i augustisolen och in i en ny Kulturvecka i Sunne.

– Jag tänkte för mig själv att jag inte skulle skriva ett försvarstal. Så fick jag feeling och det blev ett försvarstal ändå, säger poeten Ismael Ataria om uppdraget att skriva ett invigningstal till Kulturveckan.

Överlevnadsexperter

För även om alla människor njuter av kultur i någon form kan den behöva försvaras, menar han. De som jobbar med kultur får ofta brottas med dåliga ersättningar och liten förståelse för hur deras verklighet ser ut.

– Det finns något slags bild av att människor som jobbar med kultur är känsliga, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Vi kulturutövare är hamrade i sten och experter på att överleva. Vi lär oss trolla som den värsta Houdini för att överleva.

Kulturens livskraft

Att få måla kan vara det som gör en människa frisk från en depression. På dansgolvet kanske man träffar sitt livs kärlek. En enda låt av en världsberömd eller kanske okänd artist kan rädda en dålig dag. En bra bok kan få en att glömma sjukdom och misär för en stund. Vad får sådant kosta, menar Ataria.

– Kultur är något som alla vill ha, men som ingen är beredd att betala för. Men vad är priset för ett omplåstrat hjärta? Hur sätter man ett pris på den där låten som får en tonåring att låta bli att hoppa framför tåget? Vilket pris sätter politiker på deras eget barns nallebjörn? Med min penna kan jag göra en näsduk till tårar, mat till svältande barn och rita en olivkvist i munnen på en duva. Kan ni leva med att bara låta era pennor deklarera och göra läxor? Kan ni leva utan kultur?

Värmlands egen skald

Inledningstalet följdes upp av vissångaren Anders Stävarby och skådespelaren Leif Persson, vars inslag Vackert väder - ett Frödingprogram inte var lika allvarsamt betonat, men minst lika passionerat framfört och uppskattat av åhörarna. Anders Stävarby framförde tonsättningar av bland annat Säv, säv susa, Ett fult gammalt bergtroll och Anita – och passade vid den sistnämnda på att inflika en referens till censurfrågan inom kulturen.

– Den här visan tror jag i framtiden kan komma med varningstext för sexistiskt innehåll. Jag framförde den här för ett tag sedan och då sa en ung kvinna att ”så där kan du inte säga”.

Flera språk

Leif Persson såg å sin sida till att låta både rikssvenskan och värmländskan ta plats när han med stor inlevelse läste valda bitar ur Räggler och paschaser – med en lite förvarning för utomsocknes besökare att det eventuellt kunde bli lite krävande att hänga med.

Värmland du sköna

Efter stämningsfull allsång i Värmlandsvisan, inledd av flöjtkvartetten Qveggen, var såväl artister som publik redo att gå ut i augustisolen och in i en ny Kulturvecka i Sunne.