2015-08-01 06:00

2015-08-02 11:08

"Jag njuter av allt i programmet"

SOMMAR: Kulturveckan, Sunne

I år är kulturveckans general Ulla Norrman kolossalt nöjd med att de fått in Värmlands museum på programmet. Redan under lördagen öppnade utställningen med självporträtt som hänger i Sundsbergs konsthall.

På söndag är det dags. 32:a kulturveckan och sjunde året som Ulla Norrman är ordförande i Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. En stiftelse vars uppgift är att varje år utse en pristagare och anordna en kulturvecka i Sunne i anslutning till prisutdelningen. Över 6 000 besökare väntas under veckan.

I caféet till Sundsbergs konsthall håller ledningsgruppen ett av sina sista möten och i konsthallen intill jobbar Värmlands museum konstintendent och konstpedagog med hängningen av de cirka 50 självporträtt, ett urval från varje decennium ,som blir museets premiärmedverkan.

– Jag har velat ha med Värmlands museum i många år och jag är kolossalt glad att vi nu fått hit dem och idén med självporträtten tycker jag är strålande.

Självporträtten av värmländska konstnärer är gjorda på uppdrag av Värmlands konstförening sedan 1941 med Thor Fagerkvist och framåt, senast Karolina Nolin.

– Utställningen har vernissage redan i dag lördag och hänger under hela augusti.

Några fler nyheter?

– Värmländska Akademien håller auktion på Sillegården med Håkan Hagegård som auktionist. Där kan man förutom föremål ropa in tjänster som uppläsningar.

Vad är du mer extra nöjd med i årets program?

– Jag njuter av att gå på alla punkter. Sedan är det ju väldigt spännande varje år med pristagaren och fredagens litterära afton. Årets pristagare Stewe Claeson samtalar med Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör för tidningen Vi.

Vad tycker du om årets pristagare?

– Jag kom i kontakt med honom på Heidruns då han prisats för Rönndruvan glöder och blev fascinerad av den lilla volymen Halm. Jag tycker mycket om historiska berättelser, om livet och hur det blev. Stewe är en oerhört verbal person som är väldigt glad att få detta pris.

Du har en egen punkt på programmet också!

– Jag har guidat många gånger i Rottneros park och under den här vandringen har vi bjudit in konstprofessor Hans-Olof Boström. Sen dyker det väl upp en kavaljer från Ekeby också bakom någon rhododendronbuske...

Saknas i programmet gör Göran Tunström, varför då?

– Vi vill egentligen ha med någon om honom varje år, men i år hade vi inget uppslag vi kunde genomföra. Vi hade ett jättefint program förra året om Tunströms resor och nästa år kommer hans brorsdotter Anna Tunström hålla ett musikprogram med sång och lyrik kring Ökenbrevet. Det vore väldigt roligt att få hit Linus Tunström också.

Vad står mer på önskelistan än Linus Tunström?

– Jag vill ha mer poesiläsning som Bruno K Öijer och att få hit Nisse Landgren och Rigmor Gustafsson tillsammans.

På söndag är det dags. 32:a kulturveckan och sjunde året som Ulla Norrman är ordförande i Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. En stiftelse vars uppgift är att varje år utse en pristagare och anordna en kulturvecka i Sunne i anslutning till prisutdelningen. Över 6 000 besökare väntas under veckan.

I caféet till Sundsbergs konsthall håller ledningsgruppen ett av sina sista möten och i konsthallen intill jobbar Värmlands museum konstintendent och konstpedagog med hängningen av de cirka 50 självporträtt, ett urval från varje decennium ,som blir museets premiärmedverkan.

– Jag har velat ha med Värmlands museum i många år och jag är kolossalt glad att vi nu fått hit dem och idén med självporträtten tycker jag är strålande.

Självporträtten av värmländska konstnärer är gjorda på uppdrag av Värmlands konstförening sedan 1941 med Thor Fagerkvist och framåt, senast Karolina Nolin.

– Utställningen har vernissage redan i dag lördag och hänger under hela augusti.

Några fler nyheter?

– Värmländska Akademien håller auktion på Sillegården med Håkan Hagegård som auktionist. Där kan man förutom föremål ropa in tjänster som uppläsningar.

Vad är du mer extra nöjd med i årets program?

– Jag njuter av att gå på alla punkter. Sedan är det ju väldigt spännande varje år med pristagaren och fredagens litterära afton. Årets pristagare Stewe Claeson samtalar med Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör för tidningen Vi.

Vad tycker du om årets pristagare?

– Jag kom i kontakt med honom på Heidruns då han prisats för Rönndruvan glöder och blev fascinerad av den lilla volymen Halm. Jag tycker mycket om historiska berättelser, om livet och hur det blev. Stewe är en oerhört verbal person som är väldigt glad att få detta pris.

Du har en egen punkt på programmet också!

– Jag har guidat många gånger i Rottneros park och under den här vandringen har vi bjudit in konstprofessor Hans-Olof Boström. Sen dyker det väl upp en kavaljer från Ekeby också bakom någon rhododendronbuske...

Saknas i programmet gör Göran Tunström, varför då?

– Vi vill egentligen ha med någon om honom varje år, men i år hade vi inget uppslag vi kunde genomföra. Vi hade ett jättefint program förra året om Tunströms resor och nästa år kommer hans brorsdotter Anna Tunström hålla ett musikprogram med sång och lyrik kring Ökenbrevet. Det vore väldigt roligt att få hit Linus Tunström också.

Vad står mer på önskelistan än Linus Tunström?

– Jag vill ha mer poesiläsning som Bruno K Öijer och att få hit Nisse Landgren och Rigmor Gustafsson tillsammans.

Sunne Kulturvecka 2-9 augusti

Programmet är digert så här följer ett litet urval.

Söndag: Hembygdsgårdarnas dag och invigning

Måndag: Vem var Lomjansguten? och premiär för Solveigs Värmlandssalong

Tisdag: Visor i Vidvinkel och Värmlandslitterär sommarkväll

Onsdag: Sommarauktion och Mellan Dylan och Tranströmer

Torsdag: Barnkulturdagen, Västanå teater och Taubekonsert

Fredag: Litterär afton med årets Selma Lagerlöfspristagare

Lördag: Pristagarceremoni med Stewe Claeson och Spelmansstämma

Söndag: Finnkulturdag, dans och avslutningskonsert