2015-07-16 11:00

2015-07-17 08:23

"Det blir kreativitet och inget boende"

SUNNE: Detaljplanen tillåter lägenheter i Slottet men...

För att göra Slottet attraktivt för en ny köpare såg Sunne kommun till att göra en detaljplan som tillät boende. Det kommer inte att utnyttjas.
– Nej, lägenheter är inte aktuellt. Däremot blir det lokaler för kreativitet på tredje våningen. Och i bottenplanet kommer det att bli ett café, bland annat, berättar Lars Ramström, delägare till Slottet.

Det är författaren Lars Andersson och hans fru Kari Lövås som är en av hyresgästerna på Slottets tredje våning.

– Jag och Kari, som är litteraturvetare, kritiker och skribent, gör grejer tillsammans ibland. Vi tyckte om den här idén, att göra en våning för skapande, så vi nappade. Vi kommer att använda lokalerna för kontor och arkiv, berättar Lars Andersson.

Och det är inte bara paret Andersson–Lövås som kommer att ha sin verksamhet där.

– Det är flera på gång. Det handlar om folk i skrivarbranschen och det här är ju väldigt skoj. Det ska också bli ett kafé och utrymmen för kulturaktiviteter i bottenplanet, säger Lars Andersson.

Och Lars Ramström bekräftar detta.

– Även om vi är på utsidan och fixar till saker, så planerar vi för fullt för insidan. Vi har kommit så långt att vi på bottenvåningen ska ha ett café med enklare maträtter samt kontor eller affärslokaler.

Han fortsätter.

– Vad vi ska ha på andra våningen vill vi gärna återkomma till men det blir inte några lägenheter mot baksidan av huset. Bostäder blir det heller inte på den tredje våningen, även om vi får ha det. Däremot vill vi göra en våning för kreativ verksamhet och Lars Andersson är den förste som vi har klart med. Vi diskuterar med fler. Vår ambition är att göra så mycket mer av Slottet än att bygga om delar av det till bostäder, framhåller Lars Ramström.

Man räknar med att ommålningen av fasaden ska vara klar om en månad och att inflyttningen i de omgjorda lokalerna ska kunna börja successivt från mitten av september.

Det är författaren Lars Andersson och hans fru Kari Lövås som är en av hyresgästerna på Slottets tredje våning.

– Jag och Kari, som är litteraturvetare, kritiker och skribent, gör grejer tillsammans ibland. Vi tyckte om den här idén, att göra en våning för skapande, så vi nappade. Vi kommer att använda lokalerna för kontor och arkiv, berättar Lars Andersson.

Och det är inte bara paret Andersson–Lövås som kommer att ha sin verksamhet där.

– Det är flera på gång. Det handlar om folk i skrivarbranschen och det här är ju väldigt skoj. Det ska också bli ett kafé och utrymmen för kulturaktiviteter i bottenplanet, säger Lars Andersson.

Och Lars Ramström bekräftar detta.

– Även om vi är på utsidan och fixar till saker, så planerar vi för fullt för insidan. Vi har kommit så långt att vi på bottenvåningen ska ha ett café med enklare maträtter samt kontor eller affärslokaler.

Han fortsätter.

– Vad vi ska ha på andra våningen vill vi gärna återkomma till men det blir inte några lägenheter mot baksidan av huset. Bostäder blir det heller inte på den tredje våningen, även om vi får ha det. Däremot vill vi göra en våning för kreativ verksamhet och Lars Andersson är den förste som vi har klart med. Vi diskuterar med fler. Vår ambition är att göra så mycket mer av Slottet än att bygga om delar av det till bostäder, framhåller Lars Ramström.

Man räknar med att ommålningen av fasaden ska vara klar om en månad och att inflyttningen i de omgjorda lokalerna ska kunna börja successivt från mitten av september.