2015-07-28 06:00

2015-07-28 08:19

Nytt på klättens topp

STÖPAFORS: "Det är helt otroligt, vare sig jag tittar åt höger eller vänster"

Efter en tuff start i den kyliga sommaren har de nya arrendatorerna på Tossebergsklätten blivit varma i kläderna och lockar besökare med traditionella smaker från norr till söder.

Vid infarten välkomnas gästerna av den svenska och katalanska flaggan och inne i restaurangen serveras navgröt och tapas. Två kulturer möts uppe på toppen.

Kommit i gång

De nya arrendatorerna öppnade i maj. Malin Pfeiffer och David Bertolin har tillsammans med Leif Eriksson-Wallin gått igenom en tuff inledning men efter att semestern och ledigheten dragit i gång så har gästerna dykt upp.

– Maj var ju inte så roligt men nu ser vi att det går bättre. Besökandet ökar för varje dag, säger Malin.

Trots sommarens väder så fylls restaurangen på besökare.

– Det överraskar mig att folk åker ut och äter även om det regnar. I Spanien stannar vi inne om det kommer fyra droppar, säger David.

Inte bara utsikten

Tossebergsklätten har blivit en given plats för utflykter. Många åker dit enbart för utsikten, och för David och Malin som arbetat på toppen i två månader är utsikten outtröttlig.

– Det är helt otroligt, vare sig jag tittar åt höger eller vänster, säger David.

Men är inte bara utsikten som ska få folk att åka till Tossebergsklätten. David vill kunna ge besökarna de smaker han är uppväxt med och ska inte alls likna det som gästerna kan få tag på i mataffären.

– Jag vill ge besökarna något extra. Och jag är säker på att folk känner skillnaden.

Råvarorna väljer han ut noggrant från uppfödare hemma i Barcelona, allt för att återskapa de katalanska smakerna och långt från vad besökarna är vana vid.

Året ut

Kontraktet med Sunne kommun sträcker fram till nyår och vad som händer på Tossebergsklätten efter det är ännu oklart, både från kommunens och arrendatorernas sida. Men fram tills dess kommer det serveras spanska rätter, och nävgröt förstås.

– Folk kan ringa i förväg och fråga om vi fortfarande serverar nävgröt, och vissa kan knacka på fem i sju och fråga efter nävgröt och fläsk, säger Malin.

Vid infarten välkomnas gästerna av den svenska och katalanska flaggan och inne i restaurangen serveras navgröt och tapas. Två kulturer möts uppe på toppen.

Kommit i gång

De nya arrendatorerna öppnade i maj. Malin Pfeiffer och David Bertolin har tillsammans med Leif Eriksson-Wallin gått igenom en tuff inledning men efter att semestern och ledigheten dragit i gång så har gästerna dykt upp.

– Maj var ju inte så roligt men nu ser vi att det går bättre. Besökandet ökar för varje dag, säger Malin.

Trots sommarens väder så fylls restaurangen på besökare.

– Det överraskar mig att folk åker ut och äter även om det regnar. I Spanien stannar vi inne om det kommer fyra droppar, säger David.

Inte bara utsikten

Tossebergsklätten har blivit en given plats för utflykter. Många åker dit enbart för utsikten, och för David och Malin som arbetat på toppen i två månader är utsikten outtröttlig.

– Det är helt otroligt, vare sig jag tittar åt höger eller vänster, säger David.

Men är inte bara utsikten som ska få folk att åka till Tossebergsklätten. David vill kunna ge besökarna de smaker han är uppväxt med och ska inte alls likna det som gästerna kan få tag på i mataffären.

– Jag vill ge besökarna något extra. Och jag är säker på att folk känner skillnaden.

Råvarorna väljer han ut noggrant från uppfödare hemma i Barcelona, allt för att återskapa de katalanska smakerna och långt från vad besökarna är vana vid.

Året ut

Kontraktet med Sunne kommun sträcker fram till nyår och vad som händer på Tossebergsklätten efter det är ännu oklart, både från kommunens och arrendatorernas sida. Men fram tills dess kommer det serveras spanska rätter, och nävgröt förstås.

– Folk kan ringa i förväg och fråga om vi fortfarande serverar nävgröt, och vissa kan knacka på fem i sju och fråga efter nävgröt och fläsk, säger Malin.