2015-07-19 16:03

2015-07-19 16:03

Mästarmöten i schack

SUNNE: Koncentrerade schackspelare avgjorde mästartiteln

Omkring 650 schackspelare har deltagit i Schack-SM i Sunne.
– Det har varit ett jättebra arrangemang. Vi kan absolut tänka oss att ha Schack-SM i Värmland igen om några år, säger Niklas Sidmar från Sveriges Schackförbund.

Att det här inte är en vanlig idrottstävling får NWT:s reporter snabbt erfara som obetänkt börjar prata med en funktionär i vanlig samtalston i tävlingslokalen. Ofrivilligt blir reportern för några sekunder medelpunkten och bemöts av hyschanden och menande blickar. För ingenting får störa koncentrationen. Trots det stora antalet deltagare är tystnaden så total att man verkligen kan höra en knappnål falla.

hyllar schack

Men ett par som verkligen ville berätta om sin passon för schack var systrarna Chiara och Alba Bergmark Stanzani, 13 respektive 9 år från Lund. De deltar inte i själva Schack-SM, men är hängivna spelare.

– Jag har varit med i en instruktionsfilm för schack för att få fler barn att börja. För det är jätteroligt, säger Alba.

– Man får också många nya vänner. Sedan så lär man sig också att tänka strategiskt, säger Chiara.

Deras mamma Christina Bergmark hyllar också schack.

– Jag är psykolog och jobbar med inlärning för barn. Det är bevisat att schack förbättrar arbetsminnet och det matematiska tänkandet. Jag skulle önska att schack fanns med i skolundervisningen som det gör i andra länder, säger hon.

Att det här inte är en vanlig idrottstävling får NWT:s reporter snabbt erfara som obetänkt börjar prata med en funktionär i vanlig samtalston i tävlingslokalen. Ofrivilligt blir reportern för några sekunder medelpunkten och bemöts av hyschanden och menande blickar. För ingenting får störa koncentrationen. Trots det stora antalet deltagare är tystnaden så total att man verkligen kan höra en knappnål falla.

hyllar schack

Men ett par som verkligen ville berätta om sin passon för schack var systrarna Chiara och Alba Bergmark Stanzani, 13 respektive 9 år från Lund. De deltar inte i själva Schack-SM, men är hängivna spelare.

– Jag har varit med i en instruktionsfilm för schack för att få fler barn att börja. För det är jätteroligt, säger Alba.

– Man får också många nya vänner. Sedan så lär man sig också att tänka strategiskt, säger Chiara.

Deras mamma Christina Bergmark hyllar också schack.

– Jag är psykolog och jobbar med inlärning för barn. Det är bevisat att schack förbättrar arbetsminnet och det matematiska tänkandet. Jag skulle önska att schack fanns med i skolundervisningen som det gör i andra länder, säger hon.