2015-07-29 15:55

2015-07-29 15:57

Selmas Sophie i nytt ljus

ÖSTRA ÄMTERVIK: Brevtolkning ska ge en mer komplicerad bild av författaren och hennes väninna

Emterviksamatörerna har en lång tradition av att tolka Selma Lagerlöfs verk. Men när de ger sig på att gestalta hennes privatliv blir tyglarna både friare och mer komplicerade. Med föreställningen Sophie vill de kasta nytt ljus över Sophie Elkan och hennes relation med Selma Lagerlöf.
– Det här är det mest avancerade vi har gjort, säger regissören Anders Borgström.

Hur djup den fysiska relationen var mellan de båda kvinnorna kan diskuteras, men tveklöst är att de stod varandra mycket nära och att Sophie Elkan hade stor inverkan på både Selma Lagerlöfs privatliv och hennes produktion.

Relationsdrama

Tidigare har Emterviksamatörerna ofta gjort föreställningar baserade på Selma Lagerlöfs böcker. Även om man även där tagit ut svängarna ger det ett helt annat utrymme för fria tolkningar och att fylla luckorna när det bara finns brevväxling att utgå ifrån när man skriver manus.

Autentisk känsla

– Vi har valt att tolka det ur Sophies perspektiv och fokusera på den tid då deras relation nådde en vändpunkt i och med att Selma Lagerlöf lärde känna Valborg Olander. Samtidigt som vi fått hitta på mycket i handlingen vill vi att det ska kännas autentiskt och i linje med dialogen i breven, säger Anders Borgström, som skrivit manus ihop med Torbjörn Wictorin och Carl Magnus Hedenfalk.

Är det er största utmaning hittills?

– Ja, det skulle jag nog säga att det är. Det har varit ganska tufft, men också väldigt intressant. Vi vill ge en mer komplicerad och mänsklig bild över Selma Lagerlöf och människorna i hennes närhet. Bilden av henne som sagotant lever i mångt och mycket fortfarande kvar.

För nördar och noviser

Berättelsen tar sin början på midsommarafton 1902 och på Nääs slott utanför Göteborg, där Sophie Elkans bror Otto Salomon har bjudit in till födelsedagsfest. Mellan besökarna utvecklas samtal om tidstypiska politiska och filosofiska tankar. Stämningen i föreställningen är överlag ganska allvarsam, samtidigt som det också finns lättsammare scener och komiska referenser till såväl Selma Lagerlöf som hennes verk och hennes samtid, som de inbitna nördarna kommer att känna igen.

Inre styrka

Huvudrollsinnehavaren själv, Zara Oskarsson, tycker att Sophie Elkan var en beundransvärd person.

– Det är jätteintressant att få spela henne. Hon var innerst inne en väldigt stark människa, som var med om mycket svåra saker i sitt liv och ändå kunde se ljusglimtarna i tillvaron. Jag hoppas att besökarna först och främst ska få en trevlig upplevelse, men också att de ser Sophie Elkan och Selma Lagerlöf i ett nytt ljus.

Föreställningen har premiär på Ås brunn på söndag. Den spelas även på Gräsmarks hembygdsgård den 8 augusti och på Mårbacka den 16 augusti.

Hur djup den fysiska relationen var mellan de båda kvinnorna kan diskuteras, men tveklöst är att de stod varandra mycket nära och att Sophie Elkan hade stor inverkan på både Selma Lagerlöfs privatliv och hennes produktion.

Relationsdrama

Tidigare har Emterviksamatörerna ofta gjort föreställningar baserade på Selma Lagerlöfs böcker. Även om man även där tagit ut svängarna ger det ett helt annat utrymme för fria tolkningar och att fylla luckorna när det bara finns brevväxling att utgå ifrån när man skriver manus.

Autentisk känsla

– Vi har valt att tolka det ur Sophies perspektiv och fokusera på den tid då deras relation nådde en vändpunkt i och med att Selma Lagerlöf lärde känna Valborg Olander. Samtidigt som vi fått hitta på mycket i handlingen vill vi att det ska kännas autentiskt och i linje med dialogen i breven, säger Anders Borgström, som skrivit manus ihop med Torbjörn Wictorin och Carl Magnus Hedenfalk.

Är det er största utmaning hittills?

– Ja, det skulle jag nog säga att det är. Det har varit ganska tufft, men också väldigt intressant. Vi vill ge en mer komplicerad och mänsklig bild över Selma Lagerlöf och människorna i hennes närhet. Bilden av henne som sagotant lever i mångt och mycket fortfarande kvar.

För nördar och noviser

Berättelsen tar sin början på midsommarafton 1902 och på Nääs slott utanför Göteborg, där Sophie Elkans bror Otto Salomon har bjudit in till födelsedagsfest. Mellan besökarna utvecklas samtal om tidstypiska politiska och filosofiska tankar. Stämningen i föreställningen är överlag ganska allvarsam, samtidigt som det också finns lättsammare scener och komiska referenser till såväl Selma Lagerlöf som hennes verk och hennes samtid, som de inbitna nördarna kommer att känna igen.

Inre styrka

Huvudrollsinnehavaren själv, Zara Oskarsson, tycker att Sophie Elkan var en beundransvärd person.

– Det är jätteintressant att få spela henne. Hon var innerst inne en väldigt stark människa, som var med om mycket svåra saker i sitt liv och ändå kunde se ljusglimtarna i tillvaron. Jag hoppas att besökarna först och främst ska få en trevlig upplevelse, men också att de ser Sophie Elkan och Selma Lagerlöf i ett nytt ljus.

Föreställningen har premiär på Ås brunn på söndag. Den spelas även på Gräsmarks hembygdsgård den 8 augusti och på Mårbacka den 16 augusti.